Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

14 preoți și diaconi au slujit, astăzi,

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 25 octombrie 2020, am răspuns invitației lansate de părintele paroh Lele Dan de a participa la sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La Sfânta Liturghie și la Sfântul Maslu au slujit nu mai puțin de 14 preoți și diaconi: preoții parohi Lele Dan și Laurențiu Lazăr, precum și arhimandrit Antim Ioan, pr. Agoston Leon, Rus Dorel, Bala Ioan, Dobai Silviu, Caba Adrian, Daina Floricel, Dragoș Bogdan, Hrebe Mirel, Cosma Damian și diaconii Alin Bala și Socolan Virgil.
P.S.  episcop Sofronie a pus piatra de temelie
,,În 2009, P.S. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a pus piatra de temelie la zidirea noii Biserici Ortodoxe cu Hramul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Și tot în 2009, au început, efectiv, lucrările.  Un prieten (Dan Vlad) mi-a trimis un excavator pentru a săpa șanțurile pentru fundație, un alt prieten ne-a trimis primele cife cu beton; ulterior au sosit primele trei tiruri de cărămizi, iar pereții au început să se ridice spre cer. În 2013, am ajuns de am așezat primele turnuri pe biserică, fiecare din turnurile mici cântărește o tonă și jumătate, iar cel mare, două tone și jumătate. În 2015, a început tencuiala interioară și exterioară, în 2016, au fost montate geamurile termopan; un an mai târziu a fost montat clinchetul exterior, fiind trasată tencuiala nobilă. În 2018, ne-am încăpățânat să sărbătorim pentru prima oară Hramul noii biserici, oficiind prima Sf. Liturghie în noul locaș, cu binecuvântarea și acordul P.S. episcop Sofronie Drincec, care, însă, nu a putut să ne onoreze, fiind prezent la târnosirea Catedralei Patriarhiei din București", ne-a povestit părintele Lele Dan.
Cuvântul ne învățătură ne-a fost pus la suflet de pr. Agoston Leon
La Sf. Liturghie au onorat noul primar ales, domnul Florin Birta, și domnul viceprimar Marcel Dragoș, alături de un număr important de credincioși, cu toții purtând mască și păstrând distanța fizică corespunzătoare.
,,Iată, am poposit câteva ceasuri în acest Sion pământesc, pentru că este un Sion pământesc; este un loc în care parcă cerul s-a coborât pe pământ, este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu. Și mai ales astăzi, la biserica aceasta, eu i-am spus catedrală, dimineață, când am venit aici. În acest loc ne simțim că Dumnezeu este aproape de noi... ,,Cu noi este Dumnezeu", cum stă scris la intrarea în biserică".
Vindecarea îndrăcitului din Gadara
Referindu-se apoi la mesajul Evangheliei, părintele Agoston a spus: ,,Evanghelia duminicii ne prezintă o secvență din viața Mântuitorului Iisus Hristos, o situație unică, pentru că ceea ce s-a întâmplat în Gadara nu s-a întâmplat nicăieri în altă parte. În momentul în care Mântuitorul a pus piciorul pe pământul gadarenilor, a fost refuzat, a fost respins datorită unui fapt care s-a produs la venirea Mântuitorului, dar ceea ce a salvat Mântuitorul prin aceasta, noi nu putem să analizăm..."
Apoi s-a aplecat cu multă dragoste asupra Sf. Mare Mucenic Dimitrie, prezentându-i portretul, faptele și credința sa: ,,Hristos a murit pentru păcatele noastre, eu mor pentru adevăr și credința cea adevărată"; ajungând și pe la Muntele Athos, părintele ne-a mărturisit că grecii sunt pentru noi modele de urmat și de cinstit (fiind un popor ortodox prin excelență)...
,,Să nu ne panicăm, că din panică vin apoi toate celelalte probleme"
Ancorat în problemele perioadei pe care o traversăm, părintele paroh Lele Dan a sfătuit credincioșii să nu intre în panică, pentru că ,,din panică vin apoi toate celelalte probleme". ,,Să ne dea Sf. Dimitrie mai multă liniște, mai multă pace. Să ne ferească Dumnezeu de aceste boli. Să ne iubim și să prețuim viața, așa cum au spus sfinții părinți: ,,Să prețuim viața, cel mai important dar pe care Dumnezeu ni L-a dat și sănătatea, ca dar suprem.
A mulțumit apoi celor 13 preoți și diaconi care au slujit la Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, celor care de ani buni pun umărul la ridicarea acestei frumoase ,,catedrale", cum a numit-o părintele Agoston Leon, dar și celor care au pregătit evenimentul de astăzi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (69 de poze) în Galeria foto: La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 26 februarie 2021

Poza zilei

Îndrăgostiți de cărți

Pentru că elevii m-au tot întrebat în această săptămâna despre Dragobete, am decis să transform răspunsul într-o oră relaxantă de lectură.
Am preluat ideea de la Librăria Cărturești și am întrebat copiii care sunt cărțile de care sunt îndrăgostiți. Apoi am discutat despre personajele pe care le iubim și am realizat astfel tabloul iubirii...