Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Adrian Bojan, La mulți ani, din partea formației ,,Culanii”!

La aniversară,

Adrian Bojan, La mulți ani, din partea formației ,,Culanii”!

Adrian Bojan a văzut lumina zilei la 11 iunie 1991 în satul Roit,comuna Sânnicolau-Român, județul Bihor, într-o familie numeroasă,fiind cel mai mic dintre cei șase frați.

Încă de la vârsta de 10 ani este descoperit de învățătoarea pensionară Codrean Ana care conduce formația ,,Culanii", formație de obiceiuri și tradiții populare.
A fost momentul în care el a luat tangență cu muzica populară autentică de care nu s-a mai despărțit niciodată.Cu foarte mare pasiune, trăirea lăuntrică a unui suflet dedicat și mai ales practicant al interpretării cântecului popular autentic sub diverse forme: doine,cântece de șezătoare,de cătănie,cântece de joc, a conștientizat necesitatea conservării și păstrării creațiilor autentice ale meleagurilor natale.
Din aceste cântece și-a format un repertoriu datorită faptului că în sufletul lui domnește o permanentă dorință de căutare a frumosului și bogăției folclorului autentic,specific zonei din care vine; îl farmecă această moștenire,motiv care l-a determinat să pregătească primul său album,care cuprinde 20 de cântece autentice.
Acest album, intitulat: ,,Maica me' când m-o făcut", a fost lansat în satul de unde și-a luat cântecele.
La acest eveniment au fost prezenți alături de el un număr mare de soliști consacrați din Bihor, Arad și Bistrița-Năsăud.
N-a lipsit de la acest eveniment nici formația ,, Culanii", căreia i-a rămas fidel,formația reînființată cu sprijinul domnului Maghear Sorin. Tânărul Adrian Bojan este dornic ca prin talentul și glasul său, să impresioneze și să transmită sensibilitatea, căldura și frumusețea creațiilor muzicale, a moștenirii tradiției,care este adevărată cultură țărănească.
Începuturile de interpret de muzică populară au fost susținute de multe personalități din viața culturală-artistică a județului Bihor,care apreciază calitățile personale ale lui Adrian Bojan.
Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 29 ani, formația ,,Culanii" îi urează un călduros La mulți ani!
Prof. Ana Codrean
 
Talente în mugur: Adrian Bojan
În studiul meu individual, deseori m-am oprit și încă mă opresc, la acei oameni, care au stat aproape de sufletul popular, lăsând o dâră de căldură și lumină prin viața lor, prin munca, prin respectul pentru cultura populară, amintindu-ne mereu că de la naștere la mormânt, viața   omului este îmbrăcată de cântec, îndemnându-ne să prețuim comorile strămoșești, adevărate izvoare ale originalității în cadru european.
Țara noastră are un tezaur sacru,reprezentat de talentul generațiilor  - generații care reprezintă PRIMĂVARA țării noastre și care duc mai departe moștenirea strămoșilor, ca pe cel mai frumos certificat de noblețe al neamului nostru.
Dar, un popor nu trăiește numai prin ceea ce moștenește, ci și prin ceea ce adaugă cu fiecare zi la sufletul său.
Într-o lume în care, parcă ne îndepărtăm tot mai mult de obârșie, întâlnim tineri interesați de comoara satelor - tineri care reușesc să scoată din albiile aurifere ale culturii populare, mărgăritarele, mărgăritarele noastre! Bunurile artistice ale unui popor - bunuri care fac parte din sipetul cu comori al satului românesc - sunt păstrate în tezaurul spiritual, prin strădania creatorilor și iubitorilor de frumos, de sat - matricea noastră stilistică! Pentru Adrian Bojan, un tânăr iubitor de frumos din județul Bihor (din localitatea Sânnicolau Român) - cântecul popular este o componentă a vieții sale estetice, o bogăție spirituală, apropiindu-se cu respect de frumusețea și mesajul artistic al cântecului popular, culegând texte, melodii vechi de la bunici, oameni din sat, aducând originalitate în arta interpretativă, valorificând aceste  comori de cântec și dor în multe activități culturale organizate de doamna Miorița Săteanu - președinta onorifică a U.F.B. (Uniunea Femeilor din Bihor), reușind  în 2019 să le înregistreze pe CD-ul ,,Maica me când m-a făcut" (sunt 20 de piese). Despre Adrian Bojan a scris domnul Ioan Degău - director din martie 1968 și în   prezent la Sucursala Bihor a B.N.R. - absolvent al Academiei de Studii Economice - București și cursuri postuniversitare Cluj-Napoca și Craiova în cartea Crișana tradițională, vol.X - un om de bine, căruia Adrian îi poartă multă recunoștință, un om care cunoaște universul  satului,  al țăranului, arătând prin scrierile domniei sale ,,Pagini din istoria B.N.R."(vol. I, II și III), că satele noastre sunt adevărate centre de spiritualitate, care au dat oameni generatori de lumină și care consideră că oamenii purtători de har dumnezeiesc trebuie să fie generatori de spiritualitate și moralitate.
Oamenii care știu să respecte darurile primite de la Dumnezeu, poartă în suflet, prin vremi, cuvântul  predecesorilor, ca o parolă și îndemnul că faptele noastre trebuie să stea sub îndemnul poetului de la Lancrăm: ,,Ne-a fost dat să luminăm cu floarea noastră, un colț de pământ.
Dacă am reușit, înseamnă că eforturile noastre n-au fost zadarnice".
Respectul strămoșilor, pentru cultul muncii ne determină să ne amintim, de frumusețea cântecului lor, născut în procesul muncii, de obiceiurile de muncă prin care au menținut viu spiritul satului.
Să ne amintim mereu și de cel care a prețuit creația populară - fiind izvorul renăscător al creației culte - de Luceafărul nostru - Mihai Eminescu - poetul genial care a ridicat rostirea românească în universalitate.
Ar fi o bucurie, ca pe urmele acestui tânăr, Adrian Bojan, să calce și alți tineri, purtând în suflet aspirația spre constanță, spre obârșie.
Cântecele interpretului Adrian Bojan se înscriu în patrimoniul cultural al satului Sânnicolau Român - Bihor.
Viață lungă acestui CD! Felicitări, Adrian Bojan!
Cele mai calde gânduri și urări de sănătate,fericire, bucurii și împliniri.
La mulți ani!
Prof. Paraschiva Cărbunar,
interpret, poet, membru al Ligii Scriitorilor Români - Filiala Cluj
 
 În familia lui Adrian Bojan, tradiţia cântecului popular se transmite din generaţie în generaţie
Este de remarcat faptul că în microuniversul rural se nasc și trăiesc oameni care cunosc, respectă şi pun în valoare elementele tradiţionale ale zonei culturale în care convieţuiesc, prin arta decorativă, olărit, încondeiat de ouă, sculptură sau prin cel mai autentic grai strămoşesc, exprimat prin melodiile populare interpretate de artişti valoroşi ai folclorului național.
Adevărat şi foarte important este ca aceste haruri să fie cultivate cu discernământ, să fie valorificate și etalate societăţii pentru ca astfel să apară un profesionist sau un artist renumit şi apreciat de comunitate.
 ADRIN BOJAN a înţeles aceste lucruri şi a considerat că poate să se dedice şi cu puţin talent şi har să promoveze cântecele populare din zona natală - comuna Sânnicolau Român.
Este deosebit de relevant faptul că tradiţia cântecului popular, în familia lui Adrian Bojan, se transmite din generaţie în generaţie, motiv pentru care este dornic ca prin glasul său să impresioneze şi să transmită sensibilitatea, căldura şi frumuseţea creaţiilor muzicale, a moştenirii tradiţiei, pentru că aceasta este adevărata cultură țărănească.
Pentru a dovedi posibilităţile sale vocale este nevoie ca acestea să fie cultivate cu discernământ şi apoi etalate comunităţii pentru a fi considerat ca un interpret consacrat de muzică populară.
Apariţiile sale scenice la diferite acțiuni cultural-artistice organizate de doamna ing. Săteanu Miorița au avut un efect de popularitate a repertoriului personal. Datorită acestui fapt, la care se adaugă susţinerea şi recomandarea doamnei ing. Săteanu Miorița către domnul Degău Ioan - fost director la Banca Naţională a judeţului Bihor, actualmente director la Banca Centrală Cooperatistă - Credit Coop, Agenţia Oradea, Adrian Bojan a conştientizat că visul şi dorinţa sa se vor împlini şi ambiţia de a dovedi capacitatea de interpret al cântecului popular, se va realiza.
Culegerile unui folclor local autentic, de 20 de cântece, au fost prezentate în primul album, prin susţinerea financiară a domnului Degău Ioan.
Acest sprijin oferit pentru activitatea prin care Adrian Bojan va păstra și va transmite tradiţiile cântecului popular se datorează în exclusivitate implicării domnului Degău Ioan, cel care sprijină şi promovează tinerele talente, dar în mod special cel care scoate în evidenţă valorile culturii rurale, ale acestor meleaguri, dar dezvăluie și face cunoscute frumuseţile tradiţionale și ale datinilor spre a fi păstrate și transmise generaţiilor viitoare. Interpretului de muzică populară ADRIAN BOJAN, cu ocazia împlinirii, în data de11 iunie, a frumoasei vârste de 29 de ani, îi transmitem tradiționalul LA MULȚI ANI și îi dorim multă sănătate, împlinirea dorințelor și ascensiunea meritată pentru activitatea cultural-artistică  desfășurată, aducând prestigiul interpretativ al folclorului din zona natală si a județului Bihor.
Ec. Degău Ioan
Ing. Miorița Săteanu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto:

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 11:22:27 Ora standard a Europei de Est