Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Memoria lacrimei”, de Nicolae Enescu (ediția a II-a)

O carte din Biblioteca Revistei ,,Curtea de la Argeș”

,,Memoria lacrimei”, de Nicolae Enescu (ediția a II-a)

La îndemnul lui Mihai Golescu, directorul ziarului piteștean ,,Argeșul", profesorul Nicolae Enescu și-a publicat memoriile însângerate... de bătăi, foamete, înscenarea împușcării, tortură și interogatorii.

,,Acest om vine din cartea de istorie și se va duce în cartea de istorie, în trecere fiind prin apropierea noastră doar pentru a ne da posibilitatea - pe care o irosim zilnic - să-i facem o plecăciune (pe care nu o așteaptă, zicem noi). Câți dintre noi am fi putut trăi ca el, câți dintre noi am fi supraviețuit, oameni rămânând? întreabă (și se întreabă) academicianul Gheorghe Păun, care scrie mai departe: Fie ca prezenta carte, mărturie a martiriului său, mărturie despre perioada încărcată de martiri, să ne lumineze mințile și să ne limpezească sufletele. Prin ea, domnul profesor Enescu, eroul care trăiește de câteva decenii cu atâta discreție printre noi, va rămâne alături de noi și de copiii noștri și peste ani", citim pe coperta cărții. Lecturând despre patrulaterul suferinței, al terorii, al inumanului (Pitești, Craiova, Aiud, Bărăgan), aflăm despre gardieni, despre torturi, despre colegii de celulă și de penitenciar (Radu Gyr, Mircea Vulcănescu, Nichifor Crainic, Corneliu Coposu și alții). Istorie cu majusculă", scrie distinsul academician.
,,Aproape 50 de ani - un blestem pe biata noastră țară - elitele au fost omorâte! Dictatura comunistă a fost marele călău. Mediocritățile comuniste se simțeau incomodate de elite. ,,Moarte intelectualilor" era lozinca". Am citat de la pag. 40.
,,Cât am stat la Aiud, șase ani, pe Corneliu Coposu nu l-am văzut niciodată. Și nu numai eu, niciunul dintre deținuți. Era ținut în celulă la ,,zarcă". În ordinea bestialității, după ,,zarcă" venea ,,neagra", de unde, după un stagiu de circa 10 zile, te aștepta sicriul. Am greșit pomenind de sicriu, morții erau aruncați în tomberonul de gunoi al penitenciarului". Am citat de la pag.90-91.
Lecturând această carte ne-am cutremurat de câte lucruri oribile am descoperit, greu de descris și de deplâns!
Ca o reparație morală și o caldă aducere aminte pentru acești martiri, luni, 9 martie 2020, la Oradea, cu ocazia Zilei Foștilor Deținuți Politic și a prăznuirii celor 40 de Mucenici din Sevastia, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România - Filiala Bihor şi Asociaţia „Cei 40 de Mucenici" au înălțat parastas întru cinstirea memoriei tuturor celor care au suferit și au murit în închisorile comuniste...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:47:39 Ora de vară a Europei de Est