Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni”

,,Două altfel de seri de weekend” în cadrul wokshop–ului

,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni”

În perioada 16-17 mai 2020, Asociaţia Clusterul de Cercetări Ştiinţifice, Inovare şi Studii Europene din Oradea (A_CCSISEO) a organizat în parteneriat cu Asociația Generală a Inginerilor din România - Filiala Arad, cu alte firme și instituții locale, wokshop-ul ,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni", ediţia a III-a - partea I - On-line pe platforma ZOOM Pro, partea a 2-a referitoare la excursia tematică și la vizitarea unor obiective energetice din arealul Munților Apuseni, urmând a se reprograma la o dată posibilă, care va fi anunțată în timp util.

Scopul evenimentului a constat în identificarea resurselor energetice regenerabile din regiunea Munţilor Apuseni, precum şi din alte zone geografice ale ţării şi a modalităţilor de valorificare a potenţialului energetic al acestora, în contextul utilizării energiei obţinute, pentru multiple domenii de activitate.
La eveniment au participat membri și simpatizanți ai Asociației CCSISEO, cadre didactice, cercetători, studenți, elevi de la diverse instituții din țară și străinătate, specialiști de înaltă recunoaştere ştiinţifică din domeniul de bază al evenimentului sau domenii conexe, firme partenere ale evenimentelor Asociaţiei CCSISEO și, nu în ultimul rând, artiști locali consacraţi.
Aş aminti prezenţa unor personalităţi/cercetători/specialişti/colegi/studenţi/elevi de la:
  • Instituţii de învăţământ şi cercetare, precum: Academia Română, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș, Universitatea Politehnica Timișoara/Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică și Facultatea de Inginerie Hunedoara, Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, Universitatea din Petroșani, Universitatea „Constantin Brâncuşi" Tg-Jiu, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea, NYU Abu Dhabi, Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob" Arad, Colegiul „Onisifor Ghibu" din Oradea, Školski centar ''Nikola Tesla'' - Vršac, Serbia;
  • Firme-ong-uri partenere, precum: Cercetare Dezvoltare Agora SRL, Asociația Generală a Inginerilor din România - Filiala Arad, Energotel Proiect Oradea, Asociatia pentru Automatizari si Instrumentatie din Romania - Filiala Arad, BTM Resources SRL Arad, Geographica Transilvania S.R.L Alba, Joyson Safety Systems Arad SRL, Termoficare Oradea, Perfect Service Bucureşti.
Evenimentul a cuprins un moment de călătorii printre amintirile edițiilor anterioare din Munţii Apuseni - o oază de frumuseţe autentică, o secţiune științifică cu prezentări din partea invitaților speciali, două secţiuni de comunicări ştiinţifice ale studenţilor, între părţile ştiinţifice fiind intercalate momente de destindere pentru toţi cei prezenţi, ca de exemplu: prezentarea unor tradiţii bihorene - protagonsite Delia Şandro şi Antonia Dume, prezentarea unor elemente de etnografie bihoreană, prezentarea obiectivelor turistice din Apuseni - protagonişti Feier Bianca şi Vereş Ralph, momente de dansuri populare cu formaţia Datini din Bihor și Asociația Folclor fără frontiere, momente poetice cu Elena Marica şi Cristian Şandro, Kangoo Jumps cu Olivia Burtă & Kinga Sebestyén, momente artistice cu Alexandrina Chelu - artistă lirică acompaniată la chitară de tatăl său - artistul Florian Chelu, Oana Lianu -Ambasador cultural al României şi un moment de "Meditație" cu duetul tată-fiu: Romeo si Remus Rîmbu.
Prelegeri invitate au fost:
  • "Resurse energetice regenerabile în arealul Munților Apuseni"- Invitat: Dl. ec. dr. ing. Lolea Marius, Afilierea: Energotel Proiect Oradea / A_CCSISEO;
  • "Despre Carbon Offset" - Invitat: Dl. prof. univ. dr. ing. Bălaș Marius, Afilierea: Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad (UAV);
  • "Monitorizarea biodiversității în proximitatea parcului eolian din Munții Bihorului"- Invitată: Domnișoara director Marica Elena, Afilierea: Geographica Transilvania S.R.L / A_CCSISEO;
  • "Identificarea potențialului energetic regenerabil din județul Mureș"- Invitat: Dl. şef lucr. dr. ing. Dumitru Cristian, Afilierea: Universitatea de medicină, farmacie, științe și tehnologie "George Emil Palade" din Tg. Mureș - (UMFST Tg. Mureș);
  • "Integrarea serelor în construcţiile urbane/rurale. Sere hidroponice"- Invitat: Dl. ing. Alexuță Daniel, Afilierea: firma Joyson Safety Systems Arad SRL & UAV; Coordonator: Dl. prof. univ. dr. ing. Bălaș Marius;
  • "Stocarea energiei electrice cu ajutorul energiei potențiale" - Invitat: Dl. ing. Lorincz Levente, Afilierea: Termoficare Oradea / A_CCSISEO.
Au fost acordate mai multe tipuri de diplome:
  • Diplome speciale domnilor academicieni, lectorilor invitaţi, cadrelor didactice participante/coordonatoare ale lucrărilor ştiinţfice, tinerilor Delia Şandro-Antonia Dume, Feier Bianca - Ralph Vereş pentru promovarea portului popular bihorean, respectiv a obiectivelor turistice din Apuseni,
  • Diplome onorifice artiştilor,
  • Diplome de premiere pentru susţinerea lucrărilor ştiinţifice ale studenţilor,
  • Diplome de participare acordate tuturor celor prezenţi.
Deoarece nivelul ştiinţific al lucrărilor a fost foarte ridicat, motiv pentru care-i felicit pe studenţi, s-au acordat următoarele premii:
Premiul I pentru:
  • Lucrarea: "Utilizarea energiei regenerabile pentru alimentarea roboților", Autor: Vărcuți Victor, Coordonator: conf. univ.dr.ing. Popa Gabriel Nicolae, Afilierea: Universitatea Politehnica Timișoara / Facultatea de Inginerie Hunedoara;
  • Lucrarea:"Studiu de caz și schema tehnologică a unei instalații hibride pompă de căldură-cazan biomasă pentru încălzirea, prepararea apei calde menajere, dar si refrigerarea produselor recoltate din pădure în sezonul cald", Autor: ing. Szfura Claudiu, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/A_CCSISEO;
  • Lucrarea:"Studiu de caz privind încălzirea unei locuințe familiale", Autor: ing. Vadoș Alexandru, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/CCSISEO;
  • Lucrarea: "Sisteme hibride eolian-fotovoltaic", Autor: Hurghis Cristian-Dorel, Coordonatori: ș.l. dr. ing. Dumitru Cristian, conf. univ. dr. ing. Gligor Adrian, Afilierea UMFST Tg. Mureș;
  • Lucrarea: "Automatizarea unui sistem de incubație", Autor: ing. Vadoș Alexandru, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/CCSISEO;
  • Lucrarea: "Solid State Baterry", Autori: Ardeljan Deian, Zimbran Adrian Florin, Pomian Amalia, Coordonator: șef lucr. dr. ing. Cornelia-Victoria Anghel Drugarin, Afilierea: Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa.
Premiul II pentru:
  • Lucrarea: "Programul Casa Verde Fotovoltaice", Autor: Bocicor Adrian-Iulian, Coordonatori: ș.l. dr. ing. Dumitru Cristian, conf. univ. dr. ing. Gligor Adrian, Afilierea UMFST Tg. Mureș;
  • Lucrarea:"Tehnica și tehnologia utilizată în energia mareelor", Autor: ing. Zaharia Sergiu, Coordonator: conf. univ.dr.ing. Popa Gabriel Nicolae, Afilierea: Universitatea Politehnica Timișoara / Facultatea de Inginerie Hunedoara;
  • Lucrarea: "Stații de încărcare vehicule electrice bazate pe surse regenerabile de energie", Autori: Munteanu Flavius, Balmos Andrei, Călin Victor, Coordonatori: ș.l. dr. ing. Dumitru Cristian, conf. univ. dr. ing. Gligor Adrian, Afilierea UMFST Tg. Mureș;
  • Lucrarea:"Analiza, proiectarea și executarea trakerelor pentru orientarea automată a panourilor fotovoltaice", Autor: Todescu Mihai, Coordonatori: conf. univ.dr.ing. Popa Gabriel Nicolae, șef lucr.dr.ing. Diniș Corina Maria, Afilierea: Universitatea Politehnica Timișoara / Facultatea de Inginerie Hunedoara;
  • Lucrarea:"Parc eolian pe malul Dunării", Autori: Pomian Amalia*, Andreia Markovican*, Carla Constantin*, Iulia Minda**, Coordonator: lect. Univ. dr. Minda Andrea Amalia*, Afilierea: *Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa, **Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • Lucrarea: "Alimentarea cu energie electrică a unui consumator izolat. Studiu de caz", Autori: Dume Antonia, Recean Daniel, Coordonator: conf. univ. dr. ing. Dzițac Simona, Afilierea: Universitatea din Oradea/ CCSISEO & A_CCSISEO.
Premiul III pentru:
  • Lucrarea:"Aspecte privind sistemul hidroenergetic din Caraș Severin", Autori: Fleșca Marius, Nedelcu Antonio, Crețan Andrei, Modoianu Dragoș, Coordonator: lect. Univ. dr. Minda Andrea Amalia, Afilierea: Universitatea „Eftimie Murgu" din Reşiţa;
Evenimentul a continuat cu Festum Asociaţia CCSISEO - surprize, muzică, dans şi voie bună, încheindu-se cu impresii şi concluzii finale.
Mulţumesc cu plecăciune domnilor academicieni Florin Gheorghe Filip şi Dan Tufiş, doamnelor Ligia Burtă, Ioana Moisil, Valentina Bălaş, Egri Angela, Cornelia Anghel Drugarin, domnilor Popper Laurenţiu, Cristian Dumitru, Adrian Gligor, etc pentru cuvintele laudative şi mesajele transmise!
Vă adresez calde mulţumiri, dragi colegi, dragi prieteni, dragi studenţi, căci aţi ales să petrecem împreună ,,Două altfel de seri de weekend"!
Împreună... am reuşit un eveniment care, consider, că pune din nou Oradea pe harta unor evenimente de excepţie!
Sănătate şi ... să ne revedem cu bine şi cât mai curând!
Conf. univ. dr. ing. ec. Simona Dzițac,
responsabil eveniment,
preşedinte Asociaţia Clusterul de Cercetări Ştiinţifice, Inovare şi Studii Europene din Oradea,
director Centrul de Creație Științifică și Inovare al Studenților Energeticieni Orădeni de la Universitatea din Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Identificarea și valorificarea potenţialului resurselor energetice regenerabile din arealul Munţilor Apuseni”.

Trimite email
duminică, 13 octombrie 2024, 16:39:43 Ora de vară a Europei de Est