Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința „Primăvara nonviolenței”

Programul „Șanse egale”...

Conferința „Primăvara nonviolenței”

Joi (5 martie 2009), în cadrul campaniei de combatere a violenței în familie și în școală, au fost programate nu mai puțin de trei acțiuni: o masă rotundă, cu tema „Oferă respect și dragoste bătrânilor”, la Centrul multifuncțional pentru persoane vârstnice din zona Ioșia, o altă masă rotundă - „Primăvara antiviolenței”, la sala de ședințe a Inspectoratului Școlar, pe tema siguranței în școală și victimele traficului de persoane, precum și conferința „Primăvara nonviolenței”, la sala festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic.

 „Un zâmbet de primăvară”
 Conferința „Primăvara nonviolenței” a adunat în sala festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic, reprezentanți ai tuturor partenerilor de campanie (Uniunea Femeilor, Inspectoratul Școlar, Inspectoratul județean de Poliție, Direcția de Muncă și Protecție Socială, Administrația Social-Comunitară și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului).
 Prof. Maria Șandor, director adjunct al Liceului Teologic Greco-Catolic, gazda evenimentului, a deschis lucrările conferinței, prezentând programul reuniunii și invitând-o la microfon pe  doamna Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor, organizatorul principal al campaniei de combatere a violenței.
 După o radiografiere a manifestărilor care au avut loc începând de luni în cadrul campaniei de combatere a violenței, președintele Uniunii Femeilor s-a oprit la programul zilei, făcând cunoscute momentele conferinței.
 Mai întâi au avut cuvântul cei mai mici participanți, artiștii, care și-au spus răspicat mesajul lor, pe scenă, în vers și cânt. Tonul l-a dat solistul vocal Alexandru Cristea (care a cântat de parcă s-ar fi aflat la Festivalul național de creație și interpretare „Mamaia copiilor”). Cu aceleași gânduri, având același mesaj de pace și prietenie și de dragoste fierbinte pentru cea mai scumpă ființă din lume, și-au prezentat recitalul elevii clasei I D, de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” (îndrumați de înv. Andaluza Raț) și  elevii clasei a III-a A, step by step, de la Liceul Teologic Greco-Catolic (elevii institutoarelor Mariana Lucaci și Lia Șipoș).
 „Mama e cântec, e soare, e floare de cais..., e minunea mea din vis, e cântecul de dor, e flacăra arzând... e îngerul, e fericirea pe pământ!”
 O imagine mai completă a celei mai dragi ființe din lume nici că se putea realiza, după cum și protagoniștii unor asemenea momente de profundă încărcătură emoțională nu puteau fi alții decât copiii – florile vieții.
 Despre simbolistica „Mărțișorului”, istoria și confecționarea lui, despre frumoasele obiceiuri străvechi statornicite la români, păstrate cu sfințenie și reînviate prin stăruința și strădania inspectorilor instituțiilor culturale județene, despre sărbătoarea românească a dragostei... a vorbit Crăciun Parasca, aducând primăvara în palme (Prietenii știu de ce).
 În ton cu tema campaniei și a conferiței, agent de poliție Mariana Andor (din cadrul compartimentului Poliției de Proximitate) a prezentat filmulețul pe tema violenței...
 175 de diplome... pentru florile prieteniei
 Într-un asemenea cadru festiv, a fost vernisată expoziția de desene „Floarea prieteniei”, prilej cu care doamna Voichița Raț, secretarul general al Uniunii Femeilor, a înmânat 175 de diplome colective și individuale (câte o diplomă pentru școală, pentru cadrul didactic îndrumător și pentru fiecare elev care și-a văzut lucrarea expusă în cadrul expoziției județene).
 Campania de combatere a violenței în familie și în școală, finalizată cu concurs de desene și eseuri, va fi reluată și în toamnă, în lunile noiembrie - decembrie, 25 noiembrie fiind Ziua mondială de combatere a violenței, după cum a ținut să sublinieze în încheierea conferinței doamna Miorița Săteanu. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Conferința „Primăvara nonviolenței”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:07:46 Ora de vară a Europei de Est