Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

2019, cel mai bun an de la înființare pentru A.D.P. Oradea

Liviu Andrica, la ora bilanțului

2019, cel mai bun an de la înființare pentru A.D.P. Oradea

Administrația Domeniului Public a încheiat anul 2019 cu un profit de 15,3 milioane lei, în creștere cu 24% față de anul 2018, când a obținut un profit de 12,4 milioane lei, acesta fiind cel mai bun an de la înființarea societății. Veniturile totale ale ADP Oradea în anul 2019 s-au ridicat la suma de 48,4 milioane lei, în creștere cu 7% față de anul precedent, când s-au cifrat la 45,2 milioane lei.

Într-o conferință de presă organizată miercuri, 12 februarie 2020, la Aquapark Nymphaea, Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public, a prezentat un bilanț pe marginea raportului de activitate pe anul 2019.
A.D.P. Oradea administrează domeniul public al municipiului Oradea, care cuprinde Aquaparkul Nymphaea, Ștrandul Ioșia, Grădina Zoologică, Cimitirul Municipal Rulikowski, Adăpostul Grivei, WC-ul public din Piața București, și domeniul privat, din care fac parte Piața Cetate, Centrul de Afaceri Rogerius, Piața Decebal, Piața Nufărul și Piața 100. În ultimii ani, în administrarea A.D.P., a intrat și un alt domeniu, cel al construcțiilor, în prezent având în derulare trei parcări.
Aquaparkul, cea mai importantă sursă de venituri
Cea mai importantă sursă de venituri a societății este Aquaparkul Nymphaea, care în 10 septembrie 2019 a împlinit trei ani de funcţionare, momentul aniversar fiind marcat cu Spuma Party şi Zumba Kids. În anul 2019, complexul de agrement a avut un număr de 354.977 de vizitatori. Cei mai mulţi vizitatori au fost înregistrați în luna august, și anume 78.159, perioadă în care complexul a avut stocul de bilete epuizat zile la rând. Record de vizitatori a fost înregistrat și în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, timp de zece zile, în perioada 25 decembrie 2019 - 5 ianuarie 2020, complexul a funcționat cu casa închisă.
La capitolul investiţii, printre altele, în anul 2019, la Aquapark Nymphaea, au fost achiziţionate 1.000 noi şezlonguri, 720 de scaune de plastic, 60 de mese de plastic pentru punctele de alimentaţie publică, 1.000 de brăţări, patru dezumidificatoare, două uscătoare pentru costume de baie, o friteuză dublă pe gaz, o pompă puţ, două UPS-uri, un set de boxe profesionale și un scarificator pentru gazon. Pentru a face Aquaparkul și mai atractiv, începând din sezonul estival 2019, au fost introduse şedinţele de Aqua Zumba, programate în fiecare zi - vara şi în zilele de weekend - în sezonul rece.
Modernizarea Ștrandului Ioșia, un proiect de anvergură
Ştrandul Ioşia a fost vizitat în anul 2019 de 185.761 de persoane. Acesta va fi supus unui proiect de modernizare, ce va demara în anul 2020, conform căruia ștrandul actual va fi modernizat, iar pe o altă parte din suprafață va fi amenajat un loc de recreere și recuperare. Studiul de fezabilitate în acest sens a fost întocmit în anul 2019.
În anul 2019, Grădina Zoologică a fost vizitată de 130.273 de persoane. Efectivul de animale a crescut fie prin reproducere naturală şi artificială, fie prin aducerea unor noi specii de animale: o cămilă, lemuri bruni, canguri Bennett, oi cu coamă şi alpaca. La finele anului 2019, colecţia prezentată publicului cuprinde 175 de specii şi 850 de exemplare.
În anul 2019, în Cimitirul Municipal Rulikowski au fost înhumaţi 1.681 de decedaţi, fiind întocmite în total 3.739 de contracte, dintre care 549 de concesiuni şi 3.190 de reconcesiuni. Pe tot parcursul anului, s-au realizat mai multe lucrări de investiţii şi de întreţinere suportate din surse proprii, dintre care amintim achiziţionarea unui autovehicul electric mortuar, în valoare de 15.000 de euro, fără TVA, pentru transportul decedaţilor, a unui tractor agricol cu cabină, precum și a două motocositoare. De asemenea, a continuat programul de inventariere a locurilor de veci şi introducerea datelor în sistemul informatic, în 2019, fiind inventariate 4.067 de locuri de veci, de la parcela 126 la parcela 138.
La Adăpostul Grivei, în 2019, au ajuns 429 de câini, dintre care 328 au fost adoptați şi alți 36 revendicaţi. Începând din anul 2019, în fiecare sâmbătă, la Adăpost, are loc un târg de adopții, acțiune în urma căreia numărul adopţiilor pe parcursul anului a fost aproape dublu comparativ cu anul precedent.
Trei parcări în derulare
Un alt segment de activitate al A.D.P. Oradea îl reprezintă domeniul construcțiilor, în anul 2019 fiind demarată construcția a două mari parcări, cea de pe Str. Braşovului (395 locuri de parcare, dintre care patru pentru persoanele cu dizabilități; ordin începere lucrări: noiembrie 2019; termen finalizare: decembrie 2020; valoare investiție: 15,5 milioane lei fără TVA) și cea din zona străzilor Academiei - George Barițiu (336 de locuri de parcare, dintre care 324 locuri auto, șase locuri pentru persoanele cu dizabilități și alte șase pentru motociclete; ordin de începere lucrări: ianuarie 2020; termen finalizare: iulie 2021; valoare investiție: 15,3 milioane lei fără TVA). De asemenea, au continuat lucrările la parcarea subterană din Str. Independenței, investiție ce va fi finalizată în acest an.
Tot la capitolul investiții, pe parcursul anului 2019, au fost efectuate lucrări de reparaţii capitale şi de modernizare a toaletei publice din pasajul subteran din Piața București, care funcţionează începând din 3 ianuarie 2020. Lucrările de reabilitare au costat 55.000 lei.
Primii pași spre un nou centru de afaceri
Din domeniul privat fac parte cele cinci piețe din municipiul Oradea. Cele mai multe resurse financiare şi materiale au fost canalizate spre Piaţa 100, locaţie inaugurată la finalul anului 2018, precum şi spre Piaţa Cetate, unde, în luna septembrie 2019, au început demolările menite să faciliteze implementarea proiectului de transformare a pieţei într-un centru de afaceri cu produse agricole, după modelul celui din Rogerius.
Dintre lucrările de investiții în domeniul privat amintim: achiziţionarea unui paratrăsnet pentru Piaţa 100; realizarea unui branşament apă-canal pentru Piaţa 100; lucrări de modernizare parcaje la Piaţa 100; achiziţionarea a 16 chioşcuri pentru comercializarea laptelui în Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Rogerius; achiziţionarea unei pompe Wilo pentru Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Rogerius; introducerea sistemului de iluminat la Piaţa 100; achiziţionarea unei uşi de aluminiu la Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Rogerius; achiziţionarea unei maşini-platformă pentru ridicarea autoturismelor la Piaţa 100 și amenajarea a 17 chioşcuri PVC în Piaţa Cetate.
Proiecte pentru anul 2020
Pentru anul 2020, Administrația Domeniului Public își propune să finalizeze lucrările la parcările de pe străzile Brașovului și Independenței și să continue lucrările la Parcarea de pe George Barițiu-Academiei. De asemenea, tot în acest an, va demara modernizarea Ștrandului Ioșia și va fi implementat un sistem de supraveghere video la Piața 100.
Alte cheltuieli de investiţii prevăzute pentru anul 2020 sunt: achiziţionarea unui al doilea tractor agricol cu cabină pentru Cimitirul Municipal; achiziţionarea a două sisteme de control acces la Piaţa 100; achiziţionarea unui sistem control acces la Cimitirul Municipal; achiziţionarea unui aspirator automat pentru bazine la Aquapark Nymphaea și achiziţionarea a două staţii pentru încărcat maşini electrice.
Concluzii
În anul 2019, A.D.P. Oradea a înregistrat venituri totale în sumă de 48,4 milioane lei și un profit de 15,3 milioane lei. Investițiile se ridică la 21,4 milioane lei, din care 14,3 milioane lei au provenit din surse proprii, iar alte 7,1 milioane lei, de la bugetul local. Cele mai mari sume au fost investite în domeniul construcțiilor, pentru realizarea celor trei parcări.
Societatea a dat participare la profitul Primăriei Oradea o sumă de 7.500.000 lei, o redevență de 3.600.000 lei și impozit pe taxe locale - 1.500.000 lei, ceea ce înseamnă o contribuție totală de 12.600.000 lei /an (2.625.000 euro).
Loredana Buz

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:40:52 Ora de vară a Europei de Est