Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ediția 2020 a simpozionului dedicat Unirii Principatelor Române

Joi, în sala mare a Primăriei Oradea, s-a desfășurat

Ediția 2020 a simpozionului dedicat Unirii Principatelor Române

Joi, 23 ianuarie 2020, în sala mare a Primăriei Oradea, a avut loc o nouă ediție a simpozionului dedicat împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, din 24 Ianuarie 1859.

În deschiderea evenimentului, în calitate de moderator, domnul general Vasile Creț, președinte al A.N.C.M.R.R. ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor, și cadru didactic universitar la Universitatea Agora, a prezentat prezidiul, invitații și organizatorii simpozionului: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor, Universitatea Agora și Școala Gimnazială Internațională Agora, Garnizoana Oradea, Asociația Europeană ,,Dimitrie Cantemir", Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria", Filiala Bihor, Asociația Națională a Veteranilor de Război și Cercul Militar Oradea, Cercul 54 Comunicații, precum și alte asociații prezente în sală: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, generali, cadre militare active, în rezervă și în retragere, reprezentanți ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu" Oradea (comisar-șef de poliție Ionel Hotnoga, directorul școlii), ai I.S.U. ,,Crișana" (maior Camelia Roșca), comandantul Corneliu Mihai Lungu, cadre didactice (inclusiv universitare Agora) și zeci de elevi lăzăriști, gojdiști și mulți artiști, elevi ai Liceului de Arte, ai Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" și ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Hidișelu de Sus.
,,Fiecare popor are povestea lui în lume"
Simpozionul a fost deschis de doamna profesor dr. Livia Ghiurcuța de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" cu un citat din Dan Puric și încheiat cu Vlad Țepeș (tot un citat, domnitorul vorbindu-le boierilor). ,,Dacă vrei să,cunoști sufletul unui popor, ascultă-i basmele. Fiecare popor are povestea lui în lume. Acolo îi stau nestrămutate de ani, de mii de ani, darurile sale cele mai de preț", spunea Dan Puric. Domnia profesor ne-a vorbit despre formarea României moderne prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în anul 1859, despre consolidarea statului prin epoca marilor reforme din domeniul social, cultural, juridic și economic, care au modernizat și consolidat statul după 1861 și a încheiat citând din Vlad Țepeș: ,,Țara nu-i a noastră, ci noi suntem ai țării pe care trebuie să o iubim, să o respectăm, să o apărăm... pentru că un popor fără patrie este ca un copil fără părinți".
,,Am avut o generație de oameni politici excepționali, o elită politică de factură europeană"
Distinsul istoric profesionist Viorel Faur ne-a bucurat și la actuala ediție, ca și anul trecut, cu un expozeu plin de substanță, adaptat nivelului de percepție al elevilor prezenți, interesant pentru ei, pentru îmbogățirea lor cu fapte și personalități inclusiv din părțile noastre transilvane, parcurgând, în sinteză, marele nostru proiect politic de 70 de ani, început la 1848, și până la 1918, cu 1 Decembrie, devenită Zi Națională a României, propusă de distinsul nostru istoric bihorean în Parlamentul României în anul 1991. În arcul peste timp creionat, domnia sa avea să sublinieze ,,obsesia noastră pentru unitatea națională" după care am tânjit și pentru care ne-am luptat necontenit, observând cu bucurie că ,,am avut o generație de oameni politici excepționali, o elită politică de factură europeană care au dat sens dorinței țăranilor..." Întorcându-se cu fața spre ai noștri (bihoreni), a subliniat că din punct de vedere istoric (etimologic), noi suntem transilvăneni (trăitori în pământul de peste păduri), iar bihorenii noștri, intelectualii vremii, au primit cu bucurie actul istoric al fraților de peste Carpați, înfăptuit la 24 Ianuarie 1859, exprimându-se în versuri, atât George Marchiș (distins profesor la Gimnaziul Superior Greco-Catolic din Beiuș, primul liceu românesc din Bihor și al doilea din Transilvania, după cel de la Blaj) sau Iosif Vulcan (nașul literar al lui Mihai Eminescu), care a publicat, în anul următor, în revista ,,Familia", o odă, ,,La Unirea Principatelor Române"...
,,Pe vremea lui Cuza, s-a constituit serviciul de informații al armatei"
Vorbind despre colonelul Alexandru Ioan Cuza, ca om politic și militar, distinsul general bg(r) Mihail Țăpârlea, vicepreședinte al Asociației Europene ,,Dimitrie Cantemir", a evidențiat calitățile remarcabile ale domnitorului și preocupările sale pentru a moderniza armata (pe vremea sa s-a constituit serviciul de informații al armatei și statul major), dincolo de importantele reforme pe care le-a înfăptuit pentru modernizarea și consolidarea statului.
Artiști de artiști, odă Unirii
Dacă directorii au fost invitați în prezidiu (prof.Mihaela Bondor, directorul Liceului de Arte, prof. dr. Viorica Popa, directorul Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" și prof. Elena Moza, directorul Școlii Gimnaziale din Hidișelu de Sus), artiștii au luat loc pe scenă, au cântat și au recitat, iar la final s-au prins în Hora Unirii. Frumoase și emoționante cântece patriotice au interpretat membrii grupului vocal din Hidișelu de Sus (coordonați de doamna profesor Călinescu Anca), cei ai Ansamblului de dansuri și cântece ,,Mugurașii Bihorului", de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" (conduși de doamna prof. Doina Lungu), Oana Berdie din Hidișelu de Sus, elev al C.N. ,,Onisifor Ghibu" (acompaniată de taraf), frumoasele ,,Simboluri bihorene" de la Liceul de Arte (coordonate de doamna prof. Aurica Bonțu), acompaniate de taraful liceului (condus de Sorin Miescu și Lucian Florin Bonțu), impresionantul cor ,,Ariston" (dirijat de doamna prof. Alexandra Pereț Ionoi), care a deschis și a încheiat regalul artistic al Unirii din sala Primăriei Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (67 de poze) în Galeria foto: Ediția 2020 a simpozionului dedicat Unirii Principatelor Române.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 09:03:47 Ora de vară a Europei de Est