Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Stadiul lucrărilor la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”

Lucrări de reabilitare la colegiile ,,Tr. Vuia” și ,,M. Viteazul”

Stadiul lucrărilor la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”

Începute în toamna anului trecut, 25% din lucrările de reabilitare a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" sunt deja realizate.

Lucrările executate din 1 noiembrie 2019 până în prezent sunt următoarele: desfacere tencuieli interioare în proporţie de 90% la pereți, respectiv s-au executat tencuielile aferente acestora; s-au desfăcut tencuielile la tavane în proporție de 90% și s-au refăcut în proporție de 70%; s-au decopertat gresia și faianța.
În ceea ce priveşte lucrările legate de instalația electrică, s-au desfăcut/indepărtat cablurile electrice de la vechea instalație și totodată au fost anulate unele cabluri care nu au fost funcționale în cadrul atelierelor; au fost deviate cablurile care alimentează corpul de clădire (ateliere) de la firida de distribuţie pentru energie electrică.
Totodată, au fost executate lucrări de zidărie din cărămidă la ferestrele și la porțile exterioare conform dimensiunilor din documentația tehnică autorizată, respectiv s-au zidit golurile de la uși la dimensiunile conform planului de propunere și s-a demontat instalația de încălzire (trasee din tevi și radiatoare).
Executantul lucrărilor este S.C. Chintoflor Construct S.R.L., pe baza contractului de lucrări: 87652 din 28.02.2019.
Valoarea execuției lucrării este de 2.016.228,60 lei, fără TVA.
În cadrul lucrărilor de reabilitare la nivelul Colegiului s-au propus următoarele categorii de lucrări:
Lucrări de desfacere: desfacerea straturilor de izolație ale acoperișului de tip terasă necirculabilă; desfacerea tencuielilor exterioare, în vederea pregătirii suprafețelor pentru realizarea termosistemului; desfacerea pardoselilor calde de la nivelul parterului inclusiv stratul suport al acestora și prevederile unor pardoseli noi având asigurat un strat suport corespunzător precum și asigurarea hidroizolației orizontale și a termosistemului pe sol; desfacerea tâmplăriei și înlocuirea acesteia
Lucrări propuse: finisaje pardoseli: în spațiile destinate atelierelor se propune pardoseală epoxidica, iar în vestiare și grupuri sanitare se va aplica gresie antiderapantă; refacerea straturilor aferente acoperișului de tip terasă necirculabilă; prevederea de strat termoizolant la planșeu superior; refacerea tencuielilor și finisajelor interioare; refacerea tencuielilor și finisajelor exterioare; anveloparea exterioară a construcției cu polistiren expandat de 15 cm și aplicarea tencuielilor decorative de exterior; refacerea exterioară a finisajului soclului; înlocuirea tâmplăriei exterioare;
executarea podestelor de acces în clădire și a rampelor; executarea trotuarelor de protecție; refacerea integrală a instalației electrice; executarea instalației de încălzire;
executarea instalației sanitare.
Din aprilie, reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul"
În cursul lunii aprilie, vor începe și lucrările propuse pentru reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul", care presupune reabilitarea termică a clădirii și modernizarea interioară prin lucrări de finisaje, refacerea instalațiilor electrice interioare și sanitare precum și achiziționarea de dotări și echipamente tehnice pentru ateliere.
Prin lucrările de investiții la cele două colegii se urmărește menținerea și creșterea numărului de elevi înscriși în învățământul profesional, atât la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", cât și la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia", prin oferirea unui proces educațional la standarde europene. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:52 Ora de vară a Europei de Est