Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Gala voluntariatului în domeniul social

,,Evenimentul de suflet” al D.A.S.O.

Gala voluntariatului în domeniul social

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a organizat a VIII-a ediţie a Galei voluntarilor din domeniul asistenţei sociale.

Evenimentul s-a desfășurat, cu sprijinul partenerilor, în eleganta sală de evenimente a Hotelului Ramada Oradea.
La eveniment au participat peste 100 de persoane, voluntari care prin activitatea lor sprijină orădenii aflaţi în nevoi, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai instituţiilor publice care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Oradea.
Arina Moş, directorul D.A.S. Oradea, a deschis evenimentul: ,,Vă spun tuturor bun venit la evenimentul de suflet al instituției noastre - Gala voluntarilor din domeniul asistenţei sociale, moment în care evidențiem sprijinul oferit comunității noastre de către organizațiile neguvernamentale care își desfășoară activitatea în oraşul nostru. În seara aceasta este vorba despre dumneavoastră, dragi voluntari, pentru noi sunteți modele demne de urmat și vă mulțumim pentru exemplul de responsabilitate socială oferit în comunitate. Orice implicare în activităţile de voluntariat presupune o formă de învăţare socială şi dezvoltă o serie de abilităţi şi competente sociale: solidaritate, tolerenţă, încrederea că orice om poate face diferenţa în comunitatea sa, dorinţa de a ajuta dezinteresat".
A mulţumit dlui Romeo Ionescu, gazda evenimentului, pentru parteneriatul frumos şi pentru sprijinul acordat în organizarea Galei voluntarilor din domeniul social, a întregii echipe care s-a implicat în organizarea galei și a salutat prezenţa dlui prefect Dumitru Țiplea și a dlui viceprimar Florin Birta, mulţumindu-le pentru implicarea în rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă municipiul Oradea.
Prefectul Dumitru Țiplea a menționat: ,,Ştiu ce înseamnă să faci eforturi pentru cei care sunt mai puţin ajutoraţi. Vă felicit şi vă mulţumesc pentru faptul că vă răpiţi din timpul dumneavoastră, din vieţile dumneavoastră, ca să oferiţi sprijin și dragoste celorlalţi", precizând faptul că din anul 1992 până în anul 1998 a activat ca voluntar și s-a implicat în mai multe proiecte sociale la Centrul Iedera pentru copiii cu sindrom Down și la Asociația Alsterdorf, cunoscând sectorul social și problemele acestuia.
La rândul său, viceprimarul Florin Birta a declarat: ,,Uneori administraţia publică locală nu poate rezolva întreaga problematică socială a orașului și atunci interveniți dumneavoastră, dumneavoastră care le faceţi viaţa mai uşoară semenilor noştri, celor care nu mai au speranţă le daţi speranţă, pe cei care nu mai pot să meargă îi ajutaţi să păşească, pe cei care au nevoie de ajutor să înveţe îi ajutaţi să înveţe și vă mulțumesc pentru acest lucru. Și nu în ultimul rând, mulțumesc colegilor de la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea pentru organizarea acestei gale care reprezintă o formă minimă de respect din partea Primăriei şi a Consiliul Local al municipiului Oradea pentru ceea ce faceţi pentru administraţia publică locală. Mult succes în continuare!"
Au fost acordate 14 premii celor mai buni voluntari din cadrul tot atâtor asociații și fundații care s-au înscris în competiție, astfel: de la Asociaţia Noua Acropolă Oradea  - dna Andreea Neacșu, Asociaţia S.O.S Autism - tânărul Covaci Alexandru Narcis, Fundaţia Hospice Emanuel - tânărul Titus Curpaș - student, de la Asociaţia Amia Suflet de Copil - Luca Rătan - elev de 16 ani care își dedică o mare parte din timpul său pentru a da meditații copiilor abuzați sau neglijați, Asociația Down Oradea - România - dna Mirela Ștef - profesor de educație fizică/kinetoterapie la Universitatea Oradea, care din anul 2011 participă la activități sportive și susține tinerii asociației, cel mai bun voluntar în acest an al Fundaţiei de Scleroză Multiplă - dna Mariana Blaga, Asociaţia Caritas Catolica - dna Kîmpan Ecaterina în vârstă de 83 de ani, un suflet tânăr, plină de energie și optimism, Fundaţia Est Europa - dna Emilia Muț, Asociaţia Viaţă cu Autism, cel mai bun voluntar în anul 2019 este dna Duică Sorina, voluntarul anului 2019 al Federației Comunităților Evreiești din România Oradea a fost desemnată dna Cosmina Dudu, Asociația Filantropia Oradea - dl Iulian Stan, dl Meszaros Szabolcs - profesor de geografie - cel mai bun voluntar al Asociației pro Christo et Eclesia, Asociația de Tineret Mereu Împreună - dna Andreea Pontoș- asistent social și Fundației Neagu Elena și Dovin Coffe pentru sprijinul acordat în dotarea cu echipamente de joacă pentru exterior pentru două creșe. Asociația Caritas Eparhial cu voluntarul desemnat de ei - dl Vinter Nicolae.  
De asemenea, au fost premiați voluntarii activi ai Direcției de Asistență Socială Oradea în anul 2019:
Dl Vinter Nicolae și dna Demian Codrina Anamaria, voluntari în cadrul programului ,,O șansă în plus" pentru devotamentul și răbdarea de care au dat dovadă în meditațiile acordate copiilor înscriși în acest program.
Administratorul Companiei teatrale „ Comoara cu poveşti Oradea -Trendart Company", trupă care, an de an a fost alături de copiii din Centrul de Îngrijire de Zi, precum şi de cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, oferindu-le gratuit spectacole de neuitat -  tânărul voluntar, vesel și sociabil Eric Christian Aron.
Dna Ioana Cristina Gajdo, renumita actriță a Teatrului ,,Regina Maria" care le-a împărtășit asistenților personali propriile experienţe, încurajându-i să vadă viaţa dintr-o perspectivă pozitivă.
Personaj de poveste şi clovnul îndrăgit al copiilor din comunitate, voluntar al instituției noastre de peste15 ani, Igor Lungu aduce ori de câte ori este invitat, zâmbete şi bucurie  copiilor mai puţin norocoşi.
,,Bunul samaritean din Bihor", așa cum este cunoscut în comunitatea noastră, dar și în țară, dl Viorel Pașca este ,,îngerul celor oropsiți", acordând sprijinul lui necondiționat celor în nevoi.
Alina Tărău, Bianca Diana Popa și Andreea Chișe sunt tinerele reprezentante ale folclorului bihorean (Trupa lui Radu Moș), care în fiecare an ne încântă cu cântece tradiționale din zona Bihorului la Ziua Internațională a Vârstnicilor. 
Psiholog Simona Hinţ, voluntar pentru copiii din creşă, prin programul derulat în colaborare cu D.A.S.O. -  în vederea depistării întârzierilor de limbaj şi a elementelor de autism precum și specialist în cadrul Programului ,,Școala părinților".
Cel mai bun voluntar al D.G.A.S.P.C. Bihor, în anul 2019 este dna Silaghi Debora Sidonia - voluntar în cadrul Centrului de Zi de recuperare pentru copii cu dizabilități Oradea unde realizează terapii prin stimulare senzorială.
Cel mai bun voluntar al Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Oradea - Smurd în anul 2019, este dșoara Mihuț Andreea Mariana - 19 ani care a efectuat în anul 2019 peste 300 de ore de voluntariat și a participat la 36 de intervenții.
 Să fii voluntar activ la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor înseamnă disciplină, dăruire, muncă, respect şi spirit de echipă, astfel, dșoara Denisa Cherecheș a fost desemnată voluntarul anului 2019.
De asemenea, au fost acordate premii pentru întreg sprijinul acordat în desfășurarea activităților de creație, îndemânare și nu numai, din centrele sociale multifuncționale din cartiere dnei profesor Ecaterina Grecu și nu în ultimul rând, dnei ing. Miorița Săteanu: ,,Azi ne arătăm aprecierea și îi mulțumim dnei Săteanu care activează ca voluntar, ajutând comunitatea prin organizarea şi coordonarea unor activităţi sociale, culturale şi civice, determinată de crezul ,,Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi", a precizat Arina Moș, directorul executiv al D.A.S.O.
Invitaţii speciali, Picky & The Band și Varga Erno, tânărul talentat care demonstrează că dacă ai ambiție și muncești, poți să depășești orice barieră, au încântat auditoriul, pe tot parcursul galei, cu o demonstraţie artistică de excepţie.
Select Catering, partener fidel al evenimentului, a asigurat un festin culinar, completând atmosfera de sărbătoare iar imaginile evenimentului au fost surprinse de către Foto Miron Oradea, firmă care are ca obiect de activitate arta fotografică şi care activează în urbea noastră de mai bine de 25 de ani.
Promovăm voluntariatul!
Foto Miron Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Gala voluntariatului în domeniul social.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 03:58:59 Ora de vară a Europei de Est