Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Adaptarea copiilor la creşă

Şcoala părinţilor continuă în mediul online

Adaptarea copiilor la creşă

Primăria municipiului Oradea și Direcţia de Asistenţă Socială Oradea susţin programul de educație timpurie, pentru a veni în sprijinul familiilor active din municipiu.

 Creşele oferă servicii de educaţie şi îngrijire pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10 luni şi 3 ani ai căror părinţi sunt angajaţi, în limita numărului de locuri disponibile.
Personalul din cadrul creşelor este specializat în creşterea, dezvoltarea, educarea, îngrijirea  şi asistenţa medicală a copiilor. Experienţa profesională a personalului si dăruirea pentru ceea ce fac sunt elementele cheie care uşurează procesul de adaptare a copiilor la creşă. Alături de acestea, colaborarea personalului cu părinţii este importantă în acomodarea copiilor.
Începutul creşei reprezintă pentru cei mai mulţi părinţi o perioadă stresantă, în care copilul învaţă să spună ,,La revedere!" părinţilor, să interacţioneze cu personalul creşei şi cu ceilalţi copii.  
Mediul şi rutina din creşă sunt astfel organizate încât să faciliteze procesul de adaptare. Atât părintele, cât şi copilul, trăiesc emoţii puternice în aceste momente şi este necesar să le verbalizăm: ,,Ştiu că îţi este dor de mami. Şi ei îi este dor de tine ".    
Atașamentul este un proces psihic care se dezvoltă încă dinainte de naștere între mamă și copilul ei. Copilul reacționează sensibil la mișcările, atingerile, dispozițiile, ritmul și intonațiile mamei, trăiește odată cu ea bucuriile și supărările ei. Atașamentul reprezintă în esență apropierea preferențială, dezinteresată și aproape inconștientă a copilului față de alte persoane.
Ataşamentul se dezvoltă în mai multe etape; dacă până la șase săptămâni este reprezentat de răspunsuri reflexe, în jurul vârstei de un an şi jumătate - 2 ani, copilul manifestă un ataşament evident faţă de mamă, moment în care poate manifesta anxietate de separare. În jurul vârstei de 3 ani se formează un palier mai matur, copilul are capacitatea de a anticipa întoarcerea părintelui, astfel va suporta mai uşor separarea. Odată cu dezvoltarea limbajului, copilul îşi exprimă emoţiile mult mai uşor, fapt ce facilitează adaptarea copilului.
Copiii reușesc să se adapteze uşor la schimbările de mediu şi la noua rutină. Este important să fim consecvenţi în implementarea rutinei, să îi ajutăm pe copii să anticipeze următorul pas, astfel le dăm impresia de control şi siguranţă.  
Recomandăm părinţilor să pregătească copiii pentru adaptarea la creşă exersând despărţirea în medii familiare pe perioadă scurtă, crescândă. Uneori copiii plâng la momentul despărţirii sau revederii; e normal şi firesc; ei traversează o schimbare majoră.
Reacţiile copiilor la aceste schimbări sunt diferite. Despărţirile duc la: stres şi frica de a nu fi părăsiţi, ei încep să fie neliniştiţi, plâng când părintele iese din câmpul lor vizual; la frică și panică; ca reacție de adaptare, la despărţire; la furie și supărare: formă de protest a copilului la despărţire, precum şi o modalitate de exprimare a dorinţei ca părintele să se întoarcă. După un timp comportamentul va înceta de la sine, copilul reuşeşte să îşi distragă atenţia prin jocuri, activităţi şi interacţiunea cu ceilalţi.
La unii copii apare disperare și apatie: copiii care nu au mecanisme de autoreglare emoţională ajung să fie epuizaţi de dorinţa de a se întoarce la părinte, ulterior acesta interacţionează tot mai puţin cu cei din jur si se retrage în sine. În acest stadiu apare rigiditatea fizică, iar personalul creşei va găsi modalităţi prin care copilul să se relaxeze (oferirea jucăriei preferate, jocul cu apa, cântecul preferat etc.).
Adaptarea la creşă vine uneori cu schimbări comportamentale: mănâncă mai puţin, se trezeşte frecvent în timpul somnului, este mai dependent de părinţi, nu mai foloseşte toaleta, pot apărea dificultăţi de exprimare. Pe măsura ce copilul se va adapta la creşă aceste comportamente vor dispărea.
Etapele procesului de adaptare a copiilor la creşă
*faza de negare -  copilul refuză să se despartă de părinte;
*faza de frustrare - fiind într-o situaţie nouă, copilul este confuz, supărat, poate manifesta tantrum emoţional specific vârstei de 2 ani;
*faza de înţelegere şi acceptare - copilul se adaptează la noul mediu si noua rutină;
*faza de integrare - copilul poate spune ,,La revedere!", îşi exprimă preferinţele şi interesele, acesta poate selecta resurse şi activităţi în care să se implice activ.
Adaptarea reflectă capacitatea copilului de autoreglare, urmărind obținerea unui echilibru simultan între condițiile de mediu de la creşă și interacțiunea cu persoane noi.
Sugestii pentru o adaptare mai usoară
Fiți calzi și fermi; implicați copiii în pregătirea  lucrurilor pentru creșă ( haine,  servețele); arătați acceptare necondiționată; manifestați empatie în aceste situații; nu prelungiți momentul despărțirii; oferiți explicații, suport emoțional; spuneți ,,La revedere, mama vine înapoi, te iubește mult".
Izabela Duca - psiholog,
coordonatoarea Creșei Nr. 13 - ,,Lizuca și Patrocle"

 

 

 

 

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:28:35 Ora de vară a Europei de Est