Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Manifestări, sincere, de recunoștință lui Emanuil Gojdu

Gojdiștii orădeni și-au sărbătorit, vineri, patronul spiritual

Manifestări, sincere, de recunoștință lui Emanuil Gojdu

Pentru marcarea zilei de naștere și omagierea patronului spiritual, elevii și dascălii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea au organizat, vineri (20 februarie 2009) câteva manifestări.

 Cu cântec și flori la statuie
 Mai întâi, artiștii clasei a XI-a G (clasa dlui profesor Nicolae Moldovan) au cântat la statuia lui Emanuil Gojdu, amplasată în centrul orașului, unde conducerea colegiului și elevi de la gimnaziu au venit cu o coroană de flori și cu multe-multe garoafe, gebera, cale și trandafiri.
 Profesorul de istorie Radu Birta a amintit celor prezenți câteva date esențiale din biografia lui Emanuil Gojdu. Grupul vocal condus de prof. Delia Vulpe a interpretat un buchet de cântece, iar primarul Oradiei, Ilie Bolojan, absolvent al colegiului gojdiștilor, a depus o coroană de flori, dând astfel tonul depunerilor de flori.
 Concursuri tematice și sesiuni de comunicări  
 În paralel, în două săli, s-au desfășurat concursuri tematice: concursul de chimie „Mendeleev” (pentru elevii claselor a IX-a), coordonat de prof. Camelia Ursuța, Anița Luncan și Magdalena Bogdan, și concursul de istorie „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în afirmarea națiunii române din Ardeal în secolul al XIX-lea”, concurs organizat de catedra de istorie și coordonat de prof. Radu Birta. Pentru personalitățile literare care au predat sau au învățat de-a lungul timpului în liceul gojdiștilor (Octav Șoluțiu, Jean Boutiere, Mircea Zaciu, Gheorghe Bulgăr, Gheorghe Grigurcu, Titus Popovici, Romulus Guga, Dumitru Radu Popescu și Gabriel Þepelea), catedra de limba română a organizat o sesiune de comunicări pentru elevi.
 După concursul de chimie, câștigat de echipajul clasei a IX-a F (urmat, pe locurile II - III, de echipajele claselor a IX-a C și a IX-a B), chimiștii gojdiști, olimpici naționali și internaționali, elevii doamnei profesoare Anița Luncan, au fost provocați să le împărtășească bobocilor chimiști (din clasele a IX-a) din experiența lor competițională de succes, „secrete”, momente inedite, trăiri deosebite...
 În amfiteatru, istoricii boboci din clasele a IX-a A, B, C, D, E, F și G s-au întrecut în cadrul tradiționalului concurs tematic „Emanuil Gojdu – personalitate de referință în afirmarea națiunii române din Ardeal în secolul al XIX-lea”. Au câștigat Mădălina Macarie, Oana Marcu și Gabriel Vîrtop – echipajul clasei a IX-a B, urmat de echipajele claselor a IX-a C (Vladimir Griga, Mirabela Marchiș și Răzvan Rotaru) și a IX-a E (Mădălin Man, Andrei Staniș și Andrei Ungur). Ei au fost premiați de organizatori cu veioze de birou, câte o carte (in memoriam Emil I. Roșescu) și un CD.
 Patru expoziții omagiale
 Pe coridorul de la sala profesorală au fost amenajate patru expoziții tematice omagiale cu lucrări ale elevilor (fotografii artistice, desene-portret, color, grafică și caricaturi...).
 La orele amiezii, în amfiteatrul gojdiștilor, s-au adunat foști elevi și dascăli gojdiști, directori de școli și inspectori școlari, toți cei care și-au găsit timp și dispoziția necesară să cinstească memoria marelui Mecena al bihorenilor.
 În prezidiu, alături de directorii colegiului, au luat loc prof. Ioan Șereș, inspectorul general al I.S.J. Bihor, Horia Jarca, director al Administrației Imobiliare Oradea, fostul director al colegiului în mandatul anterior, prof. Dorel Tifor, precum și Ioan Pop, președintele Comitetului consultativ pe școală al părinților. Printre veteranii gojdiști prezenți la manifestare, s-a numărat și ing. Dumitru Manea (în vârstă de 83 de ani), din promoția ’47 (a istoricului literar Mircea Zaciu)...
 Directorul adjunct, prof. Viorel Chirilă, a fost „starostele”-moderator, iar directorul colegiului, dl prof. Viorel Mititean, a pus pe tapet tot ce au obținut mai bun în răstimpul de la aniversarea precedentă cei 162 de premianți la etapele județene (din care 45 au reprezentat județul la etapele finale, iar 39 s-au întors cu premii și mențiuni). În vacanța intersemestrială din această iarnă, și nu numai, olimpicii naționali și internaționali gojdiști au obținut rezultate de răsunet la chimie, fizică, matematică și engleză...
„Privind în trecut spre valoroasele personalități care și-au modelat spiritualitatea în această instituție (academicienii Caius Iacob și Mircea Malița, dr. Pop de Popa, romancierul Dumitru Radu Popescu, lingvistul Gheorghe Bulgăr, istoricul literar Mircea Zaciu, prozatorul Titus Popovici, cercetătorul Dorin Poenaru, microbiologul Radu Iftimovici...), spunea directorul colegiului, se cuvine ca și noi, cei de azi, să le urmăm  exemplul și să ne implicăm cu și mai multă dăruire în formarea generațiilor de tineri de astăzi, astfel încât viitorii absolvenți să se numere printre personalitățile la fel de valoroase  ale acestei țări.”
 „Capul copilului nu este o sticlă de umplut, ci un foc de aprins!”
 În cadrul simpozionului ce a urmat, au fost prezentate patru comunicări: „Emanuil Gojdu – momente de referință din viața și activitatea marelui mecena român” (lucrare prezentată de prof. Radu Birta), „Emanuil Gojdu și principiul său de viață: ridicarea prin cultură a neamului românesc” (de prof. Nicolae Moldovan), „Personalități gojdiste: Radu Iftimovici – medic și istoric” (de ing. Ioan Cohuț) și „Titus Roșu – dascăl de vocație” (comunicare prezentată de prof. Traian Ursuța), iar doi dintre foștii profesori gojdiști, domnii Aurel Tărău și Dorel Tifor, precum și Voicu David, au punctat pe marginea lucrărilor prezentate, încercând să le condimenteze cu câteva vorbe de duh...
 Manifestările de vineri s-au încheiat cu o masă festivă. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări, sincere, de recunoștință lui Emanuil Gojdu.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 08:42:06 Ora de vară a Europei de Est