Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La ora lansării „Dascălului bihorean”

Salutări, felicitări și urări alese

La ora lansării „Dascălului bihorean”

Imnul învățătorului (Un tânăr coboară în halta măruntă/ Și ochii-i sorb lacomi sătucul din deal./ Sătucu-l-așteaptă și școala îl cheamă/ Și plaiu-l primește cu cântec de caval) a răsunat iar și iară, magistral, vineri (6 martie 2009) în sala, devenită festivă, a Inspectoratului Școlar Bihor, din zeci de piepturi bătând la unison, la ora lansării „Dascălului bihorean”.

 Nu am mai văzut atâta bucurie pe fețele dascălilor de la Revoluție. Era o descătușare pozitivă a enegiilor întru  unirea cea mare sub același soare. De-acum toți dascălii primari au revista lor, așa cum și dascălii preșcolari au făcut mai devreme „Primii pași”.
 Într-o lume relativă – cum ar spune Adrian Păunescu – mai avem un nume sfânt, dascălul ori școala, două inimi care bat, două flăcări care ard oricând. Ele nu se despart cum nu poți despărți cuvântul OM și nici nu știi care a fost mai întâi, dascălul sau școala pentru că școală fără dascăl nu există, iar dascălul nu poate trăi fără școală. Unii o să spună: poate, dar nu merită!
 La Împărăție, în templul de lumină al învățământului bihorean, păstorit de Ioan Șereș - generalul generalilor, fost-a, vineri, o mare cristalină tulburată de un vâslaș ieșit în larg cu o barcă ce promite mult și multe.
 Fie ca în ambarcațiunea bihoreană să ajungă toți cei se simt și trăiesc pentru școală, elev și profesie!
 La cârmă și la vâsle sunt acum: inst. Georgeta Tifor, Viorica Brege, Valeria Bunica, Florica Enache, Florica Hava, Elena Iacob, Catița Ile, Mirela Pleș, îndrumați de pe mal de inspectorii școlari Violeta Taichiș și Gheoghe Nan și busolați din turnul universitarilor de: lectorii universitari dr. Cecilia Sas și Florin Cioban și de conferențiarii universitari dr. Ioan Chelemen și Ioan Sabău.
 Învățătorul are o nobilă și grea misiune
 El „se consumă la propria flacără pe care o aprinde în mintea și în inima elevilor, se dăruie fiecărei generații și fiecărui elev, se zidește pe sine în construcția personalităților pe care le formează”.
 O nouă primăvară bate la ferestre, un nou început pentru dascălul bihorean. Mărțișorul aduce, de această dată, revista noastră, a învățătorilor. Speranța o ia deja înainte și răsfoiește nerăbdătoare filele din calendarul 2009. Aceleași vii emoții, acum ca și altădată la începutul anotimpului renașterii, la început de drum...” ne declară, dintru început, cei doi inspectori de specialitate, Violeta Taichiș și Gheorghe Nan, în editorialul revistei.
 Dar cine ești tu, domnule învățător?
 Dacă veți lectura revista „Dascălul bihorean” veți afla. Dar parcă nu ați ști și nu l-ați cunoaște. Este peste tot la vedere, în și prin fiecare prunc de cum dă să umble, în și prin fiecare elev și student, prin fiecare trecător, muncitor, medic, aviator ori marinar, navigând mereu pe ape, în aer și pe uscat, neclintit în barca sa, mereu tânăr și visător, curat la minte și la trup, vrednic de respect și dragoste nemărginită!
Bine-ai venit, Dascăle bihorean, și să ne trăiești și să înflorești cât toată România!
 Ovidiu DAN – tot dascăl 
P.S. Pentru mai multe poze, accesează Galeria foto: La ora lansării „Dascălului bihorean”.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:10:22 Ora de vară a Europei de Est