Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Duminică, am revenit la Târgul meşterilor populari

Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Am revenit duminică (26 iulie 2020) în Parcul ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, la cea de-a XXVII-a ediţie a Târgului meşterilor populari.

Am găsit o altă atmosferă (față de duminica trecută, 19 iulie), alte spirite și alți meșteri - prieteni, ,,abonați" ai târgului de la Oradea, de 20-25 de ani, deloc din Timișoara, Valu lui Traian (Constanța), Valea Mare (Vâlcea) sau Corud (Harghita)...
Să ne explicăm: de unde până unde Calul Bălan (calul bălan) la Oradea, Lorina și nu Lorena, Valu lui Traian și multe altele.
La mulți ani, domnule profesor Daniel Bălan!
Ajungând să-l salutăm pe prietenul nostru sculptor din județul Constanța, George Marincu, din comuna Valu lui Traian, am avut parte de o secvență aparte. După o negociere care a eșuat, a venit Lorina, din Arad, care a petrecut câteva zile de concediu în Oradea și Bihor, cu gândul să-i cumpere o sculptură tatălui său, profesorul Bălan Daniel, de ziua sa de naștere: un cal, iar George i-a propus calul bălan. Pe spatele operei i-a și dăltuit un mesaj: La mulți ani! Din partea Lorinei și Adrian, dar și din partea nepoților Daria și Alesia. Astăzi, 27 iulie, tocmai este ziua de naștere a domnului profesor D. Bălan. La mulți ani, domnule profesor, și din partea noastră, și a lui George, sculptorul!
Sofia Ștefana vine la târgul de la Oradea cu bunica Doina Moroșan din Horodnic de Sus (Suceava) de trei ani, de la vârsta de 7 ani și e mândră de bunica și de ouăle brodate pe care le făurește cu meșteșug bunica sa. Nu se plânge prea tare de școala online, dar din toamnă, vrea din tot sufletul ca școala să fie școală, nu simulare și improvizație! Pe maestrul și prietenul nostru din Timișoara, Dumitru Copil, l-am revăzut cu mare drag alături de fiica sa, doamna Ema-Maria Copil, care îl însoțește an de an la târgul de la Oradea de la vârsta de 16 ani, iar acum s-au împlinit 20 de veri de când ne onorează. Prieteni de o viață care ne aduc, an de an, noroc și bucurie, și ale lor produse (linguri sculptate, rodul pământului, potcoave -simbol, sporul casei...
Egyed Fero e din Finiș (Bihor), din satul colegului și prietenului nostru prof. Ilie Vesa. Fero colecționează și vinde intrumente muzicale tradiționale (la care și cântă): fluier ciobănesc, caval, tilincă, tobă din butuci de lemn, corn de bivol de suflat, drâmbe, tulnic mic din rădăcină de arin, iar în spatele standului pregătește tobițe pentru copiii foarte mici, ca să nu stea degeaba când nu are vizitatori.
Nepotul, la vârsta de doi ani, e la roata olarului!
În periplul nostru, ne-am oprit și pe la alte ,,case de meșteri mari", la maestrul într-ale olăritului Mathe Denes din Corund (Harghita), care, din vorbă în vorbă, ne-a făcut cunoștință cu reprezentanți ai tinerei generații, cu nepotul, care, de la doi ani, a ajuns să îndrăgească și să mânuiască roata olarului (după cum l-am putut vedea într-un filmuleț, postat pe telefon).
Vița Lepădatu e de viță nobilă!
Iordan și Vița Lepădatu din Valea Mare, județul Vâlcea, se mândresc cu lingurile de lemn sculptate și cu alte produse din salcie roșie, cunoscute și peste hotare, pentru că Vița, soția sa, e destoinică, de viță veche și nobilă, după cum recunoaște domnul Iordan. Ne-a îndemnat să o căutăm pe doamna Vița pe Facebook, să aflăm prin câte țări a umblat cu marfa sa renumită de Valea Mare. La standul fiului lor, Gheorghe Lepădatu, plasat aproape de scenă, am văzut o lingură uriașă, imposibil de imaginat la asemenea dimensiuni. Pe cine credeți că am întâlnit duminică la târg? Pe studenta Apostu, de la Universitatea Agora, într-o companie selectă, cu mulți copii, dornici să-și procure amintiri de la târg. Dar câte nu am văzut și am auzit la Târgul meșterilor populari, un târg de soi, cu meșteri unu și unu, care se încăpățânează să promoveze meșteșugurile și tradițiile câte mai sunt prin satele României, iar făuritorii de instrumente muzicale ne-au încântat cu câte un recital, dorind să ne demonstreze că ceea ce au făurit și expus pe stand se prezintă singure atunci când maestrul le dă viață și strălucire, încântându-ne auzul. Așa au făcut: Egyed Fero (din Finiș), Bocos Ladislau (din Oradea), Bertalan Attila (din Târgușor - Bihor) sau Marius Mihuț (din Cihei). Nu mare ne-a fost mirarea să-l întâlnim pe Ciolacu la târgul de la Oradea; e adevărat că domnul Ciolacu Pompiliu e meșter, nu politician, din Târgu Jiu (Gorj), alături de alți meșteri: Pătru Nicolae (din Furnicoși, jud. Argeș), prietenul nostru artist Radu Târnoveanu (din Paleu), Grunzu Ana (din Tomești, Iași), Fazekas Angela (din Bezid, Mureș), Tofalvi Laszlo (din Corund), Radu Lazăr (din Ceica), Ileana Vlad (din Sânmartin), Căldăraru Victor sen. (din Brateiu, Sibiu), Trifuț Iosif  (din Câmpeni, Alba), cu opincile sale după model dacic, reprezentat de doamna Trifuț, Adam și Liana Curta (din Cluj-Napoca), Asociația Down Oradea - Centrul de zi ,,Iedera", Dorina Hamza (din Drăgoteni)...
De, când vii la târg ai ce vedea, și asta ne bucură an de an!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (77 de poze) în Galeria foto: Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 14:17:45 Ora de vară a Europei de Est