Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Zâmbește, copile, ești un învingător!”

14 februarie – Ziua mondială anti-cancer

“Zâmbește, copile, ești un învingător!”

Ca o ironie a sorții, ziua de 14 februarie nu marchează doar sărbătoarea dedicată îndrăgostiților, ci celebrează și Ziua mondială anti-cancer.

 Două situații atât de opuse, sărbătorite în aceeași zi, vin parcă să ne anunțe că viața nu e formată exclusiv din lucruri bune sau rele, că omul are parte pe parcursul existenței sale atât de lucruri frumoase, cât și de întâmplări dureroase.
 În incinta Teatrului de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, unul dintre colaboratorii manifestării, a avut loc, sâmbătă, 14 februarie 2009, o acțiune de voluntariat menită să facă 30 de copii, aflați în remisie după o grea luptă cu cancerul, să zâmbească și să se bucure de viață.
 Partenenerii acestui proiect au fost Clubul Kiwanis - Oradea, Societatea Varadinum, Liceul Pedagogic ”Iosif Vulcan” și gazda evenimentului, Teatrul „Arcadia”.
  În primă instanță, copiii au vizionat piesa de teatru “Sammy, purcelușul de porțelan”, în regia lui Urban Gyula. Din distribuție au făcut parte actorii: Mirela Corbeanu - tanti Olga, Andrei Fazecuș - Teodor Tic-Tac, Florin Stan - motanul Cory, Rin Tripa - porcușorul Sammy, Rodica Suplăcan - prințesa Măzărică, Ioana Dagău – cucul, Anca Turcuț - ursulețul Martinel, Florin Silaghi - maimuța Jojo,  Alexandru Pop și Crina Moț - alți doi purceluși.
 Mesajul acestei piese a fost unul extrem de sensibil, actorii demonstrând că lumea poveștilor percutează și universul persoanelor în vârstă, precum a arătat și personajul principal, care găsește un refugiu în universul poveștilor. Porcușorul Sammy  este un neadaptat, un apartenent al străzii care încearcă să evadeze din lumea de nimic care-l înconjoară și devine un porcușor cuminte. Copiii prezenți au trăit din plin emoțiile sugerate de actori, personajele de basm făcând deliciul acestora.
După piesa de teatru, micuții au primit din partea elevilor pedagogiști câte un pachet cu dulciuri, fondurile alocate acestor pachete fiind strânse din contribuția fiecărui elev al liceului. Coordonatoarea acestui proiect, consilierul educativ Adriana Metea, a ținut o cuvântare, împreună cu doamna doctor, cea care se ocupă de monitorizarea copiilor în remisie, prin care a făcut cunoscut scopul acestui proiect, precum și implicațiile sale.
 După o întâlnire cu ochișorii acestor îngerași, cred că oricine poate afirma că “Viața e frumoasă”, și trebuie să ne bucurăm de ea, dar mai ales să nu ne “presărăm” existența cu nonșalanță, căci putem lua adevărate lecții de viață de la niște copilași, care au suferit poate mai mult decât niște adulți.
În concluzie, aș vrea să le mulțumesc acestor copilași, care ne-au făcut pe noi, tinerii, să vedem viața cu alți ochi, dar mai ales să prețuim fiecare clipă, iar vouă celor ce vă luptați cu cancerul vă doresc putere și speranță, căci noi, ceilalți, avem foarte multe de învățat de la voi! (Eliza VAȘ)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:29:11 Ora de vară a Europei de Est