Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Începe cea de-a treia ediție TIFF Oradea!

Astăzi,

Începe cea de-a treia ediție TIFF Oradea!

Începând de vineri, 2 octombrie, și până duminică seară, orădenii sunt invitați să ia parte la o adevărată aventură cinematografică, la cea de-a treia ediție TIFF Oradea.

Timp de trei zile, orașul va deveni capitala celor mai noi și mai premiate filme, oferind cinefililor seri cu proiecții în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate, întâlniri cu regizori și actori români la Teatrul ,,Regina Maria" și la Filarmonica de Stat din Oradea, dar și experiențe muzicale inedite, programate seară de seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Din selecția amplă de filme prezentate la această ediție nu vor lipsi cele mai așteptate producții cinematografice maghiare și poveștile dedicate copiilor și adolescenților. Toate evenimentele incluse în programul TIFF Oradea vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare fizică în vigoare.
Biletele pot fi achiziționate online, de pe platforma tiff.eventbook.ro/ și din aplicația TIFF Official App (disponibilă în Google Play și App Store), dar pot fi cumpărate și de la casieria din Piața Unirii, deschisă zilnic între orele 10.00 și 20.00.
Noua versiune a lui Pinocchio (r. Matteo Garrone), în care inegalabilul Roberto Benigni îl interpretează pe bătrânul Geppetto, va deschide cea de-a treia ediție TIFF Oradea cu o proiecție specială în aer liber. Impresionantă din punct de vedere vizual, povestea băiatului sculptat în lemn va face deliciul spectatorilor de toate vârstele - vineri, pe 2 octombrie, de la ora 20.00, în Piața Unirii. Sâmbătă seară, la aceeași oră, va ajunge în Piața Unirii comedia muzicală Military Wives (r. Peter Cattaneo), prezentată în premieră mondială la Toronto, iar în ultima seară de festival, spectatorii vor fi invitați la bordul mașinii timpului, alături de Daniel Auteuil și Fanny Ardant, protagoniștii comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos).
Tot în aer liber, la Amfiteatrul Cetate va rula vineri seară, de la ora 21.00, filmul Martin Eden (r. Pietro Marcello), bazat pe romanul lui Jack London, care i-a adus actorului Luca Marinelli trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Veneția. Pe 3 octombrie, cinefilii sunt invitați să vadă Be Water (r. Bao Nguyen) - cel mai recent documentar dedicat lui Bruce Lee, actorul și sportivul care a inspirat o întreagă generație. Povești mărunte (Apró mesék, r. Attila Szász), un rollercoaster emoțional despre aventura amoroasă și extrem de periculoasă a unui fugar, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, se va vedea aici duminică seară, de la ora 20.00.
Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare se numără și Seveled (r. Dénes Orosz), care s-a bucurat de un succes de public impresionant în Ungaria și va fi prezentat la Oradea în premieră națională pe 2 octombrie, de la ora 21.00, la Filarmonica de Stat. Tot aici va rula sâmbătă seară, de la 20.30, filmul Eden  (r. Ágnes Kocsis), co-produs în România, despre o tânără nevoită să rămână în izolare permanentă din cauza alergiilor sale la toate substanțele chimice cunoscute. În ultima zi, de la ora 15.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, spectatorii vor vedea FOMO (FOMO: Megosztod, és Uralkodsz), de Attila Hartung, în care un grup de adolescenți teribiliști ajunge subiectul unei ample anchete după o petrecere care duce la dispariția unei colege.
Cele mai apreciate filme din Competiția oficială TIFF 2020 vor fi prezentate și la Oradea, în cadrul unor proiecții speciale. Vineri, de la ora 16.00, ajunge la Filarmonica de Stat comedia neagră Povești din frizerie (A Hairy Tale) - omagiu adus dramaturgilor suprarealiști, semnat de Amir Homayoun Ghanizadeh. De la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, orădenii vor putea urmări Patrick, (r. Tim Mielants), o tragicomedie neagră plasată în decorul unei tabere de nudiști, premiată la TIFF pentru Cea mai bună regie. Tot aici, câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 și filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori - Babyteeth: prima iubire (r. Shannon Murphy) se vede în avanpremieră la Oradea sâmbătă, pe 3 octombrie, de la ora 18.00.
Nu vor lipsi de la festival actorii și regizorii români ai momentului, invitați la Oradea să prezinte cele mai recente producții autohtone. Vineri, după proiecția documentarului Acasă (r. Radu Ciorniciuc), programată la Teatrul ,,Regina Maria" de la ora 20.30, spectatorii o vor întâlni pe producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, prezentă și sâmbătă la Filarmonica de Stat, în calitate de regizoare a filmului Lemn, prezentat de la ora 18.30. Pe 3 octombrie, la proiecția filmului Și atunci... ce e libertatea? (r. Andrei Zica), actorul Radu Iacoban va răspunde întrebărilor publicului prezent la Teatrul ,,Regina Maria", iar în ultima zi de festival, regizorul Dorian Boguță și actorul Marin Grigore vor vorbi despre Urma, film ce va rula de la ora 21.00.
Până pe 4 octombrie, cei mai tineri dintre cinefili sunt așteptați la proiecțiile EducaTIFF, programate zilnic, de la ora 10.00, la Filarmonica de Stat din Oradea. Vineri, adolescenții se vor îndrăgosti de Diva Finlandei/ Diva of Finland (r. Maria Veijalainen), o poveste despre nevoia de afirmare, dar și despre bullying, prietenie, așteptări irealiste, empatie, și încredere în sine. Pe 3 octombrie, cei mici sunt invitați s-o cunoască pe cățelușa cu nasul în formă de inimă din Călătoria fantastică a Maronei, filmul de animație regizat de Anca Damian. Duminică, spectatorii vor lua parte la revoluția copiilor supereroi din The Club of Ugly Children (r. Jonathan Elbers).
Proiecțiile incluse în programul TIFF Oradea vor fi desfășurate atât în spații exterioare, cât și interioare, conform reglementărilor în vigoare. Accesul la evenimente va fi permis doar persoanelor care vor respecta cu stricteţe regulamentul de participare la festival, disponibil online: https://oradea.tiff.ro/ro/node/12065
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Începe cea de-a treia ediție TIFF Oradea!
 

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 06:16:15 Ora de vară a Europei de Est