Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pedagogiștii spanioli orădeni s-au răzbunat, calificându-se la etapa internațională

La cea de-a V-a ediție a Festivalului național de teatru școlar în limba spaniolă al secțiilor bilingve din România,

Pedagogiștii spanioli orădeni s-au răzbunat, calificându-se la etapa internațională

Grupul de teatru al clasei a IX-a C, secția bilingv spaniolă, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, a cucerit tot ceea ce se putea mai mult la cea de-a V-a ediție a Festivalului național de teatru școlar în limba spaniolă al secțiilor bilingve din România, desfășurată în Capitală, vineri și sâmbătă (20-21 februarie 2009).

 Elevii profesorului spaniol Jose Coloma Maestre (zis și „Pepe”) și ai distinsei profesoare de limba spaniolă Rodica Pop s-au calificat la etapa internațională a festivalului, alături de trupa de teatru a Liceului Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.
 Pedagogiștii orădenii au cucerit tot ce se putea!
 La prima lor participare la acest festival, pedagogiștii orădeni au surclasat reprezentanții a trei licee renumite din București (Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” și Colegiul Național „Iulia Hașdeu”), ai Liceului Pedagogic „Jean Monnet” din Ploiești, ai Colegiului Național „Carol I” din Craiova și ai Liceului Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara. Orădenii au impresionat prin originalitatea costumației, prin interpretare și o regie ca la carte, deși au avut poate cea mai dificilă piesă de teatru, singura în versuri, o comedie clasică ce permite introducerea unor elemente de umor, iar meseriașii orădeni au exploatat-o din plin. Cu imaginația lor fără margini au mers până în pânzele albe în ceea ce privește ajustarea cu umor a vestimentației prin introducerea unor elemente de mare efect, neașteptate (regele purta o coroană confecționată din cutie de bere, mireasa avea aplicate pe superba-i rochie mărci spaniole decupate de pe pungi de plastic), iar în construirea unor peisaje inedite, absolut șocante, pedagogiștii au pictat cu tempera în culori vii cearșafuri, dând mai multă forță și expresivitate scenelor (atât la castel, cât și la închisoare sau în peșteră). Nu pe degeaba le-a acodat juriul (prezidat de consilierul Nicolae Alexandru Iorga, și alcătuit din inspectorul general al M.E.C.I., Zvetlana Apostoiu, profesori de specialitate, de la Institutul „Cervantes” din București și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, precum și un profesor de limbă spaniolă, redactor al Radio Internațional România) onoarea de a reprezenta România la etapa internațională, iar doamna Maria Mendez de Valdivia, reprezentant al Ambasadei Spaniei, atașat din cadrul Biroului învățământ, i-a îndrăgit de-a binelea pentru exuberanța și profesionalismul lor în interpretarea unei piese foarte dificile – „Răzbunarea lui Don Mendo” (La venganza de Don Mendo), piesă în trei acte, jucată în chip admirabil (timp de 50 de minute) de cavalerul Cristina Anamaria Tămaș (alias Don Mendo), Valentina Rebaciuc (marchizul de Moncada, personajul pozitiv), Andrada Onaca (Don Nuno, tatăl Magdalenei), Florina Ghiurău (duce de Toro, viitorul soț), Patricia Seuche (regele Don Alfonso), Cseke Claudia (arăboaica Azofaifa), teribila Flavia Popa (Magdalena, fiica unui nobil care îi iubește pe toți, dar care este foarte rea) și Antonia Avram (Dona Ramirez, dama de companie).
 O reprezentație ca la carte și un premiu pe măsură
 După o evoluție în premieră și o comportare surprinzătoare la acest festival național, elevii lui „Pepe” și ai profesoarei Rodica Pop au cucerit tot ce se putea mai mult, obținând calificarea la etapa internațională a festivalului, programată a se desfășura tot la București, la sfârșitul lunii aprilie.
 La etapa internațională, trupa pedagogiștilor orădeni va reprezenta România, alături de trupa din Cluj-Napoca, într-o confruntare sută la sută cu trupe din Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Rusia, Polonia și Spania.
 Aflată la început de drum, trupa orădeană a prins aripi după acest succes răsunător și este motivată să facă o figură grozavă și la internaționale. Cele opt prințese se simt extraordinar în tricourile lor negre pe care este inscripționat „Al V-lea Festival național de teatru școlar în limba spaniolă al secțiilor bilingve din România, București, 2009”, fiecare cu diploma sa de campion național. Tot ca și premiu, spaniolii orădeni au primit din partea Fundației „Școala - democrația” și Primăria București o vacanță de șapte zile pe litoralul românesc al Mării Negre, la Neptun, în luna iulie 2009.
 În cele două zile de concurs, Flavia, Antonia, Claudia, Patricia, Florina, Andrada, Valentina și Cristina, alături de toți concurenții, au fost tratate cu mult respect și înconjurate cu căldură de reprezentatul Ambasadei Spaniei la București, doamna Maria Mendez de Valdivia, care le-a oferit, zilnic, câte un cocktail din partea ambasadei la Palatul Național al Copiilor, gazda  festivalului, iar la final de festival, au avut parte de o seară de neuitat, o petrecere de carnaval, la discoteca Salsa 3 din București, având onoarea de a-l asculta live pe cântărețul cubanez Mario Sombrilla. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:11:17 Ora de vară a Europei de Est