Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Călătoria Erasmus+ în Cipru

Elevi și profesori de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia

Călătoria Erasmus+ în Cipru

În perioada 20-23 ianuarie 2020, o echipă de elevi și profesori de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia", Oradea au participat la prima reuniune - activitate transnațională de învățare, predare și formare din cadrul proiectului Erasmus+ KA229 ,,Volunteerism and Active Citizenship: from Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații", desfășurată în Limassol, Cipru (țara coordonatoare a proiectului).

Proiectul se derulează în perioada 2019-2021 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin programul ,,Erasmus+", programul U.E. pentru educație, formare, tineret și sport în Europa. Delegația din România a fost formată din trei profesori: director, prof. Vîlceanu Daniela, prof. Cotca Alina și Urs Marcela (coordonator proiect) și șase elevi: Ghenț George (clasa a 9-a E, școala profesională), Bonyi Kristofer (clasa a 11-a D, școala profesională), Popa Crina (clasa a XI-a C), Șandor Cătălina (clasa a XI-a C), Buda Ovidiu (clasa a XII-a D) și Laurențiu Darius (clasa a XII-a D). Întâlnirea a reunit reprezentanți din toate țările partenere implicate în proiect: Italia, Letonia, Bulgaria, Polonia, România și Cipru.
Prima activitate transnațională de învățare, predare și formare din cadrul proiectului a avut o agendă bogată și a cuprins activități diverse care au îmbinat activitățile relevante tematicii proiectului, cu activitățile care să permită cunoașterea din punct de vedere geografic, istoric și cultural al unei țări insulare în Marea Mediterană, Cipru.
În acest sens, programul propus de echipa țării gazde a inclus activități de voluntariat precum plantarea de arbori în cadrul unui perimetru din incinta unui centru de educație privind mediul înconjurător, Akrotiri Environmental Education Center sau ecologizarea unei porțiuni din faleza orașului Limassol și a Parcului Municipal sau vopsirea unor locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități. Dacă prima activitate a fost facilitată și îndrumată de organizația ,,300.000 Trees", celelalte activități au fost susținute de însuși primarul din Limassol, venit și la deschiderea festivă a reuniunii de proiect. Au mai fost realizate și vizite de informare și documentare, la centrul Europe Direct Information Centre (E.D.I.C.) unde elevii au primit informații despre cum poți să fii un cetățean european activ și despre diversele programe europene pentru tineret sau la Centrul pentru persoane cu dizabilități mintale ,,Christos Stelios Ioannou Foundation", o generoasă expresie a umanitarismului și solidarității sociale.
Pentru că vizitarea unei țări presupune și cunoașterea acesteia din punct de vedere geografic, istoric și cultural, gazdele noastre s-au preocupat să ne ofere șansa de a realiza acest lucru prin vizitele organizate la situl arheologic de la Kourion, la castelul medieval de la Kolossi sau în singura capitală divizată din lume, Nicosia.
Elevii români au locuit în această perioadă la familii gazdă, unde au fost foarte bine primiți și s-au adaptat foarte repede. Cu acest prilej au gustat din stilul de viață autentic cipriot, luând contact cu o parte din obiceiurile și tradițiile lor. Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că au avut șansa de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză, abilitățile de comunicare și relaționare interpersonală, dar și cele de adaptare la contexte culturale noi.
Ne-am despărțit de Cipru, mai bogați din punct de vedere spiritual, încântați de tot ceea ce am văzut și am trăit aici, impresionați de frumusețea oamenilor, de jovialitatea și ospitalitatea lor.
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în România, în perioada 10 - 13 martie 2020.
Prof. Urs Marcela,
coordonator proiect
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Călătoria Erasmus+ în Cipru.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:13:30 Ora de vară a Europei de Est