Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Utilizarea grădinii Palatului Baroc de către orădeni

Protocol cu Episcopia Romano-Catolică, pentru

Utilizarea grădinii Palatului Baroc de către orădeni

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 25 iunie 2020, consilierii locali au aprobat un protocol de colaborare între municipiul Oradea și Episcopia Romano-Catolică Oradea, având ca scop asigurarea folosinței publice a grădinii aferente Palatului Baroc.

Complexul baroc format din Basilica Romano-Catolică, cu hramul Sfânta Maria, Şirul canonicilor, Palatul Baroc cunoscut ca și Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, a intrat în conștiința publică din anul 1971 - când în incinta palatului s-a înființat Muzeul Țării Crișurilor, care a atras orădenii și vizitatorii orașului prin frumusețea deosebită a clădirilor, a colecțiilor expuse și nu în ultimul rând prin pacea, liniștea și frumusețea deosebită a parcului cu arbori seculari și magnolii din vecinătatea edificiilor.
După retrocedarea din anul 2006 a palatului și a terenului aferent, prin parteneriatul dintre Primăria Municipiului Oradea și proprietar - Episcopia Romano-Catolică din Oradea, ansamblul a fost promovat ca centru de atracție turistică și pelerinaj, parcul fiind menținut, prin bunăvoința episcopiei, în folosință publică ca spațiu deschis - zonă de relaxare, recreere și reculegere pentru localnici și vizitatori.
Episcopia Romano-Catolică din Oradea a efectuat lucrări majore de reabilitare a clădirilor din complexul baroc și, în cadrul proiectului RO-HU 35, a efectuat ample amenajări de refacere a parcului dendrologic aferent Palatului Baroc. Primăria Municipiului Oradea s-a implicat în susținerea efortului financiar, prin scutirea la plata taxelor de autorizare, în scopul asigurării accesului liber al cetățenilor și permanentizarea percepției publice de spațiu deschis al Complexului baroc.
Protocolul asigură folosinţa publică a parcului
Complexul baroc are în componență o grădină, cunoscut ca parcul Palatului Baroc, care a fost păstrat după retrocedarea din anul 2004, în folosință publică, spre satisfacția orădenilor și a turiștilor care o vizitează.
Municipiul Oradea a contribuit în fiecare an, în baza unui protocol ajuns în prezent la termen, încheiat cu Episcopia Romano-Catolică, la întreținerea parcului, în schimbul păstrării acestuia ca loc de recreație și relaxare pentru orădeni și nu numai.
Prin proiectul Ro-Hu „Protejarea, promovarea şi dezvoltarea parcului Palatului Baroc", al cărui partener maghiar a fost Universitatea Szent István din Szarvas, întreaga grădină aferentă palatului baroc a fost reabilitată și adusă la standardele unui parc modern, o adevărată oază pentru relaxare.
Protocolul de colaborare a fost inițiat în urma solicitării Episcopiei Romano-Catolice Oradea privind alocarea unui sprijin financiar în scopul întreținerii parcului Palatului Baroc precum și în urma proiectului Protocolului de colaborare negociat de conducerea Municipiului Oradea şi cea a Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, având ca scop asigurarea folosinței publice a grădinii aferente palatului baroc.
Conform protocolului, municipiul Oradea:
Va sprijini prin alocarea din bugetul local a unei sume pentru cheltuielile curente aferente întreținerii parcului dendrologic Grădina Palatului Episcopal, proprietate a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, în scopul asigurării păstrării acestuia ca zonă de utilizare publică pentru recreere și relaxare. Suma anuală aferentă este de 100.000 lei/ an, fiind calculată prin raportare la prețul mediu stabilit în contractele încheiate de Primăria Municipiului Oradea, prin licitații publice, pentru servicii și materiale similare celor necesare întreținerii parcului dendrologic Grădina Palatului Episcopal. Suma se va actualiza anual, cu indicele general al inflației, la momentul aprobării bugetului local și a alocării aferente parcului dendrologic Grădina Palatului Episcopal;
Pentru perioada iulie - decembrie a anului 2020, suma aferentă este de 50.000 lei.
Suma alocată va fi destinată exclusiv pentru achitarea cheltuielilor directe privind întreținerea parcului dendrologic Grădina Palatului Episcopal: cheltuieli materiale (material săditor, îngrășăminte, combustibil), obiecte de inventar, servicii efectuate de terți;
Asigurarea supravegherii și păstrării liniștii și ordinii publice în parcul dendrologic Grădina Palatului Episcopal, prin monitorizare la distanță și intervenție rapidă
Asigurarea funcționării rețelei de iluminat public în Grădina Palatului Episcopal și a funcționării iluminatului arhitectural al clădirilor Complexului Baroc respectiv suportarea de către Municipiul Oradea a cheltuielilor aferente iluminatului, cheltuieli care nu sunt incluse în suma prevăzută mai sus.
În ceea ce privește obligațiile Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, acestea sunt:
Să întrețină spațiile verzi, mobilierul și toate facilitățile publice din parcul dendrologic Grădina Palatului Episcopal;
Să permită angajaților Primăriei Oradea să verifice starea tehnică și efectuarea lucrărilor de întreținere;
Să conducă și să evidențieze distinct în contabilitate cheltuielile generate de parcul dendrologic Grădina Palatului Episcopal;
La cerere, să ofere Primăriei Oradea informații financiare detaliate privind cheltuielile generate de întreținerea parcului;
Să solicite printr-o adresă (raport trimestrial de activitate) decontarea sumei necesare acoperirii cheltuielilor de întreținere a parcului dendrologic Grădina Palatului Episcopal.
Să permită funcționarea și interconectarea instalațiilor de supraveghere video din parcul dendrologic Grădina Palatului Episcopal în dispeceratul Poliției Locale și să colaboreze cu Poliția Locală/ Poliția Municipiului Oradea în menținerea liniștii și ordinii publice;
Să asigure închiderea porților parcului dendrologic pe timp de noapte și redeschiderea accesului ziua, în orele stabilite
Să acopere din bugetul propriu sumele cheltuite peste nivelul alocat cu ocazia stabilirii bugetului anual al Municipiului Oradea;
Să stabilească prin regulamente interne proprii condițiile ce urmează a fi respectate în arealul grădinii din partea vizitatorilor.
Perioada de desfășurare a protocolului este de 10 ani de la data semnării, cu posibilitatea prelungirii în condițiile legii. (B.P.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:05:26 Ora de vară a Europei de Est