Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete a devenit, ieri, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Președintele Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca,

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete a devenit, ieri, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Joi (6 februarie 2020), domnul profesor univ. dr. ing. Nicolae Burnete, președintele Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a primit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Ceremonialul, desfășurat în Aula Magna, a fost deschis de președintele Senatului universitar orădean, domnul conf. univ. dr. Aurel Căuș, moderatorul evenimentului.
Cadru didactic asociat al Universității din Oradea
,,Într-adevăr, astăzi (ieri - n.n.), la Universitatea din Oradea este sărbătoare datorită evenimentului propus de Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică a universității noastre, după cum avea să sublinieze domnul rector Constantin Bungău.
Domnule profesor (Nicolae Burnete - n.n.), vă mulțumim că ați fost de acord să ne onorați pentru a deveni Doctor Honoris Causa al universității noastre. Și pe viitor, acest lucru înseamnă că ne obligă la și mai multe activități de colaborare atât pe zona profesională, cât și pe zona științifică sau managerială", a conchis domnul rector Constantin Bungău.
Tot de la domnul rector aveam să aflăm faptul că de peste 10 ani, prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete este cadru didactic asociat al Universității din Oradea.
,,Prieteniile trainice rămân"
Despre prieteniile trainice legate între cele două universități avea să vorbească și rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, domnul prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa.
,,Un remarcabil cercetător, cu o operă științifică de excepție"
În Laudatio, prezentat de decanul Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică, domnul prof. univ. dr. ing. Dumitru Pele, se spune, printre altele, că prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete este ,,un remarcabil cercetător, cu o operă științifică de excepție, recunoscut și apreciat în țară și străinătate, ca un strălucit cercetător și autoritate incontestabilă în domeniul ingineriei autovehiculelor. Reconstituind traseul profesional al sărbătoritului, pe parcursul celor 30 de ani de activitate, au fost punctate succesele activității sale didactice și științifice, încununate, în 2018, cu înalta funcție de ministru al Cercetării și Inovării. A publicat peste 160 de lucrări științifice; este autorul a trei brevete de invenție; a participat la realizarea a 53 de contracte de cercetare științifică; este autor sau coautor la 16 lucrări didactice; a înființat cu finanțe din fonduri europene Laboratorul de testare, cercetare și certificare a motoarelor cu ardere internă ce funcționează cu biocombustibili, laborator unicat la nivel național; a fost nominalizat în 93 de comisii de doctorat, 10 comisii de abilitare și șase comisii de decernare a titlului DHC; din 2016 este președinte al Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar în 2018, așa după cum am mai spus, a ajuns ministru al Cercetării și Inovării.
,,S-a bucurat de o reală apreciere din partea studenților, masteranzilor și doctoranzilor pentru caracterul inovator al metodelor pedagogice pe care le promovează cu talent și pasiune, inoculând dragostea de profesie, seriozitate în pregătire, largă deschidere spre nou și spirit de echipă. Este un formator de atitudine responsabilă în munca de cercetare, în activitatea didactică universitară, în relațiile academice și interumane", se mai spune în Laudatio.
Nevoia de mobilitate, energia și biocombustibilii
În cadrul ,,lecției" prezentate în PowerPoint de distinsul cercetător Nicolae Burnete, am vizualizat imagini din Laboratorul unicat, rezultate ale cercetărilor domniei sale și ale colegilor în domeniul motoarelor cu ardere internă ce funcționează cu biocombustibili; dar problematica abordată a vizat, în general, industria auto, lumea și viitorul automobilului (electric)...
Ovidiu Dan

Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete a devenit, ieri, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:54:41 Ora de vară a Europei de Est