Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”

În ton cu vremurile și cu vremea, la 1 septembrie,

Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”

După ce în mod simbolic cu o zi înainte domnul prof. dr. Hava Florian de la Școala Gimnazială „Dacia" „a predat cheia managerială" unei noi generații, începând cu 1 septembrie 2020, un nou director, în persoana prof. Diana Carmen Cosman, titulară pe postul de informatică, preia conducerea unității, alături de colega sa, dir. adj. Diana Simina, profesor de limba și literatura română.

      În curtea școlii și în sala de sport a unității se adună voioși și vorbăreți (precum gureșele vrăbiuțe) să-și împărtășească emoții și bucurii, distinșii profesori  ai Școlii Gimnaziale „Dacia" care așteaptă să-l primească cu drag pe noul director, o colegă deosebită, cu ajutorul căreia fiecare dintre noi a transmis informațiile de la părinți și copii, sub formă de situații ce trebuiau raportate conducerii unității și apoi la inspectorat, pe toată perioada pandemiei ce a durat pe parcursul semestrului doi al anului școlar trecut.
  A fost o muncă de colaborare neîntreruptă și până târziu în noapte, între toți colegii, fostul director, dar și actualul manager. Așa sunt echipele care vor să țină sus ștacheta unei instituții, lucrează prin colaborare, fiecare ridicând pe umărul său cât poate și ajutând la bunul mers al unității cu ce se pricepe. Așa sunt oamenii pe care te poți baza și îți sunt alături la bine și la greu. Așa sunt dascălii în general, oameni cu suflet mare și conștiință curată, știind că au o misiune pe care numai lor le-a putut-o încredința Învățătorul Suprem și vor să-L respecte, ca să fie la rândul lor respectați, deoarece modelul care suntem noi pentru copiii noștri - azi, acela vor fi ei pentru viitoarele generații - mâine.
      La ora stabilită pentru Consiliul Profesoral mai deosebit, cel prin care domnul inspector școlar prof. Sâncelean Tiberiu a fost desemnat de I.S.J. Bihor pentru a aduce la cunoștință profesorilor de la Școala Gimnazială „Dacia" decizia de numire a noului director din unitatea dumnealor, cu toții s-au adunat, în deplină siguranță și ordine, după noile reguli, să-și susțină, ajute și aplaude viitorul manager.
      A fost un discurs scurt, dar cu multe emoții și încărcătură sufletească din partea participanților, fiecare dorind tuturor un an școlar plin de rezultate foarte bune prin care elevii să fie în centrul actului educațional, iar părinții și toți profesorii să fie mândri de ei.
Au urmat felicitările și urările pentru noul mandat și an școlar din partea celor prezenți, iar după plecarea d-lui inspector, colegele noastre manager au dat startul agendei cu ordinea de zi pentru multele sarcini ce le vor avea de realizat împreună cu echipa care a venit cu propuneri, idei și ... cu două aranjamente de flori pentru merituoasele noastre dăscălițe director.
S-au început propunerile pentru fiecare comisie, dar și pentru Consiliul de Administrație al școlii, pentru organizarea claselor și a ședințelor cu părinții ce vor urma, informarea la timp și cu folos a tuturor și pentru continuarea comunicării eficiente cu fiecare clasă, diriginte și copii pentru care s-au realizat grupuri de informare.
Când toate erau spre final a venit și o ploaie curată ca o binecuvântare ca să spele praful din curtea școlii și să dea speranța unui aer proaspăt de toamnă, când la Școala Gimnazială „Dacia" se vor număra bobocii, rezultatele bune și oamenii care ne vor aduce peste ani și ani, noi generații de profesori care să preia cârma acestei instituții.
Până atunci, ca profesor de sprijin, doresc noii conduceri - celor două Diane - zeițe ale frumuseții și înțelepciunii - vechii și noii „Dacii" , multă răbdare, iscusință și sănătate pentru a aduce zile roz (precum culoarea clădirii instituției) celor care învață aici și le îndemn să nu uite să ceară ajutorul și sprijinul echipei minunate, ori de câte ori este nevoie, fiindcă o au aproape!
Tuturor vă doresc multă sănătate și Bunul Dumnezeu să ne ajute și în acest an școlar!
Prof. Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:11:50 Ora de vară a Europei de Est