Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

,,Curcubeul din sufletul meu”

Concurs online de creație artistico-plastică

,,Curcubeul din sufletul meu”

Vineri, 15 mai 2020, Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu" din Oradea, reprezentată de director, profesor Bocșan Mariana Simona, a organizat concursul online ,,Curcubeul din sufletul meu".

Acest concurs a fost coordonat de profesor pentru învățământul primar Băliban Carmen. Concursul face parte din cadrul proiectului educațional ,,Și copiii romi sunt talentați". Au fost semnate 14 acorduri de parteneriat, dar la concurs au participat doar 11 școli: Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu" - Oradea, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Drăgești, Școala Gimnazială ,,Iosif Vulcan" - Holod, Școala Gimnazială ,,Szalardi Janoș" - Sălard, Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Hidișelu de Sus, Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca, Liceul Ortodox ,,Ep. Roman Ciorogariu" - Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Tileagd. 30 de cadre didactice au îndrumat elevii romi să realizeze lucrări artistico-plastice.
Elevii au trimis cadrelor didactice lucrările pe cale online. Fiecare cadru didactic a postat lucrările elevilor pe pagina personală sau a școlii de facebook, unde au putut fi apreciate. Lucrările au fost apreciate cu like-uri pe parcursul zilei de vineri, 15 mai 2020. Fiecare cadru didactic, la ora 20.00, a făcut o captură de ecran de unde să rezulte numărul de like-uri, numele elevului și clasa, după care a transmis coordonatorului de proiect capturile de ecran. Profesor Băliban Carmen a centralizat lucrările elevilor și a realizat clasamentul. Jurizarea lucrărilor a fost efectuată după un criteriu bine stabilit amintit în Anexa Regulamentului,  astfel: mențiune - 10-20 de like-uri, locul III - 21-30 de like-uri, locul II - 31-40 de like-uri, locul I - 41-50 de likeuri, iar Premiul Special peste 51 de like-uri. Lucrările elevilor au respectat tema concursului primind între 22 și 211 like-uri. Desenele pot fi văzute pe pagina de facebook a Școlii Gimnaziale ,,Lucreția Suciu", https://www.facebook.com/lucretia.suciu.980 .
Trăind vremuri de ,,pandemie" toate cadrele didactice au fost încântate să poată participa la un ,,altfel" de concurs. Menționăm că concursul online s-a desfășurat cu  aprobarea și sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, inspector școlar general, Novac-Iuhas Alin Florin,  inspector școlar pentru proiecte educaționale, Negruțiu Florin, inspector școlar pentru învățământul primar, Ianța Felicia și inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, Sopota Daniela. 
Acest concurs și-a atins scopul și anume acela de a demonstra că și elevii romi au aceleași calități și defecte ca semenii lor de alte etnii și pot avea multiple realizări în activitățile pe care le desfășoară putându-se cultiva şi valorifica competențele creatoare.
Felicitări tuturor cadrelor didactice pentru implicare și celor 40 de elevi pentru participare.
Prof. Băliban Carmen Laura Florentina

Trimite email
luni, 20 ianuarie 2025, 17:04:12 Ora standard a Europei de Est