Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”

În ton cu vremurile și cu vremea, la 1 septembrie,

Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”

După ce în mod simbolic cu o zi înainte domnul prof. dr. Hava Florian de la Școala Gimnazială „Dacia" „a predat cheia managerială" unei noi generații, începând cu 1 septembrie 2020, un nou director, în persoana prof. Diana Carmen Cosman, titulară pe postul de informatică, preia conducerea unității, alături de colega sa, dir. adj. Diana Simina, profesor de limba și literatura română.

      În curtea școlii și în sala de sport a unității se adună voioși și vorbăreți (precum gureșele vrăbiuțe) să-și împărtășească emoții și bucurii, distinșii profesori  ai Școlii Gimnaziale „Dacia" care așteaptă să-l primească cu drag pe noul director, o colegă deosebită, cu ajutorul căreia fiecare dintre noi a transmis informațiile de la părinți și copii, sub formă de situații ce trebuiau raportate conducerii unității și apoi la inspectorat, pe toată perioada pandemiei ce a durat pe parcursul semestrului doi al anului școlar trecut.
  A fost o muncă de colaborare neîntreruptă și până târziu în noapte, între toți colegii, fostul director, dar și actualul manager. Așa sunt echipele care vor să țină sus ștacheta unei instituții, lucrează prin colaborare, fiecare ridicând pe umărul său cât poate și ajutând la bunul mers al unității cu ce se pricepe. Așa sunt oamenii pe care te poți baza și îți sunt alături la bine și la greu. Așa sunt dascălii în general, oameni cu suflet mare și conștiință curată, știind că au o misiune pe care numai lor le-a putut-o încredința Învățătorul Suprem și vor să-L respecte, ca să fie la rândul lor respectați, deoarece modelul care suntem noi pentru copiii noștri - azi, acela vor fi ei pentru viitoarele generații - mâine.
      La ora stabilită pentru Consiliul Profesoral mai deosebit, cel prin care domnul inspector școlar prof. Sâncelean Tiberiu a fost desemnat de I.S.J. Bihor pentru a aduce la cunoștință profesorilor de la Școala Gimnazială „Dacia" decizia de numire a noului director din unitatea dumnealor, cu toții s-au adunat, în deplină siguranță și ordine, după noile reguli, să-și susțină, ajute și aplaude viitorul manager.
      A fost un discurs scurt, dar cu multe emoții și încărcătură sufletească din partea participanților, fiecare dorind tuturor un an școlar plin de rezultate foarte bune prin care elevii să fie în centrul actului educațional, iar părinții și toți profesorii să fie mândri de ei.
Au urmat felicitările și urările pentru noul mandat și an școlar din partea celor prezenți, iar după plecarea d-lui inspector, colegele noastre manager au dat startul agendei cu ordinea de zi pentru multele sarcini ce le vor avea de realizat împreună cu echipa care a venit cu propuneri, idei și ... cu două aranjamente de flori pentru merituoasele noastre dăscălițe director.
S-au început propunerile pentru fiecare comisie, dar și pentru Consiliul de Administrație al școlii, pentru organizarea claselor și a ședințelor cu părinții ce vor urma, informarea la timp și cu folos a tuturor și pentru continuarea comunicării eficiente cu fiecare clasă, diriginte și copii pentru care s-au realizat grupuri de informare.
Când toate erau spre final a venit și o ploaie curată ca o binecuvântare ca să spele praful din curtea școlii și să dea speranța unui aer proaspăt de toamnă, când la Școala Gimnazială „Dacia" se vor număra bobocii, rezultatele bune și oamenii care ne vor aduce peste ani și ani, noi generații de profesori care să preia cârma acestei instituții.
Până atunci, ca profesor de sprijin, doresc noii conduceri - celor două Diane - zeițe ale frumuseții și înțelepciunii - vechii și noii „Dacii" , multă răbdare, iscusință și sănătate pentru a aduce zile roz (precum culoarea clădirii instituției) celor care învață aici și le îndemn să nu uite să ceară ajutorul și sprijinul echipei minunate, ori de câte ori este nevoie, fiindcă o au aproape!
Tuturor vă doresc multă sănătate și Bunul Dumnezeu să ne ajute și în acest an școlar!
Prof. Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Un nou început la Școala Gimnazială „Dacia”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020