Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Premianții ediției 2019 (s-au acordat 13 premii și premii speciale)

Joi, Ziua Voluntarului Caritas

Premianții ediției 2019 (s-au acordat 13 premii și premii speciale)

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu" din Oradea a găzduit joi, 23 ianuarie 2020, Ziua Voluntarului Caritas, primul eveniment din anul acesta dedicat celor 15 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătorește Asociația Caritas Eparhial Oradea. Gazdele evenimentului au fost voluntarii Patricia Kăvășdan și Olimpiu Man.

La eveniment au participat, alături de voluntarii şi invitaţii lor, Preasfinția Sa Virgil Bercea - episcop de Oradea, Pr. Mihai Vătămănelu, vicar general, Antoniu Chifor, vicar eparhial cu preoții, Florica Cherecheș, deputat și Arina Moș, director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea.
Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2019, 114 de voluntari au prestat 2.348 de ore în serviciul aproapelui. Au fost acordate 13 premii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome aniversare coordonatorilor departamentului de voluntariat de-a lungul celor 15 ani de activitate, precum şi premiul ,,Voluntarul anului 2019".
Au luat cuvântul: Florica Cherecheș, PSS Virgil Bercea și pr. Olimpiu Todorean.
,,Vreau să vă felicit pentru cei 15 ani de activitate în care ați fost un partener de nădejde în comunitatea orădeană, o organizație care inspiră, care ajută, care merge acolo unde este nevoie și care stă și primește și ascultă pe cei în nevoie. Vreau să vă doresc ani plini de realizări, cu multe reușite, pentru că ne-am obișnuit deja să veniți cu lucruri deosebite pentru comunitatea noastră și să răspundeți nevoilor care sunt în această comunitate. Aș vrea, în mod special, astăzi, să mulțumesc voluntarilor Caritas: sunteți extraordinari, sunteți nemaipomeniți și se cuvine să vă arătăm nu doar astăzi recunoștința noastră, ci de fiecare dată. Vă mulțumesc pentru exemplul pe care îl dați celorlalți și vă doresc multă sănătate, multă putere de muncă și vă doresc să îi molipsiți și pe alți tineri și pe alții mai puțin tineri care, văzându-vă exemplul și văzând satisfacția pe care o aveți când puteți ajuta pe cineva în nevoie vor dori să facă și ei la fel" (...). Florica Cherecheș, deputat.
,,Suntem obișnuiți cu această seară a voluntarului, deja se organizează de 15 ani. Este foarte greu de spus cât de mult se face sau câte de puțin sau cât ar mai trebui să se facă. Maica Teresa de Calcutta a spus, - atunci când a fost lăudată pentru ceea ce face - este o picătură în ocean. Dar dacă această picătură nu ar fi, nu ar exista oceanul. Și noi facem, câte ceva. Știm că am dori să facem mai multe. Eu, câteodată mai merg pe la centrul Maria Rosa și îi admir, mai ales pe tinerii din licee, care merg să servească sau să facă curățenie după masa de prânz. Este mare lucru. Acolo îți dai seama cam la ce oră ne aflăm: de ce el este pe stradă și noi nu? Oare ce ar fi dacă am inversa rolurile? Oricum, ceea ce Caritas-ul face sau încearcă să facă este foarte valoros, pentru toți, pentru cei care sunt mai săraci și pentru noi - cei care îi mulțumim Domnului că nu avem nevoie de alte lucruri și ne dăm disponibilitate pentru a-i ajuta pe ei. Eu vă mulțumesc tuturor celor care sunteți în această seară aici și aș dori să aduc această mulțumire mai ales la cei care fac voluntariat. Vă doresc o seară binecuvântată și Bunul Dumnezeu să ne ocrotească pe fiecare dintre noi!" PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea
,,Preoți nebuni, „nebuni de iubire" pentru cei mai vulnerabili, „nebuni" pentru a ajuta și a împărtăși propria vulnerabilitate cu alții. Cu aceste cuvinte, privind în ochi armata de săraci și imigranți găzduiți în Citadela Caritas din Roma, Papa Francisc, aflat în vizită în acest complex, s-a adresat preoților.
În momentul în care am citit acestea m-am gândit imediat la voi, voluntarii noștri.
Nu sunt mulți, să știți, nici între preoți care să fie ,,nebuni" de o astfel de iubire. Mai este, când timpul îi permite, episcopul nostru Virgil, când merge la cantina socială să-i servească pe cei săraci și să le spună o vorbă de încurajare sau când merge la groapa de gunoi a orașului, la cei năpăstuiți care locuiesc acolo; mai iese din birouri și doamna Arina, o știu prea bine, căutându-i pe cei vulnerabili, a mai fost în anii trecuți, când activa mai mult Oradea și părintele Radu Cefan; și, sunteți voi, voluntarii noștri, ,,nebuni de iubire", cei care simțiți nevoia de a împărtăși vulnerabilitățile altora.
Și cum ați altfel dacă nu ,,nebuni de iubire" când mergeți la cantina socială, la Casa Frențiu, la colectele de Paști și de Crăciun, la colectele din licee, la a bucura copii prin spitale sau centre de zi, la a rupe din timpul vostru și a-l dedica celor care au mai mare nevoie de voi?
De aceea, ceea ce facem noi aici, în această seară, nu este decât un palid semn de recunoștință față de tot ceea ce faceți voi de-a lungul anului pentru semenii voștri.
Nu avem premii materiale valoroase să vă oferim pentru ceea ce faceți dar sunt sigur că nici nu așteptați astfel de premii, pentru că ceea ce faceți, ceea ce au făcut alții înaintea voastră și ceea ce veți face în viitor, voi ,,nebuni de iubire", primiți alt fel de premii: premii spirituale, sufletești și de mulțumire a faptului bine făcut. Vă mulțumesc vouă ,,nebuni", buni, pentru exemplul pe care-l dați comunității!" Pr. Olimpiu Todorean, președinte Asociația Caritas Eparhial Oradea
Premiul CANTINA SOCIALĂ
Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceștia. În anul 2019, 31 de voluntari au realizat 922 de ore de voluntariat la cantina socială.
Premiul s-a acordat voluntarului Ștefan Tomai.
Premiul COLECTA DE PAȘTI
La Colecta de alimente de Paști din anul 2019 s-au implicat 27 de voluntari, care au desfășurat 190 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani în valoare de aproape 15.000 lei pentru cei nevoiași.
Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.
Premiul COLECTA DE CRĂCIUN
La tradiționala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2019 s-au implicat 35 de voluntari care au desfășurat 256 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani în valoare de aproape 10.000 lei pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masa caldă zilnic și pe parcursul anului 2020.
Premiul s-a acordat voluntarului Paul Todorean.
Premiul VOLUNTARIAT CORPORATIST
Acest premiu îl oferim pentru încurajarea și facilitarea angajaților de a se implica în activitatea Cantinei Sociale. În anul 2019, 2 firme, Celestica și Lateral Oradea, s-au remarcat prin implicarea a 10 angajați, care au sprijinit pregătirea mesei în cadrul Cantinei Sociale în lunile septembrie, respectiv decembrie. Compania Celestica a asigurat de asemenea masa pentru beneficiari și a organizat Campania Shoebox, prin intermediul căreia zeci de copii din Centrul after-school ,,Sf. Martin" din Ioaniș au primit cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Le mulțumim pentru bunăvoință!
Premiul s-a acordat companiilor Celestica și Lateral Oradea.
Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV
Activitatea administrativă este foarte importantă în organizația noastră. Şi în anul 2019, 44 de voluntari au cumulat 243 de ore de voluntariat în activități administrative, care au inclus și Campania 2% și Cutia de Crăciun.
Premiul s-a acordat voluntarei Andrada Cazan.
Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET
Anul 2019 a fost plin de schimbări pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, care numără în prezent peste 50 de voluntari clovni-doctori activi. 18 noi voluntari au finalizat cursul de clovni în luna martie și s-au alăturat echipei. În ciuda întreruperii activității cu copiii internați la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu", 33 de voluntari clovni au activat de-a lungul anului 2019, prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociației Down Oradea, și prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 259 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici!
Premiul s-a acordat voluntarei Lavinia Covaci.
Premiul CASA FRENȚIU
Anul 2019 a însemnat și deschiderea posibilității pentru voluntari de a-i vizita pe rezidenții Centrului Casa Frențiu, inaugurat în anul 2018. Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică", 32 de voluntari ,,nepoți adoptivi" au petrecut timp de calitate cu rezidenții, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au cântat colinde, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând în acest sens 130 de ore de voluntariat.
Premiul s-a acordat voluntarului Olimpiu Man.
Premiul pentru DISPONIBILITATE
Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când ești anunțat cu o oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent. Apoi aduci cu tine și prieteni...
Premiul s-a acordat voluntarului Șerban Baciu.
Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR
Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lui.
Premiul s-a acordat voluntarei Cristina Danciu.
Premiile SPECIALE
Premiul special îl oferim persoanelor care promovează asociația noastră în comunitate, prin chemarea la voluntariat și prin propriul exemplu de conduită. De-a lungul anului 2019, am derulat activități de promovarea a voluntariatului și acțiuni caritabile de colectare de alimente și haine în instituțiile de învățământ partenere. Aceste demersuri nu ar fi fost posibile fără o colaborare strânsă cu câteva doamne profesor dedicate, care au răspuns mereu apelului nostru la sprijin comunitar și au asigurat informarea și mobilizarea elevilor spre implicarea socială.
Premiul s-a acordat doamnelor profesor CARMEN CHIȘ, DANA MIHINCĂU, ILDIKO RAȚ, ADRIANA MICLĂUȘ, MARIANA TODOREAN și FLORICA CREȚIU.
PREMIUL SPECIAL PRIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS
Dorim să îi recunoaștem public meritele primei voluntare înscrise, care s-a remarcat prin calitatea și longevitatea sprijinului acordat.
Premiul s-a acordat voluntarei Crina Dobocan.
PREMIUL SPECIAL ULTIMUL VOLUNTAR ÎNSCRIS
Dorim să o felicităm pe ultima voluntară înscrisă în luna decembrie, care deja s-a făcut remarcată prin diversitatea activităților la care a luat parte și dedicarea de care a dat dovadă!
Premiul s-a acordat voluntarei Katalin Kovacs.
PREMIUL SPECIAL TRAINERUL CLOVNILOR
În urmă cu 15 ani, cinci voluntari au fost inițiați în arta de a fi clovn, participând la primul curs de pregătire de șase săptămâni în Italia, în cadrul căruia au deprins tainele terapiei prin zâmbet. 15 ani mai târziu, unul dintre ei continuă să se implice ca voluntar trainer pentru noile generații de clovni, împărtășindu-le din experiența sa vastă.
Premiul s-a acordat voluntarului George Demian.
PREMIUL VOLUNTARUL ANULUI
Premiul ,,Voluntarul anului" este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Toți voluntarii activi din 2019 sunt nominalizați pentru acest premiu.
Premiul s-a acordat voluntarului Nicu Vinter.
DIPLOMĂ ANIVERSARĂ
S-a acordat pentru susținerea activității voluntarilor în cadrul asociației, în decursul celor 15 ani de activitate. Le mulțumim astfel colegilor noștri: Silviu Sana, Sofia Laza, Rita Szopos, Ana-Maria Lazăr, Iulia Iova, Bianca Ghețe, Traian Ostahie, Alexandra Crovasce, Cristina Todorean și Ioana Tuță
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Cvartetul Dolce Quartet (Renata Negru (violoncel), Erik Kovacs (viola), Herţe Radu (vioară) şi Chiş Ionuţ (vioară); Corul Enjoy Music, al Biroului Pastoral pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, alcătuit din elevii claselor primare ale Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu", părintelui Paul Popa și Ovidiu Lazăr și, nu în ultimul rând, solistului Doru Todoruţ, care a închis evenimentul printr-un recital excepțional.
Mulţumim Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu", doamnei director Antonia Monica Nica, pentru că ne-a găzduit evenimentul şi în anul acesta.
Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie în 2019!
Pr. Olimpiu Todorean,
preşedinte
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Premianții ediției 2019 (s-au acordat 13 premii și premii speciale).

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 09:57:52 Ora de vară a Europei de Est