Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge

Sâmbătă, s-au desfășurat online finalele concursurilor naționale de simulare managerială pe calculator

MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge

Nu mai constituie (de mult timp) o noutate faptul că liceenii români fac simulări de afaceri pe computer în cadrul competiției internaționale „European Challenge”. De câțiva ani, Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE) a lansat competiția online de simulare economică și managerială pe computer, European Challenge, care se adresează elevilor de liceu, studenților și profesorilor.

Cele mai bune echipe la simularea de afaceri se întrec online în runda finală a competiției la patru categorii: competiția de simulare economică și managerială pe computer, concursul de publicitate și reclamă, concursul de eseuri pe teme economice și concursul pentru cea mai bună echipă din cadrul competiției „European Challenge”. În cadrul competiției, se fac simulări de management pentru trei tipuri de companii: producție și vânzare de bunuri de consum, bunuri de folosință îndelungată și produse software...
 Folosind softul de simulare managerială și analizând rapoartele, concurenții iau decizii în ceea ce privește nivelul de producție, prețurile, cheltuielile de marketing, investițiile de capital, cercetarea și dezvoltarea companiei lor.
Sâmbătă, la C.E. „Partenie Cosma” din Oradea
 Sâmbătă (21 februarie 2009), în unul dintre cabinetele de informatică al Colegiului Economic „Partenie Cosma” (sala 43), l-am găsit pe dl profesor Virgil Blage, în fața laptopului, iar în fața calculatoarelor pe câțiva elevi din clasa a XI-a B, grupați pe companii. Erau concurenții prezenți în finalele naționale online ale concursurilor de simulare managerială pe calculator MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge 2009.  Compania elevilor Mircea Almășan și Darie Gavriluț concura în cadrul MESE, iar în cadrul BIA, cinci companii, reprezentate de: Mircea Almășan, Darie Gavriluț, Ioana Mada, Ligia Fazecaș, Anamaria David, Adelina Rus, Daniela Suciu.  David Indig, Adrian Dan, Cristina Indrie și Cristina Mitruț.
 E nevoie de „scânteia de originalitate”!
 Din start, domnul profesor avea să-i avertizeze că vor avea o zi lungă și grea (de la ora 10.30 la ora 19.00), cu o miză mare: astăzi, pot deveni campioni naționali, cu șansa de a ajunge, în 1- 2 aprilie 2009, în finala de la Bruxelles.
  Prin urmare, acum se decidea online ierarhia națională.
 „Toate (eșecurile) pot fi suportate când știi că ai făcut tot ceea ce a ținut de tine, fără a avea cea mai mică doză de remușcare. Competiția e grea, concurenții sunt foarte buni și trebuie să vă mobilizați pe tot parcursul întrecerii. E nevoie de o putere mare de concentrare, calm și luciditate, dar parcă cel mai mult va conta acea scânteie de originalitate...”, le spunea distinsul profesor Virgil Blage elevilor săi.
 Pe parcursul concursului, finaliștii economiști au primit vizita unor colegi din clasa a X-a D (cvintetul - Iulia, Cristina, Norbert, Adrian și Cristi), care, aflându-se la pregătiri, în cabinetul alăturat, au dorit să afle care este atmosfera și cât de greu e concursul.
 I-am lăsat pe economiști să-și vadă de-ale lor, dar spre final, ne-am întors să aflăm rezultatele. Câțiva plecaseră, iar alături de ei era prezentă și doamna profesoară Alice Scarlat, dirigintele clasei.
 În final, Mircea și Darie au ocupat locul V pe țară la MESE, și locul II la BIA. Tot la BIA, Ioana și Ligia s-au clasat pe locul III pe țară. Rezultate, totuși, bune, deși fiecare și-ar fi dorit mai mult... și mai sus. Cu toate acestea, profesorul lor s-a declarat mândru de ei.
 „Sunt mândru de ei, și sunt convins că anul viitor, vor realiza ceea ce doar au pregătit anul acesta. Elevii au concurat de la egal le egal cu studenți de la diferite facultăți din țară”.
 Doamna dirigintă, Alice Scarlat, aștepta, totuși, mai mult. Nu a spus-o, dar am citit-o din priviri. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: MESE European Challenge și BIA (Banks in Action) European Challenge.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 5 august 2020