Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnului profesor cu dragoste...

„Zilele școlii”, la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Oradea

Domnului profesor cu dragoste...

Conducerea Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea (director - prof. Mihai Crețu și ing. Aurora Tabacu - director adjunct) nu concepe să sărbătorească Ziua școlii și a patronului spiritual fără întregul colectiv profesoral, unde trebuie neapărat incluși și toți foștii profesori ai școlii, ajunși în timp pe banca de rezerve a pensionarilor.

 Miercuri, în cea de-a treia zi a manifestărilor prilejuite de împlinirea a 43 de ani de la înființarea liceului și a 133 de ani de la nașterea patronului spiritual, sculptorul Constantin Brâncuși, conducerea colegiului și-a primit foștii colegi cu o floare nemuritoare, cu o diplomă de excelență, cu zâmbetul pe buze și cu taraful de lăutari. Ce și-ar fi dorit mai mult un profesor drag care și-a lăsat parte din viață și din suflet în această cetate a constructorilor și arhitecților, patronați de marele Brâncuși. Cu lacrimi în ochi, doamne și domni cu tâmplele ninse și-au deschis sufletul și au primit cu mult drag mesajul, felicitările și florile, bucuroși de o nouă revedere în marea și frumoasa familie a brâncușienilor orădeni.
 Domnul director i-a premiat, iar artiștii i-au încântat, ajungând cu mesajul lor până la coarda sensibilă pe care au făcut-o să vibreze ca în anii în care ei fuseseră apostolii acestui templu al olimpicilor naționali.
 Ca într-o noapte furtunoasă, doi meseriași actori le-au picurat în vene sânge marca I.L.Caragiale, un grup vocal, acompaniat de o chitară vrăjitoare a doinit pentru toate mamele, iar niște dănțăuși de top au aprins candele în suflete. Arcul peste timp a fost ca o binecuvântare, bucurând invitații și încărcându-le bateriile cu energie pozitivă.
 Ziua de miercuri a fost și o zi de competiție, cu concursul de creație – „Opere brâncușiene” (desene - grafică) și un concurs de ornat ouă.
 Dacă pe scenă, actorii Adela Martin și Tiberiu Rusu ni l-au redat admirabil pe Caragiale (în regia dnei prof. Anca Tomoioagă), ansamblul folcloric a susținut un regal (sub bagheta dnei ing. Florica Abrămuț), cu artiști unu și unu (interpreți vocali: Florin Potioc, Adrian Vlad, Emanuel Nistor și instrumentiști: Marius  Popa, la vioară cu goarnă, Alin Pașcalău, la saxofon și Florin Potioc, la tobă) și dansatori de top: Anamaria Iancu, Sebastian Lupuian, Raluca Boldan, Mariana Bar, Florin Potioc și Ovidiu Fițiu. Mamele s-au simțit bine, onorate și măgulite fiind de mesajul în vers și cânt al grupului vocal condus și acompaniat la chitară de prof. Lancz Manuela, grup alcătuit din Simona Noge, Ioan Cocerjuc, Domokos Adrian, Ionuț Mărcuș, Szabo Mihai, Andrei Toia și Beniamin Tulvan.
 Opere brâncușiene și ouă ornate
 În sala atelierului de creație, artiștii graficieni au încercat să se apropie cât mai mult de operele brâncușiene. Cât de aproape au fost prin desene de creația sculptorului Constantin Brâncuși, ne-au spus dra prof. Gale Monica și rezultatele jurizării: Florin Sidea Abel – premiul I, Tiberiu Rusu – II, Daniela Negrea – III, Daniel Sabău, Nagy Tiberiu, Alexandru Blăian, Beniamin Tulvan, Daniel Mendea – mențiuni; la decorat ouă, cei mai buni au fost reprezentanții clasei a X-a B (Florina Berca, Natalia Magui și Camelia Popa – premiul I), urmați de echipajul clasei a IX-a A (Cătălina Burlo, Cristina Varga și Anamaria Zbârcea – premiul II), a X-a C (Daniel Sabău, Ioan Galea și Varga Roland – premiul III) și reprezentanții claselor a X-a A, a IX-a B și a IX-a C, care au obținut mențiuni.
 Trei elevi au prezentat expoziții personale: Daniel Sabău – expo de grafică, Laurențiu Igna – expo „Și noi construim frumos” și Delia Șandro – expoziția „Esența feminină”.
 Munca și reușita lor au fost recunoscute și răsplătite cu diplome. (Ov.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Domnului profesor cu dragoste...     

Trimite email
luni, 7 iulie 2025, 06:58:30 Ora de vară a Europei de Est