Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Apelul de proiecte pentru programul Fondul Științescu Oradea 2020

Fundaţia Comunitară Oradea lansează

Apelul de proiecte pentru programul Fondul Științescu Oradea 2020

Prin Fondul Științescu, Fundația Comunitară Oradea (FCO) dorește să stimuleze interesul şi să dezvolte abilitățile și potențialul tehnic al elevilor din județul Bihor prin finanțarea de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară și aplicată a științelor.

Prin acest fond, F.C.O. oferă oportunitatea educatorilor pasionați de științe să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative și inovatoare, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani.
La cea de-a patra ediție a programului urmărim să finanțăm cel puțin 10 inițiative bihorene în valoare totală de 11.000 de dolari. Considerăm că apropierea tinerilor de lumea științei este un prim pas în a-i ajuta să înțeleagă utilitatea ei în viața de zi cu zi. Acest program le va trezi interesul pentru științe, le va dezvolta curiozitatea și imaginația, influențându-i în alegerea unei cariere în domeniul STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică).
Despre procesul de aplicare și scriere de proiect
Elevul în vârstă de 16 ani, Alexandru Slavoia, coordonator al proiectului „Gojdu STEM Club: Analiza apei râului Crișul Repede", beneficiar al unei finanțări în valoare de 7.525 lei în 2018, ne-a declarat următoarele: „Când am aplicat pentru Fondul Științescu aveam conturată în minte ideea de bază, dar nu știam exact cum se scrie un proiect și care sunt obligațiile legale pe care le implică. Am avut plăcerea să descopăr că nu e deloc greu mai ales că eram obișnuit ca elev să formulez idei și să descriu modul lor de aplicare pentru a arăta altora cum văd eu lucrurile. Procedura de raportare este foarte ușoară. În principal este necesară dovedirea achizițiilor prin facturi și chitanțe, la fel se întâmplă și în cazul prezentării activităților proiectului pentru care e suficient să ai câteva declarații de la participanți și imagini sugestive. Important e să faci lucrurile cât de bine poți, birocrația fiind minimă.
Echipa de la F.C.O. care se ocupă de Fondul Științescu mi-a oferit un mare sprijin în aceste aspecte ale proiectului și au fost mereu înțelegători oferindu-mi ajutor în completarea corectă a documentelor. Recomand Fondul Științescu deoarece șansele de finanțare în cazul proiectelor cu activități practice sunt foarte mari, singurul criteriu restrictiv fiind ca acestea să aibă ca domeniu de aplicare știință și tehnologia. Suma de bani acordată este mai mult decât suficientă, iar echipa FCO este foarte prietenoasă. Este o reală plăcere să colaborezi cu ei".
Nici activitățile ce țin de implementarea și raportarea în cadrul acestui apel de proiecte nu reprezintă o piedică în fața inițiativelor pro educație STEM, cum reiese din declarația unui alt tânăr: „Normal că nu aveam aceeași plăcere în a scrie rapoarte la finalul proiectului precum aveam atunci când livram atelierele meteo elevilor, dar a fost ceva constructiv. Am putut să observ cum se poate evalua un proiect. Pe partea de implementare e puțin mai mult de lucru. Aici e necesar să îți faci un plan de acțiune foarte bine pus la punct. Dacă ai asta, după, îți este mult mai ușor. Dar, și din implementare am cules doar lucruri care în prezent mă ajută enorm. Am învățat cum se organizează un proiect, am lucrat puțin și cu partea fiscală ș.a.m.d.
Proiectul a decurs foarte bine, cu mici modificări inevitabile pe parcurs, dar care nu au avut efect asupra rezultatelor. Cu siguranță recomand tuturor experiența Științescu, de la început până la final, mai ales că nu ești niciodată singur, ești sprijinit, înțeles, consiliat și motivat în permanență de echipa Fundației Comunitare Oradea", a declarat Alex Trandafir, elev în vârstă de 18 ani, coordonator al  proiectului Thunder Generation și  beneficiar al unei finanțări în valoare de 5909 lei în cadrul apelului de proiecte din 2019.
Toţi cei interesaţi de programul Fondul Științescu îşi pot înscrie proiectele până la data de 27 martie, ora 23.59, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe pagina web a programului Fondul Științescu Oradea: https://oradea.stiintescu.ro/detalii-inscriere/. Un juriu dedicat şi pasionat la rândul lui de ştiinţe va selecta proiectele cele mai merituoase pentru a fi finanțate.
Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, Fundația Elena Neagu, Golde Oradea, Qubiz, Decitex RO, Smartware, Sema Express, Nidec, Inter Broker de Asigurare.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 14:11:24 Ora de vară a Europei de Est