Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge

Sâmbătă, s-au desfășurat online finalele concursurilor naționale de simulare managerială pe calculator

MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge

Nu mai constituie (de mult timp) o noutate faptul că liceenii români fac simulări de afaceri pe computer în cadrul competiției internaționale „European Challenge”. De câțiva ani, Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE) a lansat competiția online de simulare economică și managerială pe computer, European Challenge, care se adresează elevilor de liceu, studenților și profesorilor.

Cele mai bune echipe la simularea de afaceri se întrec online în runda finală a competiției la patru categorii: competiția de simulare economică și managerială pe computer, concursul de publicitate și reclamă, concursul de eseuri pe teme economice și concursul pentru cea mai bună echipă din cadrul competiției „European Challenge”. În cadrul competiției, se fac simulări de management pentru trei tipuri de companii: producție și vânzare de bunuri de consum, bunuri de folosință îndelungată și produse software...
 Folosind softul de simulare managerială și analizând rapoartele, concurenții iau decizii în ceea ce privește nivelul de producție, prețurile, cheltuielile de marketing, investițiile de capital, cercetarea și dezvoltarea companiei lor.
Sâmbătă, la C.E. „Partenie Cosma” din Oradea
 Sâmbătă (21 februarie 2009), în unul dintre cabinetele de informatică al Colegiului Economic „Partenie Cosma” (sala 43), l-am găsit pe dl profesor Virgil Blage, în fața laptopului, iar în fața calculatoarelor pe câțiva elevi din clasa a XI-a B, grupați pe companii. Erau concurenții prezenți în finalele naționale online ale concursurilor de simulare managerială pe calculator MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge 2009.  Compania elevilor Mircea Almășan și Darie Gavriluț concura în cadrul MESE, iar în cadrul BIA, cinci companii, reprezentate de: Mircea Almășan, Darie Gavriluț, Ioana Mada, Ligia Fazecaș, Anamaria David, Adelina Rus, Daniela Suciu.  David Indig, Adrian Dan, Cristina Indrie și Cristina Mitruț.
 E nevoie de „scânteia de originalitate”!
 Din start, domnul profesor avea să-i avertizeze că vor avea o zi lungă și grea (de la ora 10.30 la ora 19.00), cu o miză mare: astăzi, pot deveni campioni naționali, cu șansa de a ajunge, în 1- 2 aprilie 2009, în finala de la Bruxelles.
  Prin urmare, acum se decidea online ierarhia națională.
 „Toate (eșecurile) pot fi suportate când știi că ai făcut tot ceea ce a ținut de tine, fără a avea cea mai mică doză de remușcare. Competiția e grea, concurenții sunt foarte buni și trebuie să vă mobilizați pe tot parcursul întrecerii. E nevoie de o putere mare de concentrare, calm și luciditate, dar parcă cel mai mult va conta acea scânteie de originalitate...”, le spunea distinsul profesor Virgil Blage elevilor săi.
 Pe parcursul concursului, finaliștii economiști au primit vizita unor colegi din clasa a X-a D (cvintetul - Iulia, Cristina, Norbert, Adrian și Cristi), care, aflându-se la pregătiri, în cabinetul alăturat, au dorit să afle care este atmosfera și cât de greu e concursul.
 I-am lăsat pe economiști să-și vadă de-ale lor, dar spre final, ne-am întors să aflăm rezultatele. Câțiva plecaseră, iar alături de ei era prezentă și doamna profesoară Alice Scarlat, dirigintele clasei.
 În final, Mircea și Darie au ocupat locul V pe țară la MESE, și locul II la BIA. Tot la BIA, Ioana și Ligia s-au clasat pe locul III pe țară. Rezultate, totuși, bune, deși fiecare și-ar fi dorit mai mult... și mai sus. Cu toate acestea, profesorul lor s-a declarat mândru de ei.
 „Sunt mândru de ei, și sunt convins că anul viitor, vor realiza ceea ce doar au pregătit anul acesta. Elevii au concurat de la egal le egal cu studenți de la diferite facultăți din țară”.
 Doamna dirigintă, Alice Scarlat, aștepta, totuși, mai mult. Nu a spus-o, dar am citit-o din priviri. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:06:02 Ora de vară a Europei de Est