Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Un nou director la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea

Un nou început, în anul școlar 2020-2021,

Un nou director la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea

Începând cu acest an școlar 2020-2021 și cu modificările care au avut loc în educație de când a început pandemia, acelea de a utiliza în învățare o metodă mai modernă (online), Școala Gimnazială Nr. 16 a suferit o modificare majoră.

Predarea ștafetei, la pensionare, din partea domnului director, prof. Mircea Gârba, după 31 de ani de directorat (fiind, probabil, cel mai longeviv director al județului nostru sau poate și din alte județe) către noul director, prof. Cristian Bugle, este un imbold pentru colegul nostru, de a ține sus ștacheta școlii, de a-și asuma curajul misiunii sacre în a călăuzi pașii spre cunoaștere și devenire a generațiilor de copii și profesori, fiind mândru de misiunea încredințată. Sunt cuvinte de suflet inscripționate pe placheta înmânată de colegi, domnului director, prof. Mircea Gîrba, pentru ca noi să continuăm ceea ce a funcționat și pentru a da respectul cuvenit celor care îl merită. Toată stima și respectul din partea colectivului de profesori și părinți al Școlii Gimnaziale Nr. 16,  domnule director Mircea Gârba!
14 septembrie 2020 - un nou început!
14 septembrie - zi de mare sărbătoare (la propriu și la figurat; întâi de toate este ziua Înălțării Sfintei Cruci și apoi ziua deschiderii anului școlar 2020-2021), sub îndrumarea noului manager, profesor Cristian Bugle, alături de directorul  adjunct, prof. de matematică Debrenti Attila Șandor.
Conform reglementărilor emise de autorități cu privire la normele de igienă și sănătate, dar și de distanțare socială pe tot parcursul pandemiei, actuala conducere a reușit să întocmească un plan de respectare a rutinei stabilite transmițându-l atât profesorilor cât și părinților, acela de împărțire a efectivelor claselor în grupuri mai mici (acolo unde este cazul).
 Din rutina zilnică va face parte spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie (având la dispoziție dezinfectant în fiecare sală de clasă sau grup sanitar, dar și la intrările în școală), personalul didactic, nedidactic, auxiliar și elevii trebuie să poarte mască în toate spațiile interioare, toate sălile de clasă vor fi dezinfectate cu soluții speciale și igienizate de mai multe ori pe zi, iar părinții/aparținătorii nu vor avea acces în unitatea de învățământ și nu vor însoți copiii în clădirea acesteia, cu excepția cazurilor speciale, pentru care se fac cereri  spre conducerea școlii.
Prima zi de școală este unică, întotdeauna, pentru toți. Astfel, elevii claselor pregătitoare care au pășit pentru prima dată pe porțile școlii noastre, au fost preluați de doamnele învățătoare: prof. Corina Gârba, Amalia Farcaș, Monica Blag și Florica Bisorca dumnealor realizând pe toată perioada întâlnirii, familiarizarea copiilor cu școala, obiectele școlarului și stabilind rutina ce se impune.
La fel și celelalte cadre didactice au primit elevii după programul stabilit pe ore, cu accesul în școală pe cele trei intrări, stabilind rutine și împărțindu-le orarul și manualele, dar și câte o mică atenție (un pliant sau semn de carte, diplomele din anul anterior).
Toate holurile școlii sunt însemnate cu despărțitoare marcând distanța permisă, săgeți de intrare și ieșire pentru a nu se crea aglomerație și haos.
În acest decor, l-am surprins azi (ieri - n.n.) pe actualul manager,  director Cristian Bugle, într-o ținută elegantă, puțin emoționat, dar primind cu căldură elevii adresându-le cuvinte frumoase și încurajându-i să fie atenți la regulile stabilite de profesori, dar și la toate informațiile primite. De asemenea, a făcut un tur de școală, salutând și urând bun venit tuturor celor pe care nu i-a întâmpinat personal.
Pe domnul director adjunct, prof. Debrenti Attila Șandor, l-am găsit la calculator, dânsul fiind responsabil cu partea de logistică și ce ține de partea informatizată a comunicării, atât către profesori, personalului nedidactic și auxiliar, dar mai ales cu ordinea cifrelor din situațiile statistice.
Am intrat la secretariat, unde doamnele secretare Gina Abrudan și Claudia Cristina Filip încearcă să răspundă prompt tuturor părinților și profesorilor, care au de rezolvat acte la început de an școlar, apoi la contabilitate, unde doamnele Florentina Clara Ponta și Iordan Andra, cu măiestrie manageriază finanțele și administrarea unității; cea mai solicitată în atari condiții era doamna asistentă medicală Cristina Duca.
În cabinetul de consiliere, alături de doamna psiholog prof. Gabriela Chiș,își petrec timpul cu folos, consiliind copiii și părinții prof. itinerant/de sprijin Szekely Anamaria și subsemnata, cu atribuții exacte în consiliere, dar și de mediere între elevi, părinți și profesori. În prima zi de școală, tot personalul didactic, nedidactic și auxiliar este la datorie, alături de elevii școlii; dragi elevi, ȘCOALA PRINDE VIAȚĂ DOAR CÂND SUNTEȚI VOI ÎN EA, după cum scria o colegă pe tablă, în așteptarea elevilor.
Cu urarea Bun venit, toamnă și bun venit la școală, dragi elevi și colegi, să începem să construim un nou itinerar al cunoașterii și dezvoltării personale!
Să fim binecuvântați de Bunul Dumnezeu și să ne ajute cu înțelepciune, sănătate și răbdare pe fiecare să ducem la bun sfârșit noul an școlar pe care l-am deschis astăzi, 14 septembrie, cu toții, ca o mare familie unită, având același scop și ideal educațional!
Profesor itinerant/de sprijin
Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Un nou director la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."