Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Muzeul Orașului Oradea își așteaptă vizitatorii

Începând de marți, 19 mai,

Muzeul Orașului Oradea își așteaptă vizitatorii

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural se pregătește de deschidere și își așteaptă vizitatorii începând de marți, 19 mai 2020, asigurând toate condițiile de siguranță și prevenție.

Reguli de acces și vizitare - măsuri de siguranţă publică pentru vizitatori
Programul de vizitare al expozițiilor va fi între orele 10.00 - 13.00 și 14.00-18.00 (de marți până duminică), cu mențiunea că în intervalul orar 13.00 - 14.00 se va realiza aerisirea și dezinfecția spațiilor.
În perioada 15 mai - 30 iunie nu se vor organiza tururi ghidate.
Accesul va fi permis în muzeu numai cu condiția purtării măștii de protecție - medicală/non-medicală pe toată durata vizitei. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
La casa de bilete va fi permis accesul simultan pentru maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii. La fel, accesul în sălile de expoziție este permis numai pentru un număr de maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii.
Vizitatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant care este pus la dispoziție la casieria muzeului.
Totodată, este obligatorie trecerea peste covorul dezinfectant sau utilizarea dispenserului automat pentru acoperirea tălpilor la pantofi.
La intrarea în muzeu se va efectua verificarea temperaturii fiecărui vizitator și nu va fi permis accesul dacă temperatura corporală va fi de peste 37,30C.
De asemenea, nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
În ceea ce privește plata biletelor, se recomandă plata cu cardul.
Traseul de vizitare, inscripționat la nivelul pardoselilor de la fiecare nivel al muzeului trebuie respectat, la fel și indicațiile personalului de supraveghere.
Accesul în curtea Cetății și la spațiile de joacă existente se va realiza numai cu respectarea regulilor de distanțare socială - minimum 2 m între persoane și purtarea mănușilor.
Măsurile de siguranţă publică care vizează spațiul muzeal
În vederea respectării normelor de siguranță și igienă în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, s-a stabilit în cadrul instituției muzeale Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural luarea următoarelor măsuri: stabilirea unei singure căi de acces la intrarea în serviciu, respectiv ușa de sticlă din curtea interioară a Palatului Princiar; asigurarea zilnic a verificării temperaturii și a măștilor pentru fiecare angajat, amplasarea panourilor despărțitoare la casieria de bilete; asigurarea spațiului în birouri cu respectarea distanței de minimum 1,5 - 2 m între angajați (maximum 3 persoane în birou); amplasarea la intrarea în instituție a soluției de dezinfectat - gel pentru mâini și dispenser automat pentru acoperirea tălpilor la pantofi/covor special cu soluție dezinfectantă.
Asigurarea materialelor de dezinfecție atât a suprafețelor de atingere frontală (clanțe, vitrine sau obiecte din expoziții interactive) cât și a pardoselilor. Dezinfectarea se va realiza cu prosoape de hârtie de unică folosință și cu soluții avizate de către Ministerul Sănătății.
Totodată, este asigurată dezinfectarea și aerisirea zonelor de vizitare, procedură care se va realiza în intervalul orar 13.00 - 14.00 dar și pe parcursul zilei, ori de câte ori este posibil, în funcție de numărul de vizitatori.
În ceea ce privește numărul maxim de vizitatori, simultan în spațiile expoziționale, s-a decis ca în sălile situate în Cetatea Oradea - să fie permisă prezența a maximum 150 de vizitatori, iar la Muzeul Istoriei Evreilor din Str. Primăriei nr. 25 - maximum 25 de vizitatori, astfel asigurându-se 20 mp/persoană.
Totodată, s-a stabilit și semnalizat traseul de vizitare prin inscripționarea la nivelul pardoselilor cu săgeți de direcționare la o distanță de 2 m, la fiecare nivel al muzeului, dar și semnalizarea prin amplasarea de panouri informative pentru vizitatori cu regulile de acces și traseul de vizitare.
Reguli pentru angajați și răspunderea individuală
Accesul în instituție va fi obligatoriu pe la intrarea din curtea interioară a Palatului Princiar, unde se va efectua verificarea temperaturii și se va preda, zilnic, fiecărui angajat o mască de protecție.
În cazul în care temperatura corporală este peste 37,30C, angajatul va lua legătura cu medicul de familie și va comunica șefului ierarhic dacă are o problemă de sănătate.
Nu se va permite prezența la locul de muncă a angajaților care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată);
Este obligatorie izolarea la domiciliu în cazul în care a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS COV-2 și respectarea măsurilor aplicabile, în vigoare. În acest caz se va comunica obligatoriu conducerii instituției.
Purtarea măștii (care trebuie să acopere gura și nasul) în interiorul instituției este obligatorie, la fel și respectarea măsurilor de igienă a mâinilor, și evitarea atingerii feței.
De asemenea se va respecta distanța fizică între angajați de minimum 1,5 - 2 m, atât în spațiul de birouri cât și în alte încăperi (chicinetă și loc de fumat etc.)
Începerea activității se va face conform următorului program: ora 8.00 - personalul administrativ, ora 9.00 - personalul de conducere și de specialitate - director, director adjunct, sef birou, muzeografi, custozi, consilieri, bibliotecar și inginer de sistem și ora 10.00 - personalul de supraveghere.
Pauza de masă va fi programată eșalonat în intervalul orar 12.00 - 13.00 pentru personalul administrativ și între 13.00 - 14.00 pentru personalul de specialitate și de supraveghere.
Expoziții interesante își așteaptă publicul iubitor de frumos
Printre cele mai interesante expoziții temporare care pot fi vizitate la Muzeul Orașului Oradea se numără: ,,Viața la curtea regelui Matia Corvinul", expoziția ,,O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944"; Arta de a dărui; expoziția ,,Olfactiv. Mirodenii, Rășini. Parfumuri și miresme din antichitate până în epoca modernă", dar și expoziția ,,Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci. Apă, foc, vânt".
Expoziţia permanentă  închinată Primului Război Mondial şi Generalului Traian Moșoiu își așteaptă și ea vizitatorii.
De asemenea, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea de pe Str. Primăriei, nr. 25 are ușile deschise pentru public, începând de marți, 19 mai. (B.P.)

Trimite email

luni, 30 noiembrie 2020