Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Antreprenoriat pentru viață

La Colegiul Economic ,,Partenie Cosma”

Antreprenoriat pentru viață

Câteva zeci de tineri de la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" au auzit de la profesioniști care este rețeta succesului în afaceri și în viață, despre ce e bine să faci la început de drum și lecțiile de viață învățate.

Perseverența, cunoștințele dobândite, abilitatea de a se face plăcuți, perspicacitatea în afaceri, inovația, creativitatea și abilitatea de a face lucrurile să se întâmple, sunt câteva dintre elementele care i-au ajutat în viață, dar și în afaceri, pe Adrian Vascu (senior partner la Veridio - București), pe antreprenorul Ionuț Coman, managerul OptGroup din Cluj-Napoca, precum și pe Radu Silaghi și Mihai Pop, directorul, respectiv vicepreședintele, Asociației Firmelor Bihorene, dar și pe psihologul Sofia Laza. Aceștia au fost invitați să conferențieze sâmbătă, 3 octombrie 2020, la seminarul cu tema ,,Antreprenoriat pentru viață - de la școală la afaceri". Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, cu susținerea Consiliului Județean Bihor, prin Direcția Social-Comunitară, la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma". Gazda evenimentului a fost Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini și maganerul proiectului ,,Antreprenoriat pentru viață - de la școală la afaceri".
Conferința a fost deschisă de inspectorul școlar general, prof. Virgil Blage, care i-a încurajat pe elevi să fie creativi și să-și urmeze țelurile. Acesta a fost secondat de directorul unității de învățământ, prof. Daniel Negrean, le-a sugerat elevilor prezenți să găsească sau să creeze oportunități, chiar și în momente în care situația pare prea puțin încurajatoare.
Primul care a fost invitat să le vorbească elevilor a fost Adrian Vascu. Realizator al emisiunii Veridice la Digi 24 și a ,,Dialogurilor de valoare" la Profit TV, cadru universitar asociat, evaluator economic, dar mai ales antreprenor, Adrian Vascu este mereu gata de acțiune. Acesta le-a împărtășit elevilor din experiența sa de până acum, îndemnându-i să își folosească util timpul, să fie curioși și curajoși, să trăiască prezentul și să îndrăznească. Acesta a vrut să le deschidă mintea cu câteva idei, precizând că înainte de a fi antreprenor trebuie să știi ce vrei, să ai încredere în tine și să îți asumi.
Al doilea speaker, Ionuț Coman, le-a vorbit despre pașii pe care i-a făcut în carieră și cum a reușit să dezvolte propria afacere, pornind de la un capital social de 3.000 de lei și ajungând, în nici trei ani, la un milion de euro. Dincolo de succesul din spatele OptGroup, Ionuț Coman le-a evidențiat importanța de a avea un vis măreț, despre abilitățile pe care este recomandat să le dezvolte în următorii ani și despre ce înseamnă să nu renunți atunci când apar provocările.
Despre Asociația Firmelor Bihorene și despre rolul ei în comunitate au vorbit Radu Silaghi și Mihai Pop. La fel ca ceilalți invitați, Silaghi și Pop au vorbit despre succesul în afaceri, dar și despre obstacolele care pot apărea și care pot să pună un plan în pericol. Ambii au vorbit despre cele mai importante lecții pe care le-au învățat pe acest traseu.
Pe de altă parte, psihologul Sofia Laza a vorbit despre valori după care trebuie să se ghideze în viață și în afaceri și despre modul în care ar fi bine să aleagă domeniul în care vor să își dezvolte cariera, ținând seama de valorile personale, abilitățile pe care le au și de interesele profesionale.
Activitatea s-a încheiat un concurs de planuri de afaceri, jurizate de antreprenorii prezenți. În concurs s-au înscris șapte echipe de la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma", elevi din clasele XII A, X F, XI A - două echipe, profil economic, XII A Comerț și XI A, profil Turism, coordonați de profesorii Florian Toia, Paul Marius, Ileana Popa, Mihaela Moca și Ana Știop.
Locul I a fost câștigat de echipa care a prezentat ideea ,,Cutia misterelor", locul II, ideea de afaceri ,,Albinuța zburătoare", locul III, de echipa care a prezentat proiectul de afaceri ,,Analitic online", iar mențiune ,,Beet Beauty Face".
Cei 11 componenți ai echipelor clasate pe primele trei locuri vor primi din partea Asociației Pro Bambini drept premii consiliere de orientare în carieră (cu psihologul Sofia Laza), iar cei care s-au clasat pe locul IV vor primi produse Benvenuti. Toți participanții au primit diplome de participare.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:18 Ora de vară a Europei de Est