Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Nu se știe câți vor veni și după care scenariu...

În Bihor, luni, elevii sunt așteptațí la școală, dar...

Nu se știe câți vor veni și după care scenariu...

,,Consultarea este în plină desfășurare, încă, pentru că părinții se pot gândi ce vor face... Vom afla, efectiv, câți dintre acești părinți își lasă copiii la școală sau vin la școală, abia luni! Ceea ce nu este o crimă", ne-a spus vineri, 11 septembrie 2020, inspectorul școlar general, prof. dr. Virgil Blage, într-o conferință de presă.

O nebuloasă pandemică!
Deci, la această oră târzie (din noaptea minții), doar două lucruri sunt clare și sigure, pe care putem conta înainte de începerea cursurilor, restul este o nebuloasă pandemică!
1.Pentru cadrele didactice, noul an școlar a început marți, 1 septembrie 2020 (an de an, la începerea anului bisericesc). 2. Pentru preșcolari și elevii învățământului preuniversitar, noul an școlar va începe luni, 14 septembrie 2020, și nu la 1 octombrie, cum și-ar fi dorit unii politicieni (adică, după alegerile locale, din 27 septembrie). De ce nu (și-au zis unii... mângâindu-și barba)? Dacă studenții încep pe 1 octombrie, de ce nu ar putea începe și elevii ...
Dacă domnul președinte a ,,decretat" trei scenarii, în trei culori (roșu, galben și verde), vineri, generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor ne-a vorbit și despre un verde deschis (care trage foarte mult spre galben, după cum am înțeles noi)...
Dacă în cazul unor școli, precum C.N. ,,Emanuil Gojdu", ,,Onisifor Ghibu", Școala Gimnazială Nr. 11, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", ca să vă dau numai câteva exemple (din sală i se șoptește: ,,Școala ,,Dacia")... Școala ,,Dacia", sigur, poate cel mai cunoscut caz" (subliniază inspectorul general). Deci acolo (în cazul celor cinci școli amintite - n.n.), de fapt, suntem în scenariul galben, chiar galben-galben (Pentru că? se pune întrebarea din sală), pentru că spațiile de care dispunem pentru desfășurarea activității instructiv-educative nu sunt suficiente. De exemplu, la Gimnazială 11, se poate lucra doar într-un singur corp, în timp ce celelalte corpuri sunt în construcție.
Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"?
,,Sunt două nuanțe de verde la ,,Oltea Doamna". Și acum o să vă explic de ce au apărut pe planșele noastre două nuanțe de verde. Noi, când am gândit scenariile de deschidere a anului școlar, am pornit de la scenariul epidemiologic care s-a stabilit pe baza ratei de incidență la mia de locuitori și apoi am defalcat pe nivele; adică: preșcolar, primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tradițional și dual, învățământ postliceal . La ,,Oltea Doamna", ca să răspund concret întrebării, preșcolarii, cei de la grădiniță, funcționează în scenariul verde, pentru că ei nu pot să facă activitățile on-line. La fel se întâmplă și cu cei din primar, vor funcționa pe scenariul verde  (Dar sunt clase mari, numeroase !!! vine mirarea)... Sunt clase mari, se va asigura distanțarea, adică distanțarea între elevi prin toate metodele posibile, inclusiv prin separatoare. Deci, acolo unde nu se poate realiza distanțarea, distanțarea fizică, așa cum prevăd normele, adică distanțarea de un metru, acolo se vor utiliza aceste separatoare. Acesta este cazul la ,,Oltea Doamna". Când vorbim, însă, despre gimnazial la ,,Oltea Doamna", apare scenariul verde deschis. Ce înseamnă? Asta înseamnă că toți cei care vor să vină la școală... vin la școală și participă fizic la ore. În timp ce cei care nu vin la școală, având motive întemeiate să nu vină, mă gândesc la starea de sănătate, la existența în familie a unor persoane cu boli cronice sau dacă pur și simplu există temeri ale părinților cu privire la capacitatea instituției de a asigura siguranța copilului, optează pentru varianta online... (...). Din sală, se cer precizări și detalii legate de prezența totuși a copiilor la cursuri, care nu ține de ,,moftul" unora sau altora!!! ,,Până la urmă care sunt regulile și care este situația"? Poate că nu m-am făcut eu foarte bine înțeles (vorba aceea, fiecare înțelege ce vrea și ceea ce-i convine; abia așteaptă elevii o ,,portiță" și se fac nevăzuți... adică online - n.n.)! Temerile părintelui trebuie să fie și ele justificate. O dată, bun, care este situația școlii. Sigur că în școală noi nu putem garanta că copilul, la un moment dat, nu va intra în contact cu un alt copil care este purtător al virusului. Da, dar părintele știe foarte clar că, acasă, există bunicul care are o problemă sau părintele știe foarte clar că el, la rândul lui, are niște probleme de sănătate. Și-atuncea, prin aceasta, își justifică. Asta este, până la urmă, justificarea (...). Cu acte medicale! Putem să solicităm o recomandare medicală în acest sens", a conchis domnul inspector școlar general Virgil Blage.
Directorul D.S.P. a subliniat obligația U.A.T.-urilor în acest proces
Doamna dr. Daniela Rahotă, directorul D.S.P. Bihor, invitată la conferința de presă de vineri, a bătut monedă pe legislația în vigoare, sugerând că aceasta ar fi bine dacă ar fi cunoscută și respectată de părinți (cum ar fi Ordinul comun al M.S și M.E.C.). Făcând referire la acest Ordin și la Ordonanța de Urgență a Guvernului 162 din 2008, care specifica clar că ,,autoritățile publice locale pot încheia contracte de prestări servicii în localitățile unde nu există medic școlar, cu medicii de familie din localitatea respectivă sau cu personal mediu. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar în 2020, acest Ordin comun spune clar că se revine la Ordonanța cu pricina, cu precizarea că formularea pot încheia contracte este înlocuită cu vor asigura, în conformitate cu legislația în vigoare, resursele umane, respectiv personal medico-sanitar în unitățile de învățământ care nu au cabinete medicale școlare și resurse materiale financiare în derularea acțiunilor întreprinse de unitățile de învățământ (la articolul 4, litera f ). Acest articol îl regăsim și în Ordinul 1456, tot din 2020, pentru aprobarea normelor de igienă din unități pentru ocrotire, educare, instruire, odihnă și recrearea copiilor și tinerilor, care spune la art. 3, alineatul 3: ,,unitățile de învățământ trebuie să aibă în structură cabinet medical propriu care să respecte structura funcțională prevăzută de legislație, dotat conform normelor. Și, în mediul rural, acolo unde nu există cabinete medicale, nu numai ci și stomatologice, asistența medicală a copiilor și tinerilor se realizează prin medici de familie sau medici de medicină generală și medici stomatologi din localitățile respective sau din localitățile apropiate, asistenți medicali ai acestora încadrați de către unitatea administrativ teritorială (U.A.T.).  Deci, în 2020, sunt obligați să încheie contracte cu medicii respectivi... pentru asigurarea triajului epidemiologic în unitatea de învățământ din mediul rural"...
Triajul zilnic este efectuat de părinte, acasă
În continuare, doamna director a insistat pe acel triaj sau protocolul de triaj. În Ordinul comun se specifică ce înseamnă acest triaj sau protocol de triaj, pentru a nu se încurca triajul epidemiologic cu triajul zilnic.Triajul epidemiologic este în atribuția personalului medico-sanitar. Avem al doilea triaj și acesta se referă la triajul zilnic. De cine se face acest triaj? Este responsabilitatea părintelui. Triajul zilnic trebuie efectuat de părinte acasă pentru aprecierea stării de sănătate a copilului și măsurarea temperaturii corporale. Deci nu școala. Școala, cu atât mai mult, poate să efectueze măsurarea temperaturii, dar pornind de-acasă, copilul pleacă cu o măsurare a temperaturii corporale. Este o responsabilitate a familiei copilului respectiv. Nu se vor prezenta la cursuri cei cu temperatura mai mare de 37,3 sau copii care au o simptomatologie care este orientativă pentru infecția Covid 19: tuse, dificultăți în respirație, scurtarea respirației, diaree, vărsături. Acești copii nu trebuie trimiși la școală, cei confirmați sau cei care sunt în contact, apropiați cu o persoană infectată.
Triajul epidemiologic și triajul observațional
De asemena, triajul zilnic se face și la școală. Nu e vorba de triaj epidemiologic. Triajul epidemiologic se face atunci când copilul absentează mai mult de trei zile din colectivitate, și este făcut de personalul medico-sanitar. Triajul zilnic se face în prima oră de curs a zilei de către cadrul didactic, care va aprecia starea de sănătate a elevilor prin observație atentă și întrebări. Deci, este un fel de triaj observațional și nu numai, zic eu și comunicativ, pentru că discută cu elevii. Acum, în momentul în care cadrul didactic constată că există copil care prezintă aceste simptome, anunță personalul medico-sanitar, conducerea unității de învățământ și până la decizia care se va lua, copilul trebuie să fie izolat într-un spațiu separat de restul clasei", a precizat doamna director Daniela Rahotă.
Recomandare pentru părinți!
Tot domnia sa a ținut să recomande părinților să caute pe internet și să citească Ordinul comun al M.S. și M.E.C. ,,Sunt efectiv pașii pentru părinți. Ceea ce trebuie să facă părintele cu copilul. Și sunt niște reguli spuse aici în acest Ordin, extraordinar de bune și care stau la mâna oricărui părinte. El este un ghid...", a conchis directorul D.S.P. Bihor, doamna dr. Daniela Rahotă.
Ovidiu Dan

Trimite email

sâmbătă, 8 mai 2021