Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

70 de ani de la înființarea Orchestrei Populare Crișana, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana

70 de ani, o vârstă care nu e de ici de colea!

70 de ani de la înființarea Orchestrei Populare Crișana, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana

În urmă cu 70 de ani și mai bine, pe fondul mișcării muzicale populare de la sate, a existenței unui bogat material folcloric muzical, a existenței formațiilor de lăutari care asigurau fondul muzical al petrecerilor de la clăci, șezători, hora satului, a apărut Orchestra Populară Crișana ce a stat la baza formării în anul 1998 a Ansamblului Artistic Profesionist Crișana.

Arhivele vremii aduc dovezi despre existența orchestrei populare încă din anul 1948 când a funcționat pe lângă Uniunea Sindicatului Artiștilor.  Începând cu anul 1950 orchestra a fost inclusă în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea și susținea spectacole în orașe și sate, în fabrici și uzine, asumându-și rolul de culturalizare a oamenilor , iar pentru început a purtat numele de Danko Pișto.
Iată ce scria un ziarist al vremii în ziarul ,,Crișana" în luna octombrie a anului 1949:
,,Datorită ajutorului dat de Comitetul Provizoriu orășenesc Orchestra Populara ,,Danko Pișta" pe lângă faptul că asigură acum existența unui însemnat număr de artiști instrumentiști din Oradea, și-a intensificat activitatea astfel încât să contribuie la acțiunea de culturalizare a maselor. În ultima săptămână orchestra a dat concerte de muzică populară pentru muncitorii fabricilor ,,Solidaritatea",,,Victoria", la fabrica de perii, la Fabrica de Bere ,,Munca", precum și pentru muncitorii Stațiunii pentru Mecanizarea Agriculturii din Ghiorac - Bihor. În cursul zilei de ieri membrii orchestrei au participat voluntar la lucrările de amenajare a Bibliotecii orășenești ce se va deschide într-un cadru festiv în ziua de 7 Noiembrie".
De-a lungul timpului la pupitrul dirijoral al orchestrei au fost mai mulți dirijori cum ar fi: Vladimir Voloșin, Gheza Gombos, George Mițin Vărieșescu, Alexandru Viman, Gheorghe Rada, Sorin Miescu, Aurel Moț, iar acum orchestra este condusă de dirijorul Adrian Miescu.
Între soliștii instrumentiști s-au remarcat la vioară: Ardeleanu Adalbert, Ardeleanu Desideriu, Bebe Iosif, Horvath Iosif, Mezei Gheorghe, Rada Gheorghe, Iorga Hendrig, Petre Bundiș, Frații Vincu, Gheorghe Soponar, Augustin Cosma, la taragot: Cornel Acea și Teodor Bot, la acordeon Gheorghe Costache, la țambal Samu Bela și Titi Gheorghe.
Dintre soliștii vocali care au activat pe lângă Orchestra populară și care s-au remarcat prin calitățile lor artistice și vocale: Ducasz Ana, Sofia Preda, Nagy Iuliu, Gulacsi Adalbert, Maria Dumitraș, Elisabeta Pavel, Maria Haiduc, Elena Hașaș, Adriana Comșa, Elvira Lerințiu, Traian Hurgoi, Dumitru Sopon, Florica Duma, Grigore Ignat, Alexandru Hanga și alții.
Începând cu anul 1998, Orchestra Populară Crișana s-a transformat în Ansamblul Artistic Profesionist Crișana prin adăugarea corpului de dansatori și a funcționat în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea până în anul 2011 când prin reorganizarea instituțiilor de cultură a trecut în cadru Teatrului ,,Regina Maria".
Astăzi, la an aniversar, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana se prezintă ca un colectiv valoros format din instrumentiști, dansatori și soliști vocali cu reale și excelente calități artistice. Ansamblul a cunoscut o revigorare semnificativă a activității începând cu anul 2004 când prin venirea la conducere a directorului Leontin Ciucur ansamblul și-a intensificat activitatea atât în țară cât și prin reprezentarea și promovarea folclorului românesc peste hotare. S-au susținut spectacole folclorice cu preponderență în orașele și comunele județului, cu implicări active la mai toate evenimentele sărbătorești din Municipiul Oradea, numeroase spectacole susținute cu ocazia zilelor satelor și comunelor din județ sau din afara județului sau pentru turiștii veniți la odihnă și tratament la Băile Felix au constituit tot atâtea prilejuri de bucurie și satisfacție pentru publicul spectator. Activitatea ansamblului , în care un rol primordial îl are orchestra, a cunoscut cote înalte de reprezentativitate în manifestările internaționale în ceea ce privește promovarea folclorului românesc. Stau mărturie înregistrările din spectacole, fotografiile, diplome și trofee, recenziile de presă și nu în ultimul rând mulțumirile și aprecierile publicului spectator și ale organizatorilor.
Ansamblul Artistic Profesionist Crișana a reprezentat cu cinste Bihorul și România începând cu 2004 în țări ca: Grecia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Tunisia, Austria, Turcia, Italia, Germania, Egipt, China, Coreea de Sud, Cehia, Muntenegru, Bulgaria, Slovenia, Republica Moldova, SUA și altele.
Mai mult de 20 de ediții ale emisiunii Tezaur Folcloric a Televiziunii Române au fost realizate de Ansamblul Artistic Profesionist Crișana. Artiștii ansamblului au participat la emisiuni de specialitate la aproape toate posturile cu specific de folclor dar nu numai: TVR, Național TV, Favorit TV, Hora TV, Pro TV, Transilvania TV și altele.
Și pentru a cinsti cum se cuvine acest eveniment aniversar  de sărbătorire a 70 de ani de la înființarea Orchestrei Populare Crișana, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, din cadrul Teatrului ,,Regina Maria", realizează la Oradea, în data de 12 martie 2020, în parteneriat  cu Televiziunea Română și Consiliul Județean Bihor, două concerte extraordinare TEZAUR FOCLORIC.
Din cele două concerte extraordinare ce vor avea loc, la Sala Teatrului ,,Regina Maria", vor fi realizate patru ediții ale emisiunii Tezaur Folcloric, emisiuni ce se vor difuza pe televiziunea națională TVR1.
Primul concert va începe la ora 17.00 și va cuprinde momente artistice interpretate de următorii artiști: Maria Haiduc, Gheorghe și George Rada, Viorica Bradea, Maria Sidea, Voichița Mihoc, Grup vocal Florica Ungur (Iulia Lucaciu, Mădălina Ilea, Luminița Tomuța, Florina Pușcău, Daniela Lele, Felicia Costin, Andreea Suciu), Petrică Popa, Simona Costin, Ionel Ban, Otilia Haragoș Seghedi, Liliana Laichici, Stângaciu și Stângaciu Junior, Viorica Macovei, Ovidiu Homorodean, Mirela Mănescu, Mariana Ionescu Căpitănescu.
Cel de-al doilea concert va începe la ora 20 cu artiștii următori: Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța, Grup vocal Florica Duma (Roxana Târb, Ciprian Mocan, Mădălina Ilea, Andrei Corb, Florina Pușcău, Daniela Lele, Ionel Ban, Denisa Berinde, Mădălin Dodu, Andreea Suciu, Iulia Lucaciu), Leontin Ciucur, Florica Zaha, Cornel Borza, Roxana Reche, Alexandru Pal, Ina Todoran, Paul Ananie, Sorin Filip, Taraf viori cu goarnă Crișana (Zbiciu, Stângaciu şi Stângaciu jr, Dan Moisa, Mitică Negrean), Ana Ilca Mureșan, Sava Negrean Brudașcu.
În ambele concerte vor evolua și dansatorii ansamblului cu dansuri din Bihor și din diferite regiuni ale țării, iar acompaniamentul va fi asigurat de orchestra ansamblului dirijată de Adrian și Sorin Miescu.
Biletele se găsesc la agenția Teatrului și pe www.bilete.ro la următoarele prețuri:
Loji centrale et.1 - 50 lei /persoană
Loja laterală et.1 și parter locul 1,2 - 45 lei /persoană
Loji laterale et.1 și parter locul 3,4 - 40 lei /persoană
Sală 40 lei /persoană
Balcon R1 40 lei /persoană
Balcon R2 locurile 10-23 - 35 lei /persoană
Balcon R3 locurile 11-26 - 35 lei /persoană
Restul locurilor la balcon - 25 lei /persoană  
Leontin Ciucur,
director

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 14:19:12 Ora standard a Europei de Est