Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Oradea și-a achiziționat propriul aparat pentru testarea anti-coronavirus

Testarea se poate face la laboratorul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea

Oradea și-a achiziționat propriul aparat pentru testarea anti-coronavirus

Testarea persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus, care au domiciliul în Oradea sau în alte localităţi din judeţul Bihor, se poate face acum la laboratorul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, a anunţat duminică, 22 martie 2020, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi coordonatorul tuturor spitalelor din județ.

În cadrul pregătirilor făcute în spitalele din municipiu pentru a se face faţă creşterii numărului de bolnavi cu coronavirus, s-a reuşit achiziționarea unui aparat propriu de testare, care nu exista anterior în judeţul Bihor, a spus primarul Ilie Bolojan, prezent alături de dr. Gh. Carp într-o transmisie live pe Facebook. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul financiar al mai multor companii, asociaţii, dar şi persoane fizice. Astfel, bihorenii nu vor mai trebui să aştepte rezultatele testelor de la Cluj, iar procedura privind diagnosticarea și tratarea cazurilor va merge mult mai repede.
„Avem personal pregătit şi avem teste 1.500 pe săptămână, mai mult de trei ori de cât am putut să facem în trei săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Avem personal pregătit, 10 doctori sunt pregătiţi şi, în colaborare cu Prefectura, I.S.U., S.M.U.R.D. și U.P.U., vom putea să testăm, pe lângă cei suspecţi de infectare, personal medical şi nemedical, şi pe cei din carantină, pentru a scurta perioada de carantină, având în vedere fluxul de români care vin din străinătate", a precizat managerul Gheorge Carp.
Bolnavii de coronavirus vor fi trataţi la Spitalul Municipal
În cadrul transmisiei live pe Facebook, primarul Ilie Bolojan a mai spus că „se derulează proceduri pentru achiziția de măști, combinezoane de protecție a personalului medical, în așa fel ca cei care sunt în linia întâi să nu fie infestați și să îi protejăm cât mai bine. De asemenea, derulăm un plan de urgenţă pentru reorganizarea paturilor şi a circuitelor".
Totodată, s-a luat decizia ca Spitalul Municipal să devină spitalul în care vor fi tratați bolnavii de coronavirus. „Spitalul va avea toate specialităţile unui spital judeţean, în aşa fel încât cei care vor suferi de infectări cu coronavirus şi vor avea patologie asociată de natură medicală sau chirurgicală să poată să fie trataţi în condiţii optime", a declarat Gheorghe Carp.
Cu acordul Clinicii ,,Regina Maria", de la parterul Spitalului Municipal, aparatul CT de aici va fi folosit pentru viitori pacienţi cu coronavirus, tocmai pentru ca spitalele publice să nu trebuiască să apeleze la CT-ul aflat în Centrul Oncologic, unde sunt pacienți cu imunitate mai scăzută care trebuie protejați.
De azi, a fost instalată o poartă termică pentru măsurarea temperaturii tuturor angajaţilor şi pacienţilor, tocmai pentru a nu pune în pericol siguranţa personalului medico-sanitar.
Spitalele din judeţ au 75 de paturi de terapie intensivă
„În ceea ce privește dotarea pentru această situație, spitalele din Bihor au 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică. Eşalonat vor veni încă 10 aparate, în aprilie, până la începutul lunii mai. De asemenea, s-au comandat materiale de protecţie, pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de combinezoane. Deja primele echipamente au sosit, dar vor ajunge încă peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro. Le mulţumesc acelora care ne-au donat cu foarte mulţi bani, o surpriză foarte plăcută, sunt asociaţii, firme, persoane individuale. În trei zile s-au strâns aproape 1 milion de lei, care au fost deja cheltuiţi pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator", a declarat Gheorghe Carp.
În ultimele zile, spitalele orădene au primit donaţii considerabile, care ajută la dotarea suplimentară a sistemului sanitar orădean, în contextul situaţiei actuale. Numărul de cont unde se pot dona în continuare bani pentru spitalele locale este RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank SA, beneficiarul sponsorizării fiind Asociaţia ,,Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", tel. 0259/434406, fax. 0259/417169 (persoană de contact Maghiar Marcel, director economic, tel. 0770.319.165). (B.P.)

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 14:24:38 Ora de vară a Europei de Est