Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Casa Darvas-La Roche își va redeschide porțile

Astăzi (joi, 20 august 2020),

Casa Darvas-La Roche își va redeschide porțile

Casa Darvas-La Roche își redeschide porțile, astăzi, joi, 20 august 2020, ora 12.00, după un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată. Vila, construită în stilul Secession vienez, a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală impresionantă care acum găzduiește Muzeul ArtNouveau și este pregătită să își primească vizitatorii orădeni și din întreaga lume.

Muzeu ArtNouveau
Oradea, orașul inclus în rețeaua europeană ArtNouveau are de azi, deschis publicului, primul muzeu dedicat curentului ArtNouveau, din România. Sub-secție a Muzeului orașului Oradea, Muzeul ArtNouveau, este găzduit de clădirea Casei Darvas-La Roche în care se regăsesc expoziții dedicate interioarelor orădene „La Belle Époque", proiecții de tip video mapping, dar și spații pentru ateliere de manufactură ale artiștilor locali, săli de conferință și spații pentru evenimente. Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.
Mobilierul de sufragerie prezentat în cadrul expoziției a fost modelat în stilul ArtNouveau, din material de lemn de esență tare. 
II.EXPOZIȚIA MUZEALĂ
Locuința „La Belle Époque"
Vila Darvas-La Roche a fost construită în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii (comercianți, industriași, bancheri, înalți funcționari) la Oradea între 1909-1912, care formau o pătură socială dinamică, înstărită și educată. După moartea proprietarului Vilei Darvas, în 1913, imobilul a fost scos la vânzare de mai multe ori, noii proprietari fiind antreprenori, comercianți și avocați, membrii elitei orașului, dar ei au dispărut din istoria vilei, fără să fi rămas informații despre stilul lor de viață. Expoziția muzeală dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque" reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziției au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele și palatele construite în stil ArtNouveau.
Prezentăm câteva dintre încăperile principale ale Casei Darvas-La Roche, din perspectiva amenajării muzeale și a obiceiurilor.
Sufrageria
Această sală servea și pentru primirea musafirilor mai aleși, cu ocazia unor recepții, mese festive. Mobilierul a fost realizat din lemn masiv, de esențe tari, de obicei, compus din elemente cu o tonalitate închisă, locul central fiind ocupat de masă. Mobilierul de sufragerie prezentat în cadrul expoziției a fost modelat în stilul ArtNouveau, din material de lemn de esență tare. Ornamentele pe ușile bufetului mare și ale servantei sunt de tip floral, sculptate, discret decorate, cu linii fine de aramă. Încuietorile și balamalele ușilor au fost confecționate, de asemenea, din aramă.
Salonul domnilor
Este spațiul care i se cuvenea capului familiei, locul autorității patriarhale. Este un amestec al camerei de zi și de lucru. A funcționat și ca birou al capului familiei.
Ambientul camerei bărbaților este sobru, fiind utilată cu un mobilier adecvat acestui tip de cameră: un dulap de bibliotecă cu patru uși, cele din mijloc cu sticlă venețiană încadrată în chenar de aramă, completată cu o măsuță tabacheră și o masă de joc de epocă.
În jurul unei mese rotunde este așezată o garnitură de mobilier salon, sculptat cu tapițerie verde imprimată.
Salonul doamnelor
Salonul sau camera de recepție era și locul vieții sociale, fiind mobilat cu cele mai elegante și scumpe corpuri de mobilier, având un regim special. Interiorul salonului doamnelor are un caracter eclectic. Este prezentă garnitura de salon biedermeier: o canapea cu o masă frumoasă cu picioare sculptate, cu două scaune tapițate, cu un material cu imprimeu floral.
Secretariul elegant al stăpânei este un element nelipsit din salon, este o mobilă cu intarsie de stil neo-baroc, cu un scaun de tip fotoliu.
Vitrina colțar prezintă obiecte decorative de valoare și câteva piese din suvenirurile de altă dată. În acest ambient se mai găsește o măsuță în stil ArtNouveau, cu oglinzi laterale și cu un ceas în partea centrală.
Dormitorul
Aceasta a fost încăperea care s-a modificat cel mai puțin de-a lungul timpului, funcția și structura ei nu s-a schimbat din secolul al XIX-lea, fiind exprimarea ethosului burghez.
Spațiul destinat somnului, conviețuirii soților, ferit de străini și de majoritatea membrilor familiei, a fost locul unde numai slujnica putea să pășească, pentru a face ordine și curățenie.
Mobilierul de dormitor este o moștenire a ultimului proprietar.
Este un mobilier de stil neo baroc-rococo, caracterizat prin asimetrie. Un stil plăcut, cu multe ornamente, linii curbe, modele asimetrice şi aurite, patinat în tonuri fine. Bogat decorat cu frunze de acant, scoică, flori, heruvimi.
Camera servitoarei
Sfera servitorilor sau angajaților a fost organizată într-o aripă separată a locuinței.Mobilierul de bază în camera servitoarei a fost patul și dulapul pentru haine. De obicei, erau două paturi vopsite în galben sau lustruite, pentru slujnică și bucătăreasă.
Îndatoririle servitoarei au fost multiple. În unele cazuri era și croitoreasa din casă, mai ales în urma apariției mașinii de cusut tip „Singer", sau camera ei a fost folosită și de croitoreasa care venea regulat la stăpâna casei.
Povestea nasturelui
Nasturele este o piesă de vestimentație care are forme diferite și este confecționată din diferite materiale: din os, corn, lemn, metal sau cochilii de scoică, piele, coarne de cerb, ceramică, perle sau combinații ale acestora și textile, apoi din plastic, unele fiind mici opere de artă.
Nasturele este un element decorativ, accesoriu al îmbrăcămintei și este folosit în vestimentație de mii de ani. La început a fost considerat un accesoriu scump al aristocrației nobiliare, fiind considerat un simbol al statutului social.
Perioadele modei s-au reflectat și în nasturi, fiind create piese vestimentare cu altă înfățișare. În secolul al XVI-lea designul vestimentar pretinde confecționarea nasturilor în cantități mai mari, astfel formându-se breasla năsturarilor și pasmanteriilor.
Acest accesoriu mărunt este folosit de casele de modă, de industria de confecție și de atelierele de croitorie. Lângă producția marilor ateliere au supraviețuit și micile ateliere de confecționat nasturi.
Nasturii confecționați de micii meseriași au fost vânduți la magazinele mici, dar cu servicii diversificate, începând de la repararea pălăriilor și cravatelor până la remaiat ciorapi.
Partener al Muzeului Orașului Oradea, privind amenajarea muzeala este Muzeul Național Peleș.
Ornamentele pe ușile bufetului mare și ale servantei sunt de tip floral sculptate, discret decorate, cu în linii fine de aramă. Încuietorile și balamalele ușilor au fost confecționate din aramă. 
Mobilierul de sufragerie prezentat în cadrul expoziției a fost modelat în stilul ArtNouveau, din material de lemn de esență tare. 
II. Expoziția Visul Copilului (video mapping 270 de grade) și panou interactiv
Camera copilului situată la etajul I al vilei este transformată într-o lume imaginară a visului, în care elementele reale se îmbină cu fantasticul, cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping. Acest tip de atracție nu se găsește momentan în nici un alt muzeu de pe teritoriul țării.
Animația urmărește etapele unui vis, de la lăsarea nopții până la următorul răsărit. Capitolele poveștii sunt: Răsăritul, Perdeaua de stele, Zborul jucăriilor, Tablouri din trecut, Grădina magică, Pe fundul oceanului, Jocul umbrelor, Întoarcerea la răsărit. Programul durează 10 minute, iar accesul este permis pentru maximum cinci persoane în același timp.
Panoul de interactiv este situat în camera de așteptare care atunci când este atins, declanșează o serie de animații video care augmentează zonele respective într-un mod inedit. Prin intermediul lui vizitatorii sunt introduși în povestea casei.
III. Experiența vizitatorului
Vizitatorii pot descoperi povestea Casei Darvas - La Roche prin intermediul unor tablete. Povestea fiecărei încăperi este descrisă în trei limbi: română̆, engleză și maghiară.
Amenajarea muzeală a fost gândită special pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a experimenta fiecare colț al muzeului, prin activități diverse: de la fotografierea în camerele expoziționale în diferite ipostaze, servirea cafelei, relaxarea pe canapelele din saloane și până la probarea unor accesorii de epocă.
Muzeul pune la dispoziție și un spațiu special amenajat pentru primirea vizitatorilor, dotat cu locuri de așteptare, shop de suveniruri și cornera foto.
IV.Expoziții temporare
Moda în epocă
Este o expoziție temporară, curator - Iulia Gorneanu, ce prezintă moda de epoca „la Belle Epoque", perioadă de o mare efervescență artistică, în care moda a avut meritul ei: decolteuri largi, multă dantelă, rochii lungi, talie încorsetată, pălării complicate, pieptănături elaborate, accesorii elegante și rafinate.
Muzeul parfumului
Muzeul parfumului adună o colecție impresionantă de peste 20.000 de sticle. Printre care parfumul preferat al Reginei Maria, sticle din cristal Baccarat vechi de aproape un secol, parfumuri românești sau ediții limitate ale celor mai iubite și apreciate esențe.
Expoziție realizată de BeautikHaute Parfumerie.
V. Programul muzeului
Muzeul ArtNouveau este deschis de marți până duminică (cu excepția sărbătorilor legale).
În perioada 1 aprilie - 31 octombrie, muzeul este deschis între orele 10.00 - 18.00 (ultima intrare la ora 17.00), iar în perioada 1 noiembrie - 31 martie, muzeul este deschis între orele 9.00 - 17.00 (ultima intrare la ora 16.00).
Programul proiecțiilor de tip video-mapping este de 10 minute, accesul la el se face pentru maximum cinci persoane.
Datorită spațiului limitat și pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, intrarea în Casa Darvas-La Roche se face din oră în oră (la oră fixă), vizitele având o durată de 45 de minute. Vizitarea etajului se realizează cu distanțare socială, fiind permis accesul a maximum 15 persoane în același timp.
https://muzeulmoo.ro/muzeulartnouveau/În partea de sus în vitrinele cu uși de sticlă erau așezate porțelanuri și ceramici (servicii de cești de cafea sau de ceai), în cea inferioară serviciul de masă, farfurii, fețe de masă, tacâmuri din argint, iar pe placa de marmură erau vaze și fructiere. 
https://muzeulmoo.ro/muzeulartnouveau/
https://www.facebook.com/CasaDarvasLaRoche
https://www.instagram.com/casadarvaslaroche/
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Casa Darvas-La Roche își va redeschide porțile.
 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:51:30 Ora de vară a Europei de Est