Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Duminică, am revenit la Târgul meşterilor populari

Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Am revenit duminică (26 iulie 2020) în Parcul ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, la cea de-a XXVII-a ediţie a Târgului meşterilor populari.

Am găsit o altă atmosferă (față de duminica trecută, 19 iulie), alte spirite și alți meșteri - prieteni, ,,abonați" ai târgului de la Oradea, de 20-25 de ani, deloc din Timișoara, Valu lui Traian (Constanța), Valea Mare (Vâlcea) sau Corud (Harghita)...
Să ne explicăm: de unde până unde Calul Bălan (calul bălan) la Oradea, Lorina și nu Lorena, Valu lui Traian și multe altele.
La mulți ani, domnule profesor Daniel Bălan!
Ajungând să-l salutăm pe prietenul nostru sculptor din județul Constanța, George Marincu, din comuna Valu lui Traian, am avut parte de o secvență aparte. După o negociere care a eșuat, a venit Lorina, din Arad, care a petrecut câteva zile de concediu în Oradea și Bihor, cu gândul să-i cumpere o sculptură tatălui său, profesorul Bălan Daniel, de ziua sa de naștere: un cal, iar George i-a propus calul bălan. Pe spatele operei i-a și dăltuit un mesaj: La mulți ani! Din partea Lorinei și Adrian, dar și din partea nepoților Daria și Alesia. Astăzi, 27 iulie, tocmai este ziua de naștere a domnului profesor D. Bălan. La mulți ani, domnule profesor, și din partea noastră, și a lui George, sculptorul!
Sofia Ștefana vine la târgul de la Oradea cu bunica Doina Moroșan din Horodnic de Sus (Suceava) de trei ani, de la vârsta de 7 ani și e mândră de bunica și de ouăle brodate pe care le făurește cu meșteșug bunica sa. Nu se plânge prea tare de școala online, dar din toamnă, vrea din tot sufletul ca școala să fie școală, nu simulare și improvizație! Pe maestrul și prietenul nostru din Timișoara, Dumitru Copil, l-am revăzut cu mare drag alături de fiica sa, doamna Ema-Maria Copil, care îl însoțește an de an la târgul de la Oradea de la vârsta de 16 ani, iar acum s-au împlinit 20 de veri de când ne onorează. Prieteni de o viață care ne aduc, an de an, noroc și bucurie, și ale lor produse (linguri sculptate, rodul pământului, potcoave -simbol, sporul casei...
Egyed Fero e din Finiș (Bihor), din satul colegului și prietenului nostru prof. Ilie Vesa. Fero colecționează și vinde intrumente muzicale tradiționale (la care și cântă): fluier ciobănesc, caval, tilincă, tobă din butuci de lemn, corn de bivol de suflat, drâmbe, tulnic mic din rădăcină de arin, iar în spatele standului pregătește tobițe pentru copiii foarte mici, ca să nu stea degeaba când nu are vizitatori.
Nepotul, la vârsta de doi ani, e la roata olarului!
În periplul nostru, ne-am oprit și pe la alte ,,case de meșteri mari", la maestrul într-ale olăritului Mathe Denes din Corund (Harghita), care, din vorbă în vorbă, ne-a făcut cunoștință cu reprezentanți ai tinerei generații, cu nepotul, care, de la doi ani, a ajuns să îndrăgească și să mânuiască roata olarului (după cum l-am putut vedea într-un filmuleț, postat pe telefon).
Vița Lepădatu e de viță nobilă!
Iordan și Vița Lepădatu din Valea Mare, județul Vâlcea, se mândresc cu lingurile de lemn sculptate și cu alte produse din salcie roșie, cunoscute și peste hotare, pentru că Vița, soția sa, e destoinică, de viță veche și nobilă, după cum recunoaște domnul Iordan. Ne-a îndemnat să o căutăm pe doamna Vița pe Facebook, să aflăm prin câte țări a umblat cu marfa sa renumită de Valea Mare. La standul fiului lor, Gheorghe Lepădatu, plasat aproape de scenă, am văzut o lingură uriașă, imposibil de imaginat la asemenea dimensiuni. Pe cine credeți că am întâlnit duminică la târg? Pe studenta Apostu, de la Universitatea Agora, într-o companie selectă, cu mulți copii, dornici să-și procure amintiri de la târg. Dar câte nu am văzut și am auzit la Târgul meșterilor populari, un târg de soi, cu meșteri unu și unu, care se încăpățânează să promoveze meșteșugurile și tradițiile câte mai sunt prin satele României, iar făuritorii de instrumente muzicale ne-au încântat cu câte un recital, dorind să ne demonstreze că ceea ce au făurit și expus pe stand se prezintă singure atunci când maestrul le dă viață și strălucire, încântându-ne auzul. Așa au făcut: Egyed Fero (din Finiș), Bocos Ladislau (din Oradea), Bertalan Attila (din Târgușor - Bihor) sau Marius Mihuț (din Cihei). Nu mare ne-a fost mirarea să-l întâlnim pe Ciolacu la târgul de la Oradea; e adevărat că domnul Ciolacu Pompiliu e meșter, nu politician, din Târgu Jiu (Gorj), alături de alți meșteri: Pătru Nicolae (din Furnicoși, jud. Argeș), prietenul nostru artist Radu Târnoveanu (din Paleu), Grunzu Ana (din Tomești, Iași), Fazekas Angela (din Bezid, Mureș), Tofalvi Laszlo (din Corund), Radu Lazăr (din Ceica), Ileana Vlad (din Sânmartin), Căldăraru Victor sen. (din Brateiu, Sibiu), Trifuț Iosif  (din Câmpeni, Alba), cu opincile sale după model dacic, reprezentat de doamna Trifuț, Adam și Liana Curta (din Cluj-Napoca), Asociația Down Oradea - Centrul de zi ,,Iedera", Dorina Hamza (din Drăgoteni)...
De, când vii la târg ai ce vedea, și asta ne bucură an de an!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (77 de poze) în Galeria foto: Lorina, din Arad, s-a întors acasă de la Oradea cu Calul Bălan!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 3 august 2020