Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zeci de inimioare au bătut mai tare, săgetate de Cupidon

Ieri, de Valentine’s Day,

Zeci de inimioare au bătut mai tare, săgetate de Cupidon

Zeci de inimioare au bătut mai tare vineri (13 februarie 2009), la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, la sărbătoarea dragostei și a îndrăgostiților, pusă la cale de profesoara de engleză, Andreea Ciobanu, ea însăși o îndrăgostită incurabilă de tot ce e frumos și înălțător, de copii și profesie, de teatru și muzică, artă și mitologie..

 Andreea este expert în arta cuvintelor meșteșugite pentru a incendia inimi, încât, chiar și neîndrăgostit fiind, la final, te simțeai săgetat de Cupidon și de îngerii păzitori de pe covorul roșu. Mesajul simplu și măiestrit inoculat, imaginile de vis prezentate în power point, cântecele de un romantism contagios, perechea de îndrăgostiți care dansa pe scenă, actorii  cuprinși de magia unor atingeri și suspine fierbinți, toate ți-au dat fior și sentimentul că ești îndrăgostit, pe bune.
 Dragostea e o taină...
 Cineva spunea, undeva, că „Dragostea este un munte pe care îl urci cu pasiune, râzând, și îl cobori plângând, plin de fericire sau din contră, rănit. Dragostea e o taină, atâta timp cât o ții ferecată, departe de gura lumii și ochii răutăcioși...”
 Andreea și actorii săi nu au ferecat nimic, din contră, și-au propus, și au și reușit, ca spectatorul să aibă acces la toate înțelesurile de neînțeles și să trăiască sentimente profunde. De la microfon, Claudia Mihele și Crina Abrudan, doi îngeri coborând pe covorul roșu, ne-au prezentat legenda Sfântului Valentin, Daniela Cociuba și Diana Iulian ne-au fermecat cu versurile îndrăgostiților, Iulia Blage și Adrian Cojocariu ne-au fascinat cu ale lor ritmuri și mângâieri dansante. Pentru magia și înfiriparea sentimentelor se fac vinovați interpreții coriști (Corina Pop, Anamaria Deac, Alexandra Bălaș, Mădălina Ruje, Anamaria Chivari, Alexandra Filip, Alexandra Radu, Alina Munteanu, Mihaela Patca, Anca Pop și Andreea Moldovan), răspândiți în grupuri-grupuri pentru a crea ecou și a amplifica trăirile provocate de muzica lor romantică molipsitoare. Cu o firească și sfioasă comportare, perechile de îndrăgostiți (Ovidiu Þicuș, Daniela Cociuba, Mircea Pășcuț, Bogdan Șandor, Diana Iulian, Roxana Iancu, Dan Ardelean... ) au defilat pe scenă în ipostaze obișnuite, dar tulburând și incitând. De la pupitru și din fața laptopului, totul a fost orchestrat de ing. Florin Kalmar și asistenții săi, Dorin Pop și Mircea Pășcuț. De recuzită și materiale, decor și machiaj s-a ocupat Tania Nicola, iar profesoara de engleză și-a motivat astfel provocarea de ieri: „În contextul unei Europe unite, consider important, măcar parțial, să adoptăm culturi tradiționale și obiceiuri ale altor state partenere din U.E., atâta timp cât promovăm și dorim să facem cunoscute valorile culturale tradiționale ale neamului românesc”.
 Spectacolul de Valentine’s Day a săgetat ieri, deopotrivă, elevii și dascălii, în frunte cu directorii colegiului (prof. Ioan Corba – director, Răzvan Vonea – director adjunct) și inspectorul școlar de specialitate, Delia Tarr Popa. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Zeci de inimioare au bătut mai tare, săgetate de Cupidon.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:38 Ora de vară a Europei de Est