Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa

Marți, la Băița, a fost dezvelită o placă comemorativă

Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa

,,Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții" (N. Iorga).

În cadrul proiectului ,,Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa", Asociaţia ,,Înv. Bortoş Costea Maria", în parteneriat cu Consiliul judeţean Bihor, Primăria oraşului Nucet şi cu sprijinul Muzeului Ţării Crişurilor, a dezvelit, în 22 septembrie 2020, la Băița, placa comemorativă a pictorului Bihari (Klein) Sandor, în prezența unui public nu foarte numeros, conform cerințelor, din cauza pandemiei. Evenimentul cultural s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Băiţa pe faţada căruia s-a montat placa comemorativă în cinstea pictorului. 
Bihari (Klein) Sandor - date biografice
Este foarte important să ne cunoaștem istoria, înaintașii, rădăcinile, pentru a ști cine suntem. Localitatea Băița, din județul Bihor, un mic colț de rai, situată  la poalele Munților Apuseni, are o istorie veche, de peste 1000 de ani, fiind o zonă minieră importantă. Trecutul său bogat, marcat de toate furtunile istoriei, trebuie descoperit pas cu pas și pus în valoare, alături de cei care i-au dat viață.
Bihari (Klein) Sandor este unul dintre ei, fiu al Băiței, plecat să-și caute rostul în lume pentru a atinge cele mai înalte culmi ale creației artistice. Născut la Băița, în 1855, într-o familie de evrei, numele inițial a fost Alexandru Klein, fiul lui Simon Ignac Klein și al soției acestuia Fuhrer Fani, evrei de origine, conform certificatului de naștere emis la Oradea în 1882, când și-a schimbat numele din Klein în Bihari (Komitatul Bihar). A plecat la Oradea la o vârstă foarte fragedă, unde a început să picteze alături de tatăl său, uimit fiind de frumoasele poze pe care le-a văzut în biserici. Pentru a-și desăvârși talentul artistic, muncind pentru traiul zilnic, dar și pentru a studia, devine elevul unor prestigioase școli de pictură din Budapesta, Viena și Paris. Nu pictează teme evreiești, dar este atras de realitate, de fluxul liniștit al vieții rurale, de oamenii simpli, turmele, păstorii, evenimentele vesele din sat.
 Face vizite de lucru în Italia, la Veneția, apoi în Olanda, Belgia, Germania (Munchen) și acasă, în Bihor. Se stabilește la Szolnok, un foarte popular loc de întâlnire pentru pictorii din Austro - Ungaria, devenind unul dintre fondatorii coloniei de artă din oraș. În ultimii ani de viață, bolnav fiind, a trăit la Budapesta, unde ținea și o școală de pictură, iar verile le petrecea la Szolnok. A decedat la Budapesta în anul 1906, la 50 de ani, pe patul de moarte s-a convertit la creștinism. 
Sandor Bihari a fost unul dintre artiștii de vârf ai Ungariei, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, și un reprezentant major al școlii realiste din această țară, din anii 1880.  Cei 20 de ani în care figura lui Bihari a fost înscrisă în istoria picturii maghiare, reprezintă o mare tranziție. A realizat numeroase picturi și portrete pentru traiul zilnic, dar a obținut și premii la concursurile și expozițiile la care a participat. Picturile sale cele mai importante sunt în galeriile de artă din Ungaria.
Printre picturile cele mai renumite se numără „Înaintea Judecătorului", care obține premiul Societății de Arte Plastice și este considerată cea mai bună lucrare realistă a timpului său, tabloul „Satul rău" obține jumătate din premiul corporativ de 1000 de forinți, „Cântecul său", cu care obține medalia de aur la expoziția din 1893, premiul nu a fost atât despre imagine, cât despre întreaga operă a artistului. Alte picturi apreciate: „Duminica după-amiază",  „Copilul unui om sărac", „Păstorul de capre", „Portretul doamnei Ta", unul dintre cele mai reușite portrete, „O fată venețiană cu eșarfa pe cap", „Vioara," „Violonist", autoportrete, portrete de femei, bărbați și copii.
În Bihor, probabil în Buntești pictează ,,Înmormântare românească", în anul 1888 . „Amintiri din copilărie trezesc aici, în mine, de aceea vreau să pictez o imagine aici", ,,încă nu am pictat o poză atât de ușor. Are 17 chipuri pe ea, este aproape un tablou în miniatură", spunea pictorul. Tot despre acest tablou spune că „Popa  valah( român) al cărui cap interesant a inspirat, ca să zic așa, imaginea, nu a vrut să stea, deoarece îi era teamă să nu fie blestemat, dacă este pictat. Ba mai mult, în predica sa, el a interzis și oamenilor să modeleze. Așa că l-am pictat pe popa din memorie" (Autobiografie).
Această pictură, aflată în Galeria de Artă a Ungariei, la Budapesta, este foarte importantă pentru noi, deoarece  este cea mai veche documentație grafică reprezentând portul din Țara Beiușului. Lucrarea este pictată în stilul romantic târziu și reprezintă o familie îndurerată de români, dintr-un sat de munte, care îngroapă o femeie ce pare a fi murit prematur. Se văd perfect porturile arhaice tipice Țării Beiușului: cojoace binșenești, sumane binșenești, clopuri cu roată, gacile, zadie de doliu numai pe față, cămașa românească arhaică cu sinoare. Se poate observa că la 1888, cojocul binșenesc era perfect conturat ca model, așa cum este făcut și astăzi. Cu siguranță modelul este mult mai vechi; în afară de alte  dovezi concrete, aceasta rămâne cea mai veche datare clară a sa. (Radu Frențiu)
O comisie din Oradea îi comandă pictura ,,Întâlnirea regelui Sigismund cu Vladislav Jagello, la Mormântul Sfântului Ladislav din Catedrala Oradea". Compoziția a avut un mare succes la expoziția Mileniului, a fost una dintre cele mai bune picturi istorice și primește premiul Varszary. Pictura a ajuns în Oradea și a devenit un ornament al sălii mari a Primăriei, apoi a fost dusă la muzeu. O copie poate fi văzută și astăzi în Primărie. În anul 2009, această pictură a fost clasată în fondul patrimoniului cultural național, aparținând Muzeului Țării Crișurilor Oradea.
 A mai obținut numeroase premii străine și a fost decorată cu Ordinul Franz Joseph. În anul morții sale, a fost organizată o expoziție memorială a lucrărilor sale, de către Societatea de Arte Plastice.
Marți, la Băița, s-au acordat diplome de onoare
Revenind la evenimentul de marți, 22 septembrie 2020, de la Băița, dorim să mai spunem că și cu acest prilej, Asociaţia a acordat diplome de onoare, așa cum obişnuieşte, unor personalităţi din comunitate, care fac cinste locului în care s-au născut, au crescut şi au fost educaţi sau care şi-au adus o contribuţie majoră la promovarea sau desfăşurarea acţiunilor iniţiate de Asociația noastră. Consiliul director al Asociaţiei a decis să acorde, cu acest prilej, Diploma de membru de onoare al Asociaţiei „Înv. Bortoş Costea Maria" domnului dr. Marc Mădălin Constantin, medic primar cardiolog la Institutul Inimii pentru Boli Cardiovasculare din Cluj-Napoca, precum şi în cadrul Centrului Medical Oncologic Centromed Oncosan Cluj-Napoca, unde oferă „servicii medicale de cea mai înaltă calitate" pacienţilor, conform site-ului Centromed Oncosan. Medicul Marc Mădălin nu a putut fi prezent la momentul festiv, dar a fost prezentă mama acestuia, care, extrem de emoţionată, a preluat diploma, mulţumind pentru diploma acordată fiului ei, ca o recunoaștere din partea comunităţii a reușitelor lui în medicină.
De asemenea, a fost acordată Diploma de membru de onoare al Asociaţiei, domnului arhitect Dorin Dronca, absolvent al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca, cel care a sprijinit acţiunile Asociaţiei întocmind toată documentaţia pentru plăcile comemorative, pro bono, căruia îi mulţumim pe această cale, asigurându-l de stima şi consideraţia noastră.
Ambii sunt născuţi şi crescuţi în Băiţa, absolvind cursurile Şcolii Primare „Înv. Bortoş Costea Maria" din Băiţa.
Bortoş Nicolae & Bîte Talida
Asociaţia „Înv. Bortoş Costea Maria" Băiţa
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Bihari Sandor - pictorul născut în Băiţa.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021