Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Sărbătoarea Dragobetelui

Marți, la C.T. „M. Viteazul” din Oradea

Sărbătoarea Dragobetelui

La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, s-a sărbătorit, ieri (marți, 24 februarie 2009), Dragobetele, Ziua îndrăgostiților și a dragostei la români, un alt Valentine’s Day, o sărbătoare mult mai agreată de directorul colegiului, dl prof. Ruben Filimon, care dorește să promoveze tradiția și obiceiurile strămoșești.

 „Dragobetele sărută fetele”
 Spectacolul de ieri a fost pus la cale de profesoarele Diana Curilă și Smaranda Flonta, coordonatoarele proiectului derulat de elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu elevii Liceului de Artă.
 Saxofonul, vioara cu goarnă, taragotul și toba au adunat lumea în sala festivă... ca la nuntă, iar dna profesoară Diana Curilă a deschis manifestarea făcând cunoscute scopul și obiectivele, precum și partenerii de proiect.
 Pentru cunoașterea sărbătorii de Dragobete, eleva Anda Nica a pregătit un material sugestiv pe care l-a prezentat în power point, oferind „pe tavă” informații concurenților care urmau să dialogheze pe tema sărbătorii. Concursul, gen „Cine știe câștigă”, s-a desfășurat între echipajele reprezentative ale celor două licee partenere (Crina Adler, Adrian Codrian, Alexandra Foghiș și Corina Vlad, din a X-a C, de la gazde, respectiv, Romana Rădulescu, Roxana Popa, Teodora Doble, Roxana Pițigoi și Mirela Pal, din clasa a XI-a A, de la oaspeți).
 Unora li s-au aprins călcâiele... de-a binelea!
 Dialogul despre Dragobete a continuat cu un moment liric, susținut de un grup de artiști (Negrean Patric, Georgeta Toderici, Corina Marta și Roxana Popa – recitatori, în acorduri de chitară). În replică, gazdele au prezentat sceneta „Dușmancele”, de George Coșbuc (protagoniști: Claudia Codoban, Cerasela Boiț și Corina Gavra). Recitalul artiștilor a continuat cu o suită orchestrală și un buchet de cântece populare din Bihor, interpretate de Iulia Lucaci, Darius Hendre, Niculina Mihăilă și Roxana Ilisie (acompaniați de Ionuț Crișan, Cosmin Gherman, Florin Mihuț, Măriuca Popa, Remus Dărăban, Mădălin Rediș și Radu Târb); Csiordas Brigitta a interpretat fragmente din „Balada” lui Ciprian Porumbescu, Măriuca Popa le-a aprins îndrăgostiților focul din inimioară cu câteva piese de muzică ușoară din repertoriul internațional, iar o pereche de dansatori (Ioana Ianc – Raba Armin) a făcut o demonstrație de măiestrie artistică în pași de dans.
 Spectacolul s-a încheiat cu un moment folcloric susținut de trei perechi de dansatori din cadrul ansamblului „Florile Bihorului”, al Palatului Copiilor și Elevilor, care le-au aprins unora călcâiele...
 La finalul manifestării, s-a făcut schimb de felicitări, felicitările fiind produsele finale ale proiectului, confecționate de elevii implicați în proiect. (Ov.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea Dragobetelui.  

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 18:27:02 Ora standard a Europei de Est