Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Trei premiere la început de toamnă

Trupa Arcadia începe stagiunea în forță

Trei premiere la început de toamnă

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" invită spectatorii mici și mari să vizioneze cele mai noi producții ale stagiunii 2020/2021, spectacole care se vor juca atât în aer liber, cât și în Sala Arcadia.

Suprizele încep chiar de vineri, 25 septembrie, când trupa Arcadia punctează finalul primei etape din cadrul proiectului Bune maniere în Orașul de Hârtie. Proiectul a obținut finanțare în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, program finanțat de Lidl România, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR și  implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Proiectul este desfășurat de Teatrul ,,Regina Maria", Trupa Arcadia, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Copii. Prima etapă a presupus realizarea unor ateliere de creație în Parcul Libertății, ateliere la care copiii cu vârsta între 10 și 11 ani au avut acces gratuit. În cadrul acestor ateliere, copiii, alături de scenografi, butafori și actori ai trupei Arcadia au realizat un orășel din cutii de carton decupate și pictate, dar și păpuși din materiale reciclabile. Vineri, 25 septembrie, de la ora 18.00, orășelul va fi inaugurat în prezența copiilor care au contribuit la realizarea lui, și a publicului larg, care este invitat în Parcul Libertății. La inaugurare va veni și un dinozaur, de peste patru metri lungime, destul de năzdrăvan și greu de strunit. Dinozaurul va învăța, alături de spectatori, care sunt Bunele maniere la teatru, iar lecția va fi predată de actrițele Armanca Serac și Consuela Egyed, care vor folosi în show-ul lor păpuși realizate de copii. Dinozaurul va mai avea și alte lecții de Bune maniere de învățat, și-și va da întâlnire cu copiii weekend de weekend în parc, în următoarele trei săptămâni. Programul show-urilor va fi mediatizat de organizatori săptămânal, fiind condiționat de starea vremii.
Tot vineri, de la ora 20.00, în Cetatea Oradea, zona pontonului, se va juca prima premieră a stagiunii: Scenele Meșteșugarilor din Visul unei nopți de vară, de William Shakespeare, spectacol dedicat întregii familii, Visul unei nopți de vară - Scenele Meșteșugarilor beneficiază de regie colectivă, este o montare modernă și comică și are dublă distribuție:Fundulea: Andrei Fazecaș/Zentania Lupșe; Gutuie: Daniela Purcărea/Consuela Egyed; Flămându; Botișor: Armanca Serac/Carina Bunea; Blându: Florin Stan/Armanca Serac; Fluieraș: Alexandru Pop/ Igor Lungu. Interpretarea muzicală îi aparține Caliței Nantu.
Săptămâna viitoare, vineri, 2 octombrie, de la ora 19.00 și sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 11.00, va avea loc premiera spectacolului Mult aer pentru nimic, după un scenariu de Anca Cucu Popescu, în regia Deliei Gavlițchi. Spectacolul este non-verbal și beneficiază de video mapping realizat de artista Ioana Bodale.
„O familie normală se pregăteşte pentru o reuniune normală. Întâlnirea are aer de sărbătoare, pentru că e ziua Bunicului. Dar, dintr-odată, încep să se petreacă lucruri care numai normale nu sunt! Oare se deschid porţile către o lume magică sau le joacă cineva o farsă? Mult aer pentru nimic este un spectacol nonverbal, destinat întregii familii, ce îşi propune să captiveze atenţia şi interesul spectatorilor de orice vârstă, deschizând porţile către o lume colorată şi plină de personalitate. Cu toţii am văzut măcar un balon la viaţa noastră, dar, cu siguranţă, nimeni nu va mai privi acest obiect la fel după ce va vedea Mult aer pentru nimic", se arată în descrierea spectacolului. Din distribuție fac parte actorii: Florian Silaghi, Andrei Fazecaș, David Constantinescu, Daniela Purcărea, Calița Nantu, Alexandru Pop, Giorgiana Coman și Carina Bunea.
Cea de a treia premieră a stagiunii tot un spectacol dedicat întregii familii, este o producție de teatru-umbre, prima producție de acest fel din repertoriul Teatrului Arcadia. Creatoarele și protagonistele „1+1=1" sunt actrițele Consuela Egyed și Carina Bunea, iar spectacolul abordează teme de actualitate într-o manieră inovatoare, beneficiind, de asemenea, de video mapping. Producția este dedicată copiilor mari, cu vârsta de peste 12 ani, adolescenților, tinerilor dar și adulților care se află în căutarea copilului interior și care-și trăiesc viața pe pilot automat, într-o rutină a stresului și a oboselii. Premiera va avea loc în data de 11 octombrie, de la ora 11.00 și de la ora 19.00. Nici cei mai mici dintre spectatori nu vor fi uitați în această toamnă. Pentru ei actorii trupei noastre pregătesc spectacolul Punguța cu doi bani, în regia lui Szőke Kavinszki András, premiera fiind programată în luna noiembrie.
Spectacolele Mult aer pentru nimic și 1+1=1 se vor juca la Sala Arcadia. Reamintim spectatorilor că, din pricina condițiilor care trebuie respectate pentru siguranța tuturor participanților, accesul în sală se va face în limita a 60 de locuri. Purtarea măștii în incinta teatrului este obligatorie.
Bilete la spectacole pot fi achiziționate pe eventim.ro, sau cu o oră înainte de spectacol, la fața locului.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 22:07:07 Ora de vară a Europei de Est