Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pui de capucin brun și antilopă elan, la Zoo Oradea

Noile vedete

Pui de capucin brun și antilopă elan, la Zoo Oradea

Un pui de capucin brun și unul de antilopă elan sunt noile vedete ale Grădinii Zoologice din Oradea. Aceștia au venit pe lume în aceeași zi, de 9 iunie 2020, și sunt deja integrați în familiile lor.

Trei capucini bruni (Cebus apella - denumirea științifică) au ajuns la Zoo Oradea în anul 2008, în urma unei donații din partea Zoo Debrețin. În prezent, grupul include nu mai puțin de șapte membri, două familii cu trei pui, toți născuți în parcul orădean.
„Maimuțica stă mai tot timpul cocoțată în cârca mamei sale, obicei practicat aproximativ jumătate de an, așa simțindu-se mai protejată și reglându-și temperatura corpului. Puiul se hrănește în mod natural de la mamă, dar a început să mănânce deja și hrană normală, constând în fructe și legume", precizează Florin Ienciu, administratorul Grădinii Zoologice. Specia este frecvent întâlnită în pădurile tropicale ale Americii de Sud și poate avea o speranță de viață, mai ales în captivitate, de până la 45 de ani.
Pe lângă puiul de capucin brun, la Zoo Oradea, s-a născut în aceeași zi de 9 iunie, un pui de antilopă elan (Taurotragus oryx), cea mai mare specie de antilopă din Africa, care a întregit familia venită în custodie, în anul 2015, de la Zoo Nyiregyhaza. Cuplul de antilope de la Zoo Oradea este format dintr-o femelă de șase ani, un mascul de cinci ani și puiul, tot mascul, în vârstă de o lună. Specia poate atinge înălţimea de până la 1,8 m şi greutatea de 1.000 de kilograme. Antilopa elan este specifică zonelor aride din Africa Centrală şi de Vest.
De asemenea, de aproximativ trei săptămâni, în țarcul cailor, zburdă și un mânz (femelă), care s-a alăturat celorlalți opt cai și trei ponei, toți foarte sociabili, care adoră să fie hrăniți de vizitatorii veniți în vizită.
Simpaticii pui nu au deocamdată un nume, prin urmare doritorii sunt invitați să le aleagă unul, devenind astfel părinții adoptivi ai celor mai tinere exemplare din parcul orădean.
Grădina este deschisă în fiecare zi, între orele 9.00 - 19.00 (ora 18.00, la casierie), prețul unui bilet fiind de 18 lei pentru adulți și 9 lei pentru elevi, pensionari și persoane cu dizabilități. Copiii până la trei ani și persoanele peste 75 de ani beneficiază de intrare gratuită.
Loredana Buz
consilier relații publice A.D.P. Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Pui de capucin brun și antilopă elan, la Zoo Oradea.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:32:56 Ora de vară a Europei de Est