Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Înființarea ,,Creșei de vară”

Luni, 29 iunie, se deschid creșele orădene (în condiții speciale)

Înființarea ,,Creșei de vară”

La inițiativa conducerii Primăriei Municipiului Oradea, ca formă de sprijin pentru orădenii care nu au altă alternativă de supraveghere a copiilor de vârstă antepreșcolară și care au fost înscriși în anul școlar 2019-2020, pe perioada vacanței de vară (iulie-august) s-a dispus înființarea ,,Creșei de vară".

Acest demers derivă din grija pe care o purtăm pentru copiii dumneavoastră și pentru a veni în sprijinul părinților care reîncep serviciul, neavând în această perioadă alternative de supraveghere a copiilor de vârstă antepreșcolară, înscriși și admiși pentru a frecventa creșele în anul școlar 2019-2020.
Facem precizarea că acest serviciu - ,,Creșa de vară" -  este furnizat temporar ( pe perioada verii) și nu este asimilat procedurii de înscriere în anul școlar viitor 2020 - 2021.
Pentru că cel mai important lucru pentru noi este siguranța copiilor dumneavoastră și pentru a putea respecta cerințele impuse de starea de alertă, dorim să vă informăm cu privire la următoarele aspecte:
Pentru a beneficia de serviciile de creșă, părinții se vor adresa, în perioada 22.06.2020 - 24.06.2020, creșei unde copilul a fost înscris și admis în anul școlar 2019-2020, cu o solicitare (conform modelului atașat la prezentul comunicat), însoțită de următoarele documente: carte de identitate (fotocopie și original) a ambilor părinți; adeverință de la locul de muncă pentru ambii părinți, din care să rezulte că sunt activi profesional, respectiv nu au contractul de muncă suspendat; adeverință medicală de reintrare în colectivitate a copilului prin care se confirmă că este clinic sănătos și poate frecventa colectivitatea creșei; examenul coproparazitologic al copilului.
Criteriile de departajare sunt: ordinea depunerii cererii (cu condiția ca dosarul să fie complet); domiciliul stabil în municipiul Oradea a ambilor părinți.
Totodată, vă rugăm să țineți cont de următoarele precizări: copiii care nu au schema de vaccinare completă și copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor putea fi primiți în creșă; părinții trebuie să măsoare temperatura copilului înainte de a fi adus la creșă, iar în situația în care aceasta depășește 37,3 grade Celsius și copilul are simptome respiratorii, nu va fi adus la creșă; transferul de obiecte sau echipamente între casă și unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb și încălțăminte suplimentară; copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.
Având în vedere cerința prevăzută în ordinul nr.1076/2020, prin care trebuie asigurată o suprafață minimă de 4,5 mp/copil, solicitarea de revenire în creșă va fi onorată în limita locurilor disponibile, raportate la spațiul existent în creșe.
De asemenea, facem precizarea că două dintre creșele noastre: Creșa Nr.4 ,,Scufița Roșie", situată pe str. Onisifor Ghibu nr. 16 și Creșa Nr. 7, ,,Albă ca Zăpada", situată pe str. Călugăreni nr. 4 A, rămân închise pe perioada verii din cauza lucrărilor de extindere care afectează și spațiul interior, în acest caz părinții urmând să se adreseze creșelor din proximitatea acestora.
,,În calitate de director al Direcției de Asistență Socială Oradea vă asigur de tot efortul meu și al echipei pe care o coordonez, ca bebelușii noștri să beneficieze de cele mai bune condiții de siguranță sanitară. Am achiziționat inclusiv lămpi bactericide pentru dezinfectarea aerului, însă, în calitate de mamă, consider că și copiii sunt vulnerabili din punct de vedere medical iar distanțarea socială nu este prea simplu de menținut atunci când vorbim despre vârste antepreșcolare, sens în care rog părinții să trateze cu responsabilitate măsurile pe care legislația le impune", Arina Moș, directorul executiv al D.A.S. Oradea.
Pentru informații suplimentare puteți contacta coordonatoarele creșelor la numerele de telefon de aici.
 
 
CERERE/DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
Subsemnatul/a _____________________________________________, domiciliat(ă) în localitatea ____________________, str. _____________________________________nr. ____ bl. ____, sc. ____, ap. ____, judeţul_________________ legitimat(ă) cu ____, seria _____ nr. _____, CNP _____________________________________________,
Email____________________părinte/reprezentant legal al antepreșcolarului _________________________________________________________________________ înscris la Creşa __________________________________, Grupa _________________,conform contractului de furnizare servicii de creșă încheiat cu DASO, nr__________din data_________ solicit revenirea ȋn aceeaşi colectivitate şi declar pe propria răspundere următoarele:
 
1. este necesară prezența zilnică la serviciu:
                       DA           NU
2. sunt părinte singur (dacă răspunsul este DA, nu se mai completează punctele: 3,5,7 ):
                       DA           NU
3. soțul/soția are loc de muncă stabil și este necesară prezența zilnică la serviciu a acestuia/eia:
                       DA           NU
4. am avut contact cu persoane suspecte/diagnosticate cu COVID 19:
                      DA           NU
5. soțul/soția a avut contact cu persoane suspecte/diagnosticate cu COVID 19:
                      DA           NU
6. prezint simptome specifice COVID 19 (tuse, febră, pierderea mirosului și/sau a gustului etc.):
                       DA          NU
7. sotul/soția prezintă simptome specifice COVID 19 (tuse, febră, pierderea mirosului și/sau a gustului etc.):
                        DA         NU
8. voi respecta regulile de igienă și de organizare internă, comunicate de creşă;
 
9. voi respecta programul creşei, comunicat de conducerea acesteia;
 
10. voi anunța imediat conducerea creşei, în cazul în care eu, o persoană din familie  sau o persoană cu care am interacționat recent a fost confirmată COVID 19;
 
11. am luat la cunoștință de riscurile cu privire la contactarea de boli infecto-contagioase, care pot decurge din frecventarea colectivității creșei de către copilul meu.
 
            La prezenta anexez următoarele:
-           Cartea de identitate a ambilor părinți, în original și fotocopie
-           Adeverință locul de muncă pentru ambii părinți, din care să reiasă că sunt activi profesional, respectiv nu au contractul de muncă suspendat
-           Adeverință medicală de reintrare în colectivitate a copilului prin care se confirmă că este clinic sănătos și poate frecventa colectivitatea creșei
-           Examenul coproparazitologic al copilului
 
Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând că falsul în declarații este  pedepsit conform legii.
 
    Data________________                                              Semnătura_______________

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:18:35 Ora de vară a Europei de Est