Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Raport de activitate (ianuarie-iulie 2020)

Deputat Cherecheș Florica

Raport de activitate (ianuarie-iulie 2020)

Activitatea mea de deputat, vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și secretar al Grupului de deputați PNL, în cifre: 164 de întrebări, 134 de luări de cuvânt, 94 de declarații politice, 108 propuneri legislative, din care, 22 au fost promulgate ca legi, 25 de moțiuni.

Am pornit în noul an cu multă speranță, cu un guvern PNL hotărât să schimbe fața României prin reforme în domeniile cheie ale economiei, învățământului, sănătății și transporturilor.
Pandemia COVID-19 a obligat însă, atât Guvernul, cât și Parlamentul să-și adapteze prioritățile, astfel că sănătatea românilor și desfășurarea activităților de orice fel, în condiții de siguranță sanitară, au devenit principalul obiectiv al ultimelor luni.
Activitatea parlamentară s-a mutat în mediul online, la fel ca multe alte activități desfășurate în această perioadă. Am participat în această perioadă, la dezbaterea unor proiecte importante de legi, prin care erau adoptate ordonanțele de guvern, emise pentru a răspunde necesităților apărute. De asemenea, am participat la dezbaterea unor legi populiste, care presupuneau un efort bugetar deosebit, fără studii de impact, propuse ori susținute de PSD, doar pentru a pune noi poveri pe umerii Guvernului care, oricum, a avut de luptat cu efectele pandemiei, reușind, totuși, să țină sub control situația, atâta vreme cât a avut pârghiile necesare. Măsurile bune luate la timp au reușit să evite o aglomerare a sistemului sanitar, contaminarea în masă a românilor și un număr ridicat de decese.
La începutul sesiunii parlamentare am depus o inițiativă de modificare a Legii de combatere a ambroziei, pentru ca legea aflată în vigoare să fie mai funcțională. Modificările aduse, promulgate deja de președinte, vor conduce la o luptă mai eficientă împotriva celei mai alergene plante din România, care face viața persoanelor alergice un calvar, pe toată perioada de vegetație a plantei.
În urmă cu doi ani, am început să atrag atenția asupra unui pericol de contaminare majoră pe care-l reprezintă cele două batale de reziduuri petroliere de pe raza comunei Derna și am depus o mulțime de memorii la câteva ministere, pentru a găsi soluția optimă pentru ecologizarea acestora. Din păcate, răspunsurile primite de la Guvernul PSD au fost mereu vagi, comisie după comisie analizând situația și atât. Am reluat în acest an seria consultărilor la ministere și la Administrația Fondului de Mediu, și încep să se întrezărească soluții, chiar dacă procesul nu este deloc simplu ori ieftin. Pe raza județului Bihor mai sunt câteva situri contaminate, pe lângă aceste batale, și preocuparea mea este să găsim o soluție potrivită pentru ecologizarea lor.
Dintre legile inițiate sau co-inițiate de mine și promulgate în această sesiune parlamentară, amintesc doar două: Legea pentru combaterea ambroziei și Legea prin care se acordă un stimulent educațional de 100 lei pe lună, în vederea participării la grădiniță a copiilor proveniți din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, sau care au părinții absenți.
Pentru a întârzia răspândirea virusului și a proteja sănătatea elevilor, a familiilor acestora și a cadrelor didactice, toată activitatea didactică a fost mutată în spațiul virtual. Din păcate, unii copii nu s-au putut conecta la „Școala de acasă" din lipsa dispozitivelor sau a conexiunii la internet. M-am alăturat și eu eforturilor Guvernului și inițiativelor private de a le furniza acestor copii cele necesare continuării cursurilor online, și am dăruit 10 tablete conectate la internet pentru tot atâția elevi proveniți din familii cu mijloace limitate, din nordul județului Bihor.
În toată această perioadă, am preluat de la cetățeni diverse probleme, sugestii, propuneri concrete, pe care le-am transmis către Guvern, am stat de vorbă cu majoritatea miniștrilor, pentru a le aduce la cunoștință diverse situații, pentru a le cere să vină cu soluții sau să accepte propunerile noastre. Aceste discuții s-au materializat adesea în prevederi conținute în ordonanțe ori hotărâri de guvern, în metodologii și proceduri specifice, spre satisfacția celor care le-au sesizat, care au apreciat că sunt luați în serios și ascultați.
La începutul lunii februarie, împreună cu alți trei colegi din comisia de învățământ, am efectuat o vizită de lucru în Finlanda, pentru a observa sistemul lor de învățământ, și a prelua bunele lor practici în învățământul profesional.
În perioada următoare, continuă atât activitatea parlamentară în sesiune extraordinară, cât și consultările cu cetățeni și firme, audiențele pe diferite teme. Pentru că ne apropiem de alegerile locale, o mare parte a activității este dedicată vizitelor în teren, discuțiilor cu cetățenii, cu reprezentanții administrațiilor locale, cu candidații noștri.
Deputat Cherecheș Florica,
vicepreședinte Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport
președinte O.F.L. România

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 05:25:01 Ora de vară a Europei de Est