Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa

Marți, la Băița, a fost dezvelită o placă comemorativă

Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa

,,Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții" (N. Iorga).

În cadrul proiectului ,,Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa", Asociaţia ,,Înv. Bortoş Costea Maria", în parteneriat cu Consiliul judeţean Bihor, Primăria oraşului Nucet şi cu sprijinul Muzeului Ţării Crişurilor, a dezvelit, în 22 septembrie 2020, la Băița, placa comemorativă a pictorului Bihari (Klein) Sandor, în prezența unui public nu foarte numeros, conform cerințelor, din cauza pandemiei. Evenimentul cultural s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Băiţa pe faţada căruia s-a montat placa comemorativă în cinstea pictorului. 
Bihari (Klein) Sandor - date biografice
Este foarte important să ne cunoaștem istoria, înaintașii, rădăcinile, pentru a ști cine suntem. Localitatea Băița, din județul Bihor, un mic colț de rai, situată  la poalele Munților Apuseni, are o istorie veche, de peste 1000 de ani, fiind o zonă minieră importantă. Trecutul său bogat, marcat de toate furtunile istoriei, trebuie descoperit pas cu pas și pus în valoare, alături de cei care i-au dat viață.
Bihari (Klein) Sandor este unul dintre ei, fiu al Băiței, plecat să-și caute rostul în lume pentru a atinge cele mai înalte culmi ale creației artistice. Născut la Băița, în 1855, într-o familie de evrei, numele inițial a fost Alexandru Klein, fiul lui Simon Ignac Klein și al soției acestuia Fuhrer Fani, evrei de origine, conform certificatului de naștere emis la Oradea în 1882, când și-a schimbat numele din Klein în Bihari (Komitatul Bihar). A plecat la Oradea la o vârstă foarte fragedă, unde a început să picteze alături de tatăl său, uimit fiind de frumoasele poze pe care le-a văzut în biserici. Pentru a-și desăvârși talentul artistic, muncind pentru traiul zilnic, dar și pentru a studia, devine elevul unor prestigioase școli de pictură din Budapesta, Viena și Paris. Nu pictează teme evreiești, dar este atras de realitate, de fluxul liniștit al vieții rurale, de oamenii simpli, turmele, păstorii, evenimentele vesele din sat.
 Face vizite de lucru în Italia, la Veneția, apoi în Olanda, Belgia, Germania (Munchen) și acasă, în Bihor. Se stabilește la Szolnok, un foarte popular loc de întâlnire pentru pictorii din Austro - Ungaria, devenind unul dintre fondatorii coloniei de artă din oraș. În ultimii ani de viață, bolnav fiind, a trăit la Budapesta, unde ținea și o școală de pictură, iar verile le petrecea la Szolnok. A decedat la Budapesta în anul 1906, la 50 de ani, pe patul de moarte s-a convertit la creștinism. 
Sandor Bihari a fost unul dintre artiștii de vârf ai Ungariei, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, și un reprezentant major al școlii realiste din această țară, din anii 1880.  Cei 20 de ani în care figura lui Bihari a fost înscrisă în istoria picturii maghiare, reprezintă o mare tranziție. A realizat numeroase picturi și portrete pentru traiul zilnic, dar a obținut și premii la concursurile și expozițiile la care a participat. Picturile sale cele mai importante sunt în galeriile de artă din Ungaria.
Printre picturile cele mai renumite se numără „Înaintea Judecătorului", care obține premiul Societății de Arte Plastice și este considerată cea mai bună lucrare realistă a timpului său, tabloul „Satul rău" obține jumătate din premiul corporativ de 1000 de forinți, „Cântecul său", cu care obține medalia de aur la expoziția din 1893, premiul nu a fost atât despre imagine, cât despre întreaga operă a artistului. Alte picturi apreciate: „Duminica după-amiază",  „Copilul unui om sărac", „Păstorul de capre", „Portretul doamnei Ta", unul dintre cele mai reușite portrete, „O fată venețiană cu eșarfa pe cap", „Vioara," „Violonist", autoportrete, portrete de femei, bărbați și copii.
În Bihor, probabil în Buntești pictează ,,Înmormântare românească", în anul 1888 . „Amintiri din copilărie trezesc aici, în mine, de aceea vreau să pictez o imagine aici", ,,încă nu am pictat o poză atât de ușor. Are 17 chipuri pe ea, este aproape un tablou în miniatură", spunea pictorul. Tot despre acest tablou spune că „Popa  valah( român) al cărui cap interesant a inspirat, ca să zic așa, imaginea, nu a vrut să stea, deoarece îi era teamă să nu fie blestemat, dacă este pictat. Ba mai mult, în predica sa, el a interzis și oamenilor să modeleze. Așa că l-am pictat pe popa din memorie" (Autobiografie).
Această pictură, aflată în Galeria de Artă a Ungariei, la Budapesta, este foarte importantă pentru noi, deoarece  este cea mai veche documentație grafică reprezentând portul din Țara Beiușului. Lucrarea este pictată în stilul romantic târziu și reprezintă o familie îndurerată de români, dintr-un sat de munte, care îngroapă o femeie ce pare a fi murit prematur. Se văd perfect porturile arhaice tipice Țării Beiușului: cojoace binșenești, sumane binșenești, clopuri cu roată, gacile, zadie de doliu numai pe față, cămașa românească arhaică cu sinoare. Se poate observa că la 1888, cojocul binșenesc era perfect conturat ca model, așa cum este făcut și astăzi. Cu siguranță modelul este mult mai vechi; în afară de alte  dovezi concrete, aceasta rămâne cea mai veche datare clară a sa. (Radu Frențiu)
O comisie din Oradea îi comandă pictura ,,Întâlnirea regelui Sigismund cu Vladislav Jagello, la Mormântul Sfântului Ladislav din Catedrala Oradea". Compoziția a avut un mare succes la expoziția Mileniului, a fost una dintre cele mai bune picturi istorice și primește premiul Varszary. Pictura a ajuns în Oradea și a devenit un ornament al sălii mari a Primăriei, apoi a fost dusă la muzeu. O copie poate fi văzută și astăzi în Primărie. În anul 2009, această pictură a fost clasată în fondul patrimoniului cultural național, aparținând Muzeului Țării Crișurilor Oradea.
 A mai obținut numeroase premii străine și a fost decorată cu Ordinul Franz Joseph. În anul morții sale, a fost organizată o expoziție memorială a lucrărilor sale, de către Societatea de Arte Plastice.
Marți, la Băița, s-au acordat diplome de onoare
Revenind la evenimentul de marți, 22 septembrie 2020, de la Băița, dorim să mai spunem că și cu acest prilej, Asociaţia a acordat diplome de onoare, așa cum obişnuieşte, unor personalităţi din comunitate, care fac cinste locului în care s-au născut, au crescut şi au fost educaţi sau care şi-au adus o contribuţie majoră la promovarea sau desfăşurarea acţiunilor iniţiate de Asociația noastră. Consiliul director al Asociaţiei a decis să acorde, cu acest prilej, Diploma de membru de onoare al Asociaţiei „Înv. Bortoş Costea Maria" domnului dr. Marc Mădălin Constantin, medic primar cardiolog la Institutul Inimii pentru Boli Cardiovasculare din Cluj-Napoca, precum şi în cadrul Centrului Medical Oncologic Centromed Oncosan Cluj-Napoca, unde oferă „servicii medicale de cea mai înaltă calitate" pacienţilor, conform site-ului Centromed Oncosan. Medicul Marc Mădălin nu a putut fi prezent la momentul festiv, dar a fost prezentă mama acestuia, care, extrem de emoţionată, a preluat diploma, mulţumind pentru diploma acordată fiului ei, ca o recunoaștere din partea comunităţii a reușitelor lui în medicină.
De asemenea, a fost acordată Diploma de membru de onoare al Asociaţiei, domnului arhitect Dorin Dronca, absolvent al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca, cel care a sprijinit acţiunile Asociaţiei întocmind toată documentaţia pentru plăcile comemorative, pro bono, căruia îi mulţumim pe această cale, asigurându-l de stima şi consideraţia noastră.
Ambii sunt născuţi şi crescuţi în Băiţa, absolvind cursurile Şcolii Primare „Înv. Bortoş Costea Maria" din Băiţa.
Bortoş Nicolae & Bîte Talida
Asociaţia „Înv. Bortoş Costea Maria" Băiţa
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 07:26:53 Ora de vară a Europei de Est