Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ziua Oradiei, sărbătorită în condiții de pandemie

Luni, 12 octombrie 2020

Ziua Oradiei, sărbătorită în condiții de pandemie

Aflându-ne în plină pandemie, Ziua Oradiei s-a sărbătorit, ieri (luni, 12 octombrie 2020), în condiții speciale, cu măști și distanțare, fără propagandă (fără surle și trâmbițe), spre a nu aduna orădenii în sala mare a Primăriei și în Parcul 1 Decembrie, ca în anii precedenți.

,,12 octombrie va rămâne o zi importantă pentru orașul nostru"
Înainte de amiază, în sala mare a Primăriei Oradea, parte dintre consilierii locali (mai vechi și mai noi), puțini invitați și reprezentanți ai unor instituții partenere au participat la ședința festivă a Consiliului Local. În prezidiu, s-au aflat, alături de primarul în exercițiu, domnul inginer Ilie Bolojan și primarul ales, domnul Florin Birta, domnul viceprimar Mircea Mălan, domnul prefect Dumitru Țiplea, secretarul Primăriei, domnul Ionel Vila (care a și deschis ședința), preasfințitul episcop greco-catolic Virgil Bercea...
,,Venim cu demnitate, responsabilitate și cu respect pentru orădeni...", a spus, printre altele, secretarul Primăriei, care astfel a declarat deschisă ședința festivă. În continuare, au rostit alocuțiuni, domnul primar în exercițiu, ing. Ilie Bolojan și istoricul Gabriel Moisa, iar de la ora 12.00, manifestările au continuat în Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonial militar-religios, cu alocuțiuni, din partea primarului ales, domnul Florin Birta și istoricul Gabriel Moisa, cu depuneri de coroane și jerbe la Statuia Ostașului Român.
Suntem recunoscători făuritorilor de țară
,,12 octombrie va rămâne o zi importantă pentru orașul nostru.
Noi le suntem recunoscători celor care au participat la acele evenimente (12 octombrie 1918, 12 octombrie 1944...- n.n.) pentru că și ei și-au adus contribuția la ceea ce este Oradea și România astăzi. Și orașul nostru, alături de Alba Iulia, alături de alte orașe, au făcut ca țara noastră să arate așa cum este astăzi.
La mulți ani, dragi orădeni!
La mulți ani, tuturor celor care sunteți aici!
Dumnezeu să aibă în pază Oradea, județul Bihor și România"!
Am citat din alocuțiunea rostită de distinsul nostru primar vrednic de laudă și cinstire, domnul inginer Ilie Bolojan.
,,Oradea este un spațiu al toleranței"
În alocuțiunea sa, istoricul Gabriel Moisa a marcat cele ,,două momente foarte importante din istoria orașului nostru" legate de data de 12 octombrie (12 oct. 1918 și 12 oct. 1944). ,,Ceea ce s-a întâmplat în casa avocatului dr. Aurel Lazăr în 12 octombrie 1918 (s-a semnat Declarația de autodeterminare a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș - n.n.) a fost un lucru firesc, un lucru necesar și un act de curaj; a fost motorul (acceleratorul) a ceea ce s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918. 12 octombrie 1944 este iarăși o dată fericită pentru majoritatea populației orașului Oradea. După această dată, orașul a fost pacificat...
Ce învățături putem trage noi, orădenii?
Un lucru este foarte clar: faptul că Oradea este un spațiu al toleranței, unde românii, maghiarii și evreii și-au dat mâna, din rațiuni ce țin de bunul-simț, de bună conviețuire și să salveze orașul în acele condiții. Oradea este un bun exemplu pentru toată lumea, pentru a colabora cinstit și onest în interesul comunităților", a subliniat istoricul Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie...
,,Independența, libertatea și unitatea sunt... valori pe care le sărbătorim azi"
La ceremonialul care a avut loc în Parcul 1 Decembrie, l-am ascultat mai întâi pe noul primar ales al Oradiei, domnul Florin Birta, care a vorbit ca un istoric despre cele ,,două evenimente importante din istoria orașului nostru: 12 octombrie 1918, când în casa dr. avocat Aurel Lazăr s-a semnat Declarația de independență a românilor din Transilvania, cu toate riscurile asumate de către toți cei prezenți acolo... Apoi 12 octombrie 1944, când a avut loc bătălia pentru Oradea, luptă desfășurată de trupele române, inițial singure, apoi în strânsă cooperare cu unitățile sovietice, în scopul eliberării orașului nostru de sub teroarea hortisto-fascistă, instaurată prin Dictatul de la Viena din 1940. Independența, libertatea și unitatea sunt cel puțin trei dintre cele mai importante valori pe care le sărbătorim azi...
Timpul vorbelor a trecut și cel al faptelor este cel care ne caracterizează...
La mulți ani, orădeni! Să fim uniți, liberi și independenți"!
L-am citat pe noul primar ales al Oradiei, domnul Florin Birta.
,,Suntem un oraș norocos"!  
Așa a apreciat, în alocuțiunea sa, istoricul și decanul Gabriel Moisa. Iar norocul ni se trage, știe un oraș întreg, ba chiar și un județ: de la distinsul nostru primar, ing. Ilie Bolojan, care timp de 12 ani a făcut și a desfăcut ce a știut și cum a știut cel mai bine pentru a ne ferici cu un municipiu de invidiat, model, etalon pentru multe municipii din țară!
Mulțumim, cu mult respect, distinse domnule primar!
Dumnezeu să vă ajute să înfăptuiți multe și în noua funcție pe care orădenii și bihorenii v-au încredințat-o, cu mare cinste, în 27 septembrie 2020, aceea de președinte al Consiliului Județean Bihor!
De Ziua Oradiei, s-au depus coroane și jerbe, tot în deplină ordine și disciplină, în condiții de pandemie, dar cu inima deschisă.
Nu s-a vrut, probabil, ca cei mai mici ,,soldați", copiii și elevii să participe și să se bucure, tot din rațiuni de siguranță sanitară. Și totuși, aflați în parc la ora festivităților, prichindeii grupei ursuleților de la Grădinița Nr. 47, s-au aliniat în careu, pentru câteva momente, alături de doamnele lor educatoare Mirela Joja, Nicoleta Mureșan și Elena Buta (îngrijitoare), iar alții, mai mari și mai norocoși, au apucat să urce și să depună flori la Statuia Ostașului Român.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: Ziua Oradiei, sărbătorită în condiții de pandemie.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 21:53:17 Ora standard a Europei de Est