Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestări, sincere, de recunoștință lui Emanuil Gojdu

Gojdiștii orădeni și-au sărbătorit, vineri, patronul spiritual

Manifestări, sincere, de recunoștință lui Emanuil Gojdu

Pentru marcarea zilei de naștere și omagierea patronului spiritual, elevii și dascălii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea au organizat, vineri (20 februarie 2009) câteva manifestări.

 Cu cântec și flori la statuie
 Mai întâi, artiștii clasei a XI-a G (clasa dlui profesor Nicolae Moldovan) au cântat la statuia lui Emanuil Gojdu, amplasată în centrul orașului, unde conducerea colegiului și elevi de la gimnaziu au venit cu o coroană de flori și cu multe-multe garoafe, gebera, cale și trandafiri.
 Profesorul de istorie Radu Birta a amintit celor prezenți câteva date esențiale din biografia lui Emanuil Gojdu. Grupul vocal condus de prof. Delia Vulpe a interpretat un buchet de cântece, iar primarul Oradiei, Ilie Bolojan, absolvent al colegiului gojdiștilor, a depus o coroană de flori, dând astfel tonul depunerilor de flori.
 Concursuri tematice și sesiuni de comunicări  
 În paralel, în două săli, s-au desfășurat concursuri tematice: concursul de chimie „Mendeleev” (pentru elevii claselor a IX-a), coordonat de prof. Camelia Ursuța, Anița Luncan și Magdalena Bogdan, și concursul de istorie „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în afirmarea națiunii române din Ardeal în secolul al XIX-lea”, concurs organizat de catedra de istorie și coordonat de prof. Radu Birta. Pentru personalitățile literare care au predat sau au învățat de-a lungul timpului în liceul gojdiștilor (Octav Șoluțiu, Jean Boutiere, Mircea Zaciu, Gheorghe Bulgăr, Gheorghe Grigurcu, Titus Popovici, Romulus Guga, Dumitru Radu Popescu și Gabriel Þepelea), catedra de limba română a organizat o sesiune de comunicări pentru elevi.
 După concursul de chimie, câștigat de echipajul clasei a IX-a F (urmat, pe locurile II - III, de echipajele claselor a IX-a C și a IX-a B), chimiștii gojdiști, olimpici naționali și internaționali, elevii doamnei profesoare Anița Luncan, au fost provocați să le împărtășească bobocilor chimiști (din clasele a IX-a) din experiența lor competițională de succes, „secrete”, momente inedite, trăiri deosebite...
 În amfiteatru, istoricii boboci din clasele a IX-a A, B, C, D, E, F și G s-au întrecut în cadrul tradiționalului concurs tematic „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în afirmarea națiunii române din Ardeal în secolul al XIX-lea”. Au câștigat Mădălina Macarie, Oana Marcu și Gabriel Vîrtop – echipajul clasei a IX-a B, urmat de echipajele claselor a IX-a C (Vladimir Griga, Mirabela Marchiș și Răzvan Rotaru) și a IX-a E (Mădălin Man, Andrei Staniș și Andrei Ungur). Ei au fost premiați de organizatori cu veioze de birou, câte o carte (in memoriam Emil I. Roșescu) și un CD.
 Patru expoziții omagiale
 Pe coridorul de la sala profesorală au fost amenajate patru expoziții tematice omagiale cu lucrări ale elevilor (fotografii artistice, desene-portret, color, grafică și caricaturi...).
 La orele amiezii, în amfiteatrul gojdiștilor, s-au adunat foști elevi și dascăli gojdiști, directori de școli și inspectori școlari, toți cei care și-au găsit timp și dispoziția necesară să cinstească memoria marelui Mecena al bihorenilor.
 În prezidiu, alături de directorii colegiului, au luat loc prof. Ioan Șereș, inspectorul general al I.S.J. Bihor, Horia Jarca, director al Administrației Imobiliare Oradea, fostul director al colegiului în mandatul anterior, prof. Dorel Tifor, precum și Ioan Pop, președintele Comitetului consultativ pe școală al părinților. Printre veteranii gojdiști prezenți la manifestare, s-a numărat și ing. Dumitru Manea (în vârstă de 83 de ani), din promoția ’47 (a istoricului literar Mircea Zaciu)...
 Directorul adjunct, prof. Viorel Chirilă, a fost „starostele”-moderator, iar directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, a pus pe tapet tot ce au obținut mai bun în răstimpul de la aniversarea precedentă cei 162 de premianți la etapele județene (din care 45 au reprezentat județul la etapele finale, iar 39 s-au întors cu premii și mențiuni). În vacanța intersemestrială din această iarnă, și nu numai, olimpicii naționali și internaționali gojdiști au obținut rezultate de răsunet la chimie, fizică, matematică și engleză...
„Privind în trecut spre valoroasele personalități care și-au modelat spiritualitatea în această instituție (academicienii Caius Iacob și Mircea Malița, dr. Pop de Popa, romancierul Dumitru Radu Popescu, lingvistul Gheorghe Bulgăr, istoricul literar Mircea Zaciu, prozatorul Titus Popovici, cercetătorul Dorin Poenaru, microbiologul Radu Iftimovici...), spunea directorul colegiului, se cuvine ca și noi, cei de azi, să le urmăm  exemplul și să ne implicăm cu și mai multă dăruire în formarea generațiilor de tineri de astăzi, astfel încât viitorii absolvenți să se numere printre personalitățile la fel de valoroase  ale acestei țări.”
 „Capul copilului nu este o sticlă de umplut, ci un foc de aprins!”
 În cadrul simpozionului ce a urmat, au fost prezentate patru comunicări: „Emanuil Gojdu – momente de referință din viața și activitatea marelui mecena român” (lucrare prezentată de prof. Radu Birta), „Emanuil Gojdu și principiul său de viață: ridicarea prin cultură a neamului românesc” (de prof. Nicolae Moldovan), „Personalități gojdiste: Radu Iftimovici – medic și istoric” (de ing. Ioan Cohuț) și „Titus Roșu – dascăl de vocație” (comunicare prezentată de prof. Traian Ursuța), iar doi dintre foștii profesori gojdiști, domnii Aurel Tărău și Dorel Tifor, precum și Voicu David, au punctat pe marginea lucrărilor prezentate, încercând să le condimenteze cu câteva vorbe de duh...
 Manifestările de vineri s-au încheiat cu o masă festivă. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări, sincere, de recunoștință lui Emanuil Gojdu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:17:33 Ora de vară a Europei de Est