Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gojdiștii orădeni își sărbătoresc patronul spiritual

Vineri,

Gojdiștii orădeni își sărbătoresc patronul spiritual

Manifestările, prilejuite de sărbătorirea patronului spiritual al gojdiștilor orădeni, vor începe, vineri (20 februarie 2009, la ora 10.00), cu depuneri de flori la statuia lui Emanuil Gojdu, din centrul municipiului Oradea (în Piața Unirii), urmate de un moment artistic adecvat, prezentat de artiștii gojdiști, îndrumați de prof. Delia Vulpe.

Vernisajul expoziției foto ”Școala mea”
O frumoasă expoziție de fotografii artistice, cuprinzând imagini cu clădirea Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, portretul și statuia lui Emanuil Gojdu, aspecte din sălile de clasă, cabinete și laboratoare, secvențe de la diferite evenimente..., este amenajată pe coridorul din imediata vecinătate a sălii profesorale. Cele 28 de secvențe foto, deosebit de sugestive, aparțin gojdistului Mădălin Lugoșan, din clasa a VIII-a B, verificându-se, încă o dată, faptul că „așchia nu sare departe de trunchi”.
Gimnaziștii, și toți cei curioși să afle „secretele” obținerii, an de an, a numeroase premii naționale și internaționale la chimie, vor putea dialoga cu olimpicii naționali și internaționali ai colegiului, în cadrul unei întâlniri speciale organizate de catedra de chimie.
 Concursuri și două sesiuni de comunicări
 În paralel, în două săli de clasă, se vor desfășura două concursuri tematice: concursul de chimie „Mendeleev” (pentru elevii claselor a IX-a), coordonat de prof. Camelia Ursuța, Anița Luncan și Magdalena Bogdan, și concursul de istorie „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în afirmarea națiunii române din Ardeal în secolul al XIX-lea”, concurs organizat de catedra de istorie și coordonat de prof. Radu Birta, cu participarea echipajelor din clasa a IX-a.
 Pentru personalitățile literare care au predat sau au învățat de-a lungul timpului în liceul gojdiștilor (Octav Șoluțiu, Jean Boutiere, Mircea Zaciu, Gheorghe Bulgăr, Gheorghe Grigurcu, Titus Popovici, Romulus Guga, Dumitru Radu Popescu și Gabriel Þepelea), catedra de limba română a organizat o sesiune de comunicări pentru elevi.
 De la ora 12.00, în amfiteatrul gojdist, vor fi prezentate comunicări dedicate personalității patronului spiritual: „Emanuil Gojdu – momente de referință din viața și activitatea marelui mecena român” (lucrare pregătită de prof. Radu Birta), „Emanuil Gojdu și principiul său de viață: ridicarea prin cultură a neamului românesc” (de prof. Nicolae Moldovan), „Personalități gojdiste: Radu Iftimovici – medic și istoric” (de ing. Ioan Cohuț) și „Titus Roșu – dascăl de vocație” (comunicare pregătită de prof. Traian Ursuța).
 Manifestările se vor încheia cu o masă festivă. (Ov. D.)  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:02:51 Ora de vară a Europei de Est