Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Etapa locală a competiției „Business Plan”

Ieri, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, s-a desfășurat

Etapa locală a competiției „Business Plan”

O comisie selectă de specialiști a evaluat, ieri (miercuri, 25 februarie 2009), în cetatea economiștilor profesioniști orădeni, la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, planurile de afaceri ale firmelor de exercițiu prezente la etapa locală a competiției „Business Plan” – un proiect de cooperare între Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, Centrul național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Kultur Kontakt Austria și Raiffeisen Bank România.

 Prin introducerea acestei noi competiții (concepute a se derula în trei etape: la nivel local, regional și național) se urmărește sprijinirea dezvoltării competențelor antreprenoriale ale elevilor, prin facilitarea corelării pregătirii teoretice cu cea practică a elevilor, competiția vizând elaborarea, prezentarea și evaluarea planurilor de afaceri concepute de firmele de exercițiu înscrise în concurs.
 În cadrul etapei locale desfășurate ieri la colegiul economiștilor, au fost evaluate planurile de afaceri a patru firme de exercițiu: F.E. Ancient Deco Art (reprezentată de Diana Iunian și Alexandra Bălaș, prof. coordonator Ileana Popa), având ca obiect de activitate comerțul cu obiecte de artizanat și folclor, F.E. European Food – Sweet Pleasure (reprezentată de Olivia Micula și George Burta, prof. coordonator Alina Bagdi), având ca obiect de activitate comerțul cu produse zaharoase, F.E. BMW Motors Trading (reprezentată de Bianca Bocra și Ligia Rad, prof. coordonator Andrea Pășcuț), având ca obiect de activitate comerțul cu autovehicule ușoare, sub 3,5 tone, și F.E. Quick Style Design (reprezentată de Magdacs Bianca și Iulian Todor, prof. coordonator Mihaela Biriș), având ca obiect de activitate comerțul cu ridicata a mobilei, covoarelor și corpurilor de iluminat.
 F.E. Ancient Deco Art s-a calificat pentru etapa regională
 În fața comisiei de evaluare, a distinșilor invitați (prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar și ing. Florian Mieluț, inspector școlar de specialitate), a profesorilor coordonatori, precum și a unor colegi de-ai lor, reprezentanții firmelor de exercițiu și-au prezentat, în power point, structura și ideile planului de afaceri, iar fiecare membru al comisiei de evaluare a pus întrebări pentru clarificarea unor aspecte sau pentru a îmbogăți prezentarea. Comisia de evaluare a fost prezidată de prof. Alice Venera Scarlat, care a avut și rolul de moderator, prof. Otilia Bogojel – secretarul comisiei, și cinci membri: Răzvan Vonea, director adjunct al colegiului, prof. Virgil Blage, Anca Otilia Popa – directorul Agenției Raiffeisen Bank, Ioan Bercea - directorul Administrației Financiare Oradea și Ioan Chivari, din partea CECCAR Bihor. Au mai fost prezenți în sală directorul colegiului, dl profesor Ioan Corba, dna Simona Ilisie, consilier al Agenției Raiffeisen Bank, prof. Lungu Ilona - organizator principal, alături de ing. Florian Kalmar și Adrian Dan - care au asigurat asistența tehnică, profesori și elevi interesați de concurs (inclusiv din Salonta).
 În urma jurizării, comisia a decis ca firma de exercițiu Ancient Deco Art să reprezinte Colegiul Economic „Partenie Cosma” la etapa regională, găzduită de județul Bihor în luna aprilie, după cum aveam să aflăm de la domnul inspector școlar Florian Mieluț. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Etapa locală a competiției "Business Plan".

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:58 Ora de vară a Europei de Est