Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul ,,Moromeții” va fi prezentat gratuit elevilor de liceu

În perioada 9-14 septembrie: Turneul Moromeții

Spectacolul ,,Moromeții” va fi prezentat gratuit elevilor de liceu

În perioada 9-14 septembrie 2020, spectacolul Moromeții, în regia lui Gavriil Pinte, va fi prezentat gratuit elevilor de liceu care se pregătesc pentru examenele de Bacalaureat din județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, precum și celor din localitatea Gyula, Ungaria.

Spectacolul ,,Moromeții", după Marin Preda,  s-a născut în cadrul proiectului Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu scopul de a sprijini adolescenții defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat. După succesul premierei din 30 iulie, echipa artistică se pregătește pentru turneu.
În 9 septembrie, la Marghita, în 10, la Peștiș, în 13, la Vadu Crișului, de la ora 18.00
În data de 9 septembrie, ne întâlnim cu elevii din localitatea Marghita, în parcul din fața Colegiului Național Octavian Goga 2. În 10 septembrie, Moromeții se joacă în curtea Bisericii Înălțarea Domnului din Peștiș. Data de 11 septembrie, ne aduce mai aproape de publicul din Carei, căruia îi dăm întâlnire în curtea Castelului Karoly, iar în 12 septembrie, elevii din Zalău sunt invitați în Curtea Artiștilor. În data de 13 septembrie, spectacolul se va juca în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea bihoreană Vadu Crișului, iar în 14 septembrie, Moromeții va avea două reprezentații pentru elevii români din Ungaria, în curtea Liceului Nicoale Bălcescu din Gyula. Cu excepția reprezentațiilor din Gyula, spectacolul se va juca în toate deplasările de la ora 18.00. Elevii au acces gratuit, iar profesorii de limba și literatura română sunt invitați să li se alăture, pentru a susține la finele spectacolului sesiuni de Q&A pe tema romanului.
Spectacolul Moromeții are la bază principalele capitole din volumul I, studiate în programa școlară. Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea.
„Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant și are darul de a pune actorul în niște situații extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale. Nu avem de a face cu dialoguri simpliste. Ci cu dialoguri care poartă cu ele o complexitate a vieţii chinuite pe care o trăiesc personajele. Este o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare. E o lume care s-a dus, a murit,şi nu numai în România" - Gavriil Pinte, regizor.
„E absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui regizor din şase scaune ţărăneşti. E surprinzător cum a introdus elemente de animaţie prin decorul care se transformă și bucăţile de lemn care devin actori", Florian Silaghi, actor.
Spectacolul beneficiază și de o proiecție video în care sunt prezentate datini și obiceiuri românești, așa cum se regăsesc în roman, filmul fiind realizat în cadrul unui workshop susținut la Centrul de Plasament Tinca.
Din distribuție fac parte actori ai trupei Arcadia: Florian Silaghi, Zentania Lupșe, Giorgiana Coman, Calița Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicolae Vușcan. Muzica este semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live este susținut de instrumentiștii Radu Herțe și Ionuț Chiș. Scenografia și grafica au fost realizate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean.
Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație este un proiect cofinanțat de AFCN și desfășurat de Asociația Culturală Teatrul de Copii, în parteneriat cu: Teatrul Regina Maria Oradea, Universitatea Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor,Casa de Cultură Marghita, Asociația Orion-Choose to be a Star, Asociația Pro Teatru Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:23:09 Ora de vară a Europei de Est