Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cartea ,,Viața văzută prin ochi de adolescent”

Maria-Paula Șanta

Cartea ,,Viața văzută prin ochi de adolescent”

Cartea ,,Viaţa văzută prin ochi de adolescent", publicată la Editura Neverland în anul 2020, este semnată de Maria-Paula Şanta, o adolescentă care urmărind să-i facă un cadou de neuitat mamei sale, a reuşit ca de 8 Martie să-i dăruiască mamei, alături de strălucirea din ochii ei, preţiosul gând materializat în cartea scrisă cu iubire, ancorată în amintirea ascendenţilor şi cu ochii spre viitor.

Iată că acum, când sărbătoreşte împlinirea a 18 ani, dăruieşte publicului ,,perla" celor 18 ani. Un majorat pe care nu şi l-a putut imagina în contextul limitărilor existente, celebrat cu puterea firii, în mijlocul naturii, împărtășind iubirea celor dragi.
La mulți ani, Maria!
Pentru mine, Maria-Paula este o minune, o enigmă și un model în multe privințe. De aceea am și dorit să-mi limpezesc câteva gânduri și nedumeriri în cadrul unui dialog neconvențional, cu cartea sa pe masă.
Maria, cum și când ţi-a venit ideea de a scrie o carte, prima ta carte?
Totul a început în luna iunie a anului 2019. Ştiam că mama mea împlinește o vârstă frumoasă şi am vrut să îi ofer cel mai minunat cadou posibil. Pentru că în ziua de azi este dificil să oferi un cadou special, m-am gândit că o carte ar fi mai mult decât perfect, mama mea fiind învăţătoare. Am căutat multă vreme o carte, am vrut să fie una perfectă, dar nu am găsit ce căutam. Atunci m-am hotărât să scriu eu una, o carte specială, pe care să i-o dedic ei, mamei mele minunate. Şi astfel, în acea vară cu o motivație uimitoare şi cu multă încredere în mine, mi-am materializat visul.
Deci, ai reușit. Cum te simţi acum?
Nu am cuvinte să descriu simțămintele pe care le-am trăit în momentul în care am luat pentru prima dată cartea în mână și cu atât mai mult în clipa în care i-am dăruit-o mamei. Sincer, îmi doresc să mai scriu și să public, pentru a retrăi cât mai des posibil asemenea experienţe.
Fără lipsă de modestie, încerc un sentiment de mândrie, firesc, zic eu, pentru că la vârsta de 17 ani, am reuşit să-mi materializez un vis, cu ajutorul mătuşii mele și al unchiului meu, cărora doresc să le mulţumesc din suflet!
 Am aflat că ai prins curaj și drag de scris. La ce lucrezi?
În prezent, lucrez la un volum de poezii, dar am şi alte planuri, pe care însă nu țin să le dezvălui la această oră.
Cum ţi-ai petrecut timpul în... pandemie?
Chiar dacă am stat mai mult timp în casă, nu m-am plictisit, găsind mereu soluții, răspunzând unor provocări și oportunități, alături de cei dragi din familie, care înseamnă pentru mine cel mai important lucru. Am îmbinat plăcutul cu utilul, știința și lectura cu pasiunea de a picta pe pânză și de a cânta la chitară, de a făuri brăţări tradiţionale din mărgele, activităţi pe care mi le puteam permite mai mult în vacanţa de vară. Uite că acum, am destul timp pentru tot ce vreau să fac şi pot spune că mă bucur pentru asta.
Cum te-ai pregătit și cum ai învăţat, autodidact?
Pentru mine, pregătirea online nu a însemnat defel o noutate. Avem cu toţii la îndemână diferite platforme şi site-uri de unde ne luăm lecţiile, explicate şi cu multe exemple, astfel încât, din punctul meu de vedere este uşor de recuperat şi nu pierdem nimic. Pe lângă gama largă de prezentări on-line, avem cărţi, din care putem învăţa cu toţii. Mie îmi place foarte mult să învăţ din cărţi, este mult mai uşor şi mai logic uneori.
Pentru tine, acest final de an şcolar a fost diferit? Ai avut de suferit?
Fiind în clasa a 11-a, nu am avut mult de suferit. Era frumos însă să fi fost alături de colegi, să schimbăm panglicile și să oferim trandafiri absolvenţilor, să trăim emoțiile de la premiere alături de profesori şi să ne vedem diriginta în ultima zi de şcoală, dar nu a fost să fie aşa, iar acest lucru m-a întristat. Acum, conştientizând ce se poate întâmpla anul viitor, îmi doresc ca totul să se transforme într-un vis urât şi să avem parte de o absolvire normală, frumoasă, încununată cu o festivitate de neuitat, ca în vremurile bune!
Te îngrijorează ceva?
Trebuie să recunoaștem că trecem printr-o perioadă destul de grea. Această pandemie a venit brusc în vieţile noastre, obligându-ne să ne refacem stilul de viaţă. Mă îngrijorează  enorm de mult faptul că sunt atâtea decese şi că nu putem ieşi din casă deoarece sunt persoane care nu conştientizează pericolul şi astfel nu respectă regulile. Mă înspăimântă gândul că familiei mele i s-ar putea întâmpla ceva şi îmi doresc să trecem cu bine peste şi să se termine cât mai repede, pentru a simţi că suntem în siguranţă şi pentru a merge la şcoală din nou.
Sunt sigur că nu te-ai gândit că va trebui să scrii în jurnalul tău despre aceste zile. Te schimbă în vreun fel? Ce ţi-a lipsit cel mai mult?
Niciodată nu mi-aş fi imaginat că putem trece printr-o astfel de perioadă. Da, aceste zile de stat în casă m-au ajutat să-mi dau seama cât sunt de importanţi oamenii din jurul nostru şi câtă nevoie avem cu toţii de socializare şi natură. Am realizat că este important să fim alături de cei dragi, timpul petrecut cu familia este minunat, îți creează amintiri de neuitat şi, chiar dacă nu făceam asta până acum, de acum îmi voi organiza timpul pentru a fi sigură că nu voi neglija familia. Cel mai mult mi-au lipsit prietenii. Mai ales cei apropiaţi, colegii de şcoală, vecinii, cu toţii. Este greu să stai atâta timp fără să îi vezi. Deşi ne-am văzut pe web si am vorbit zilnic, nu este la fel ca şi când eram unul în faţa celuilalt. La începutul lunii iunie, am reuşit să ne vedem, după exact 100 de zile, am petrecut ore întregi cu colegii, ne-am plimbat cu bicicletele prin natură, bucurându-ne de acele clipe minunate.
Crezi că persistența pandemiei te va afecta în vreun fel pe plan şcolar?
În acest moment nu ştiu cum va evolua pandemia, dar ştiu că la toamnă încep clasa a 12-a, un an greu, în care profesorii au un rol important în evoluţia unui elev, iar la sfârşitul anului voi susține examenul de Bacalaureat şi am încă de pe acum emoţii.
 Maria, la finalul discuției noastre, ai un mesaj pentru cititorii cărţii tale?
Motto-ul cărţii este ,,AI ÎNCREDERE ÎN TINE"!
Prin urmare, îndemn pe toată lumea să aibă mai multă încredere pentru că este foarte important şi de asemenea, după lecturarea cărţii, cititorii vor realiza singuri cât este de important să-ţi urmezi visul, fără gânduri descurajatorii şi mai ales să ai încredere în tine.
Maria-Paula, felicitări pentru carte, multă baftă la Bac, și poate vom vorbi și despre volumul de poezii.
Ovidiu Dan

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 10:55:43 Ora de vară a Europei de Est