Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Treizeci și cinci de interviuri

Gheorghe Păun

Treizeci și cinci de interviuri

Am semnalat, la timp, apariția unor volume pe care și noi le-am primit de la distinsul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al Revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", revistă pe care vi-o supunem atenției, lună de lună.

După ,,Lacrima Anei" (antologie), ,,Războiul văzut de soldați (1916-1919)", de Nicolae M. Balotă, Poezie fără frontiere (Germain Droogenbroodt - selecție poeme și Gabriela Căluțiu Sonnenberg - traducere) și Raia Rogac  - ,,Zidari întru veșnicia Neamului" (convorbiri, recenzii, eseuri), marți, am primit cartea domnului academician Gheorghe Păun - 35 de interviuri.
E grea ,,meseria" de autor de interviuri
Sunt interviuri pe care le-a dat ,,de-a lungul (latul) anilor", după cum recunoaște domnia sa în Cuvânt-înainte.
Din vreo 40 de interviuri, 35 au fost publicate în această carte, ,,iar asta e o potriveală pe care nu pot să o trec cu vederea, care dovedește încă o dată că nimic nu este întâmplător pe lume (...): 35 este jumătatea vârstei la care îmi fac acest ,,cadou", tot 35 este numărul anilor trecuți de la primul interviu din carte, primul pe care l-am dat (și singurul din ,,vremea comunistă")...
Că a venit vorba - interviurile sunt ordonate cronologic (cu un semn de întrebare după an, în câteva cazuri), pentru fiecare este indicat titlul cu care a apărut inițial, eventual prescurtat, autorul, întrebările (scrise cursiv) și răspunsurile. Am omis introducerile, mai toate de tip biobibliografic, laudative, cum este obiceiul...
Oricum, îmi dau acum seama, ascultându-mă/citindu-mă, ce ,,meserie" grea e cea de autor de interviuri (de ,,întrebător"), ce multe lucruri am aflat eu despre mine însumi în timp ce încercam să răspund, ce anamneză psihologică-psihiatrică poate fi o carte cu interviuri", mai precizează autorul (academicianul Gheorghe Păun) în Cuvânt-înainte.
,,Rămân copilul care strigă..."
La pagina 290, la ultima întrebare a ultimului interviu publicat în carte, Marian Ioniță întreabă: Veți reuși să fiți un reformator (...) sau veți rămâne un Don Quijote în luptă cu morile de vânt?
Nici una, nici alta. Rămân copilul care strigă ,,împăratul este gol!", privesc în jur cu tristă mirare, mă bucur că m-am ,,trezit" cu câteva decenii mai devreme decât alții, că pot răspunde, cel puțin de dragul exercițiului, și la întrebarea ,,ce punem în loc?" și-mi văd de matematică, de revistă, de grădină...", a răspuns domnul academician Gheorghe Păun.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:15:31 Ora de vară a Europei de Est