Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Măsurile propuse de reprezentanții elevilor bihoreni pentru actul educațional din mediul online

De la Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Măsurile propuse de reprezentanții elevilor bihoreni pentru actul educațional din mediul online

Consiliul Județean al Elevilor Bihor, structura care militează pentru drepturile și interesele beneficiarilor primari ai educației la nivelul întregului județ, a redactat o serie de propuneri și recomandări pe care le-a adresat Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în vederea elaborării planului județean de intervenție educațională destinat gestionării procesului didactic în mediul online.

Măsurile propuse de către reprezentanții elevilor vizează o serie de aspecte dedicate îmbunătățirii climatului educațional și asigurării unui demers de predare-învățare prielnic. În acest context, structura a solicitat adoptarea unor direcții de acțiune precum: asigurarea confidențialității datelor fiecărui elev, prevenirea și combaterea cazurilor de excluziune socială și cyberbullying, accesul la ședințe de consiliere psihopedagogică, realizarea unor mecanisme de feedback pentru cadrele didactice și monitorizarea atentă a situațiilor din teritoriu.
„În această perioadă de pandemie, cursurile din spațiul virtual au devenit o reală provocare pentru actorii educaționali. În acest sens, propunem o serie de repere strategice pe care sperăm că autoritățile și instituțiile de învățământ le vor aplica, pentru a eficientiza procesul instructiv-educativ. Suntem conștienți de faptul că situația tensionată pe plan social exercită un impact negativ în contextul educațional, așa că invităm elevii să ne solicite sprijinul în cazul în care sesizează nereguli sau abuzuri la nivelul actului didactic, accesând platforma noastră online", a declarat Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor.
Aspectele conturate în cadrul planului de propuneri și recomandări pot fi consultate accesând acest link: https://bit.ly/ISJ_propuneri. De asemenea, elevii sunt invitați să sesizeze toate neregulile întâmpinate în cadrul actului educațional accesând acest link: https://www.cjebihor.com/sesizari.
Horea Dobai,
președinte

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:37:10 Ora de vară a Europei de Est