Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Muzeul Orașului Oradea își așteaptă vizitatorii

Începând de marți, 19 mai,

Muzeul Orașului Oradea își așteaptă vizitatorii

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural se pregătește de deschidere și își așteaptă vizitatorii începând de marți, 19 mai 2020, asigurând toate condițiile de siguranță și prevenție.

Reguli de acces și vizitare - măsuri de siguranţă publică pentru vizitatori
Programul de vizitare al expozițiilor va fi între orele 10.00 - 13.00 și 14.00-18.00 (de marți până duminică), cu mențiunea că în intervalul orar 13.00 - 14.00 se va realiza aerisirea și dezinfecția spațiilor.
În perioada 15 mai - 30 iunie nu se vor organiza tururi ghidate.
Accesul va fi permis în muzeu numai cu condiția purtării măștii de protecție - medicală/non-medicală pe toată durata vizitei. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
La casa de bilete va fi permis accesul simultan pentru maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii. La fel, accesul în sălile de expoziție este permis numai pentru un număr de maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii.
Vizitatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant care este pus la dispoziție la casieria muzeului.
Totodată, este obligatorie trecerea peste covorul dezinfectant sau utilizarea dispenserului automat pentru acoperirea tălpilor la pantofi.
La intrarea în muzeu se va efectua verificarea temperaturii fiecărui vizitator și nu va fi permis accesul dacă temperatura corporală va fi de peste 37,30C.
De asemenea, nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
În ceea ce privește plata biletelor, se recomandă plata cu cardul.
Traseul de vizitare, inscripționat la nivelul pardoselilor de la fiecare nivel al muzeului trebuie respectat, la fel și indicațiile personalului de supraveghere.
Accesul în curtea Cetății și la spațiile de joacă existente se va realiza numai cu respectarea regulilor de distanțare socială - minimum 2 m între persoane și purtarea mănușilor.
Măsurile de siguranţă publică care vizează spațiul muzeal
În vederea respectării normelor de siguranță și igienă în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, s-a stabilit în cadrul instituției muzeale Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural luarea următoarelor măsuri: stabilirea unei singure căi de acces la intrarea în serviciu, respectiv ușa de sticlă din curtea interioară a Palatului Princiar; asigurarea zilnic a verificării temperaturii și a măștilor pentru fiecare angajat, amplasarea panourilor despărțitoare la casieria de bilete; asigurarea spațiului în birouri cu respectarea distanței de minimum 1,5 - 2 m între angajați (maximum 3 persoane în birou); amplasarea la intrarea în instituție a soluției de dezinfectat - gel pentru mâini și dispenser automat pentru acoperirea tălpilor la pantofi/covor special cu soluție dezinfectantă.
Asigurarea materialelor de dezinfecție atât a suprafețelor de atingere frontală (clanțe, vitrine sau obiecte din expoziții interactive) cât și a pardoselilor. Dezinfectarea se va realiza cu prosoape de hârtie de unică folosință și cu soluții avizate de către Ministerul Sănătății.
Totodată, este asigurată dezinfectarea și aerisirea zonelor de vizitare, procedură care se va realiza în intervalul orar 13.00 - 14.00 dar și pe parcursul zilei, ori de câte ori este posibil, în funcție de numărul de vizitatori.
În ceea ce privește numărul maxim de vizitatori, simultan în spațiile expoziționale, s-a decis ca în sălile situate în Cetatea Oradea - să fie permisă prezența a maximum 150 de vizitatori, iar la Muzeul Istoriei Evreilor din Str. Primăriei nr. 25 - maximum 25 de vizitatori, astfel asigurându-se 20 mp/persoană.
Totodată, s-a stabilit și semnalizat traseul de vizitare prin inscripționarea la nivelul pardoselilor cu săgeți de direcționare la o distanță de 2 m, la fiecare nivel al muzeului, dar și semnalizarea prin amplasarea de panouri informative pentru vizitatori cu regulile de acces și traseul de vizitare.
Reguli pentru angajați și răspunderea individuală
Accesul în instituție va fi obligatoriu pe la intrarea din curtea interioară a Palatului Princiar, unde se va efectua verificarea temperaturii și se va preda, zilnic, fiecărui angajat o mască de protecție.
În cazul în care temperatura corporală este peste 37,30C, angajatul va lua legătura cu medicul de familie și va comunica șefului ierarhic dacă are o problemă de sănătate.
Nu se va permite prezența la locul de muncă a angajaților care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată);
Este obligatorie izolarea la domiciliu în cazul în care a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS COV-2 și respectarea măsurilor aplicabile, în vigoare. În acest caz se va comunica obligatoriu conducerii instituției.
Purtarea măștii (care trebuie să acopere gura și nasul) în interiorul instituției este obligatorie, la fel și respectarea măsurilor de igienă a mâinilor, și evitarea atingerii feței.
De asemenea se va respecta distanța fizică între angajați de minimum 1,5 - 2 m, atât în spațiul de birouri cât și în alte încăperi (chicinetă și loc de fumat etc.)
Începerea activității se va face conform următorului program: ora 8.00 - personalul administrativ, ora 9.00 - personalul de conducere și de specialitate - director, director adjunct, sef birou, muzeografi, custozi, consilieri, bibliotecar și inginer de sistem și ora 10.00 - personalul de supraveghere.
Pauza de masă va fi programată eșalonat în intervalul orar 12.00 - 13.00 pentru personalul administrativ și între 13.00 - 14.00 pentru personalul de specialitate și de supraveghere.
Expoziții interesante își așteaptă publicul iubitor de frumos
Printre cele mai interesante expoziții temporare care pot fi vizitate la Muzeul Orașului Oradea se numără: ,,Viața la curtea regelui Matia Corvinul", expoziția ,,O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944"; Arta de a dărui; expoziția ,,Olfactiv. Mirodenii, Rășini. Parfumuri și miresme din antichitate până în epoca modernă", dar și expoziția ,,Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci. Apă, foc, vânt".
Expoziţia permanentă  închinată Primului Război Mondial şi Generalului Traian Moșoiu își așteaptă și ea vizitatorii.
De asemenea, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea de pe Str. Primăriei, nr. 25 are ușile deschise pentru public, începând de marți, 19 mai. (B.P.)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 19:41:06 Ora de vară a Europei de Est