Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

,,Curcubeul din sufletul meu”

Concurs online de creație artistico-plastică

,,Curcubeul din sufletul meu”

Vineri, 15 mai 2020, Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu" din Oradea, reprezentată de director, profesor Bocșan Mariana Simona, a organizat concursul online ,,Curcubeul din sufletul meu".

Acest concurs a fost coordonat de profesor pentru învățământul primar Băliban Carmen. Concursul face parte din cadrul proiectului educațional ,,Și copiii romi sunt talentați". Au fost semnate 14 acorduri de parteneriat, dar la concurs au participat doar 11 școli: Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu" - Oradea, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Drăgești, Școala Gimnazială ,,Iosif Vulcan" - Holod, Școala Gimnazială ,,Szalardi Janoș" - Sălard, Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Hidișelu de Sus, Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca, Liceul Ortodox ,,Ep. Roman Ciorogariu" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Tileagd. 30 de cadre didactice au îndrumat elevii romi să realizeze lucrări artistico-plastice.
Elevii au trimis cadrelor didactice lucrările pe cale online. Fiecare cadru didactic a postat lucrările elevilor pe pagina personală sau a școlii de facebook, unde au putut fi apreciate. Lucrările au fost apreciate cu like-uri pe parcursul zilei de vineri, 15 mai 2020. Fiecare cadru didactic, la ora 20.00, a făcut o captură de ecran de unde să rezulte numărul de like-uri, numele elevului și clasa, după care a transmis coordonatorului de proiect capturile de ecran. Profesor Băliban Carmen a centralizat lucrările elevilor și a realizat clasamentul. Jurizarea lucrărilor a fost efectuată după un criteriu bine stabilit amintit în Anexa Regulamentului,  astfel: mențiune - 10-20 de like-uri, locul III - 21-30 de like-uri, locul II - 31-40 de like-uri, locul I - 41-50 de likeuri, iar Premiul Special peste 51 de like-uri. Lucrările elevilor au respectat tema concursului primind între 22 și 211 like-uri. Desenele pot fi văzute pe pagina de facebook a Școlii Gimnaziale ,,Lucreția Suciu", https://www.facebook.com/lucretia.suciu.980 .
Trăind vremuri de ,,pandemie" toate cadrele didactice au fost încântate să poată participa la un ,,altfel" de concurs. Menționăm că concursul online s-a desfășurat cu  aprobarea și sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, inspector școlar general, Novac-Iuhas Alin Florin,  inspector școlar pentru proiecte educaționale, Negruțiu Florin, inspector școlar pentru învățământul primar, Ianța Felicia și inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, Sopota Daniela. 
Acest concurs și-a atins scopul și anume acela de a demonstra că și elevii romi au aceleași calități și defecte ca semenii lor de alte etnii și pot avea multiple realizări în activitățile pe care le desfășoară putându-se cultiva şi valorifica competențele creatoare.
Felicitări tuturor cadrelor didactice pentru implicare și celor 40 de elevi pentru participare.
Prof. Băliban Carmen Laura Florentina

Trimite email

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."