Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Moda post, post-mode, de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, numărul pe luna august

Moda post, post-mode, de Gheorghe Păun

Un joc de cuvinte, îl „descifrez" imediat. Nu e vorba despre postul Paștelui sau de alt post de natură gastronomică, nu e vorba despre un post-funcție într-o schemă de personal, nu e vorba despre vreun substantiv, ci de prefixul post, cu sensul după, același în mai multe limbi (ceea ce, probabil, i-a facilitat succesul). Prefixul de care, de câteva decenii bune, se abuzează copios.

Cel mai frecvent se aude termenul de postmodernism, o boală generalizată în cultură, extinsă și în afara acesteia (s-au semnalat determinări reciproce cu istoria modernă însăși, nu degeaba Fredric Jameson titra Postmodernism, or The Cultural Logic of Late Capitalism, Duke University Press, 1992), cu o versiune numită, cam la repezeală, chiar post-postmodernism... (...)
Trăim prima „vreme", am mai vorbit despre ea, îi suntem subiect și obiect, nici nu ne dăm seama cât de mult ne influențează - și cât de profund: dacă ne învățăm să nu mai credem în nimic (ce lume tristă!), vom începe să verificăm totul (ar fi bine, dar obositor), să nu mai ascultăm nimic (versiune de autism) sau să credem numai sursele „sigure" (ar fi periculos, pentru că acestea vin de regulă din bule în care ajungem captivi)... (...)
...Sfârșitul lumii a fost anunțat de mai multe ori, că mulți ani din ultima vreme s-au scris cu cifre „interesante" (și 2020 e astfel...). Există o noimă în toate cele dinainte, dar există și o masivă doză de căutare a ratingului, nu insist... (...)
Sunt multe de adăugat la fiecare dintre cele trei puncte".
Citiți mai multe la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro.
Ce mai puteți lectura în numărul pe luna august:
Horia Bădescu: Între Scylla şi Caribda; Dan Anghelescu: Vintilă Horia: Credinţă şi cunoaştere; Dragoş Vaida: Ieşind din pandemie, încotro? Nicolae Melinescu: Cecil Rhodes cel urât; Raia Rogac: De vorbă cu poeta Ana Blandiana; Elis Râpeanu: Marea Profesoară Zoe Dumitrescu Buşulenga; Tudor Nedelcea: Elena Văcărescu - Un excepţional discurs la Academie; Lucian Costache: Paradoxalul Urmuz. Parodierea parodiei; Dan D. Farcaş: Manifest pentru o ştiinţă post­materialistă... (și multe alte articole interesante).
Mulțumim, distinse domnule academician Gheorghe Păun, și pentru acest număr de revistă, captivant, incitant și important de lecturat!
Ovidiu Dan

Trimite email

luni, 3 august 2020