Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

14 preoți și diaconi au slujit, astăzi,

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 25 octombrie 2020, am răspuns invitației lansate de părintele paroh Lele Dan de a participa la sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La Sfânta Liturghie și la Sfântul Maslu au slujit nu mai puțin de 14 preoți și diaconi: preoții parohi Lele Dan și Laurențiu Lazăr, precum și arhimandrit Antim Ioan, pr. Agoston Leon, Rus Dorel, Bala Ioan, Dobai Silviu, Caba Adrian, Daina Floricel, Dragoș Bogdan, Hrebe Mirel, Cosma Damian și diaconii Alin Bala și Socolan Virgil.
P.S.  episcop Sofronie a pus piatra de temelie
,,În 2009, P.S. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a pus piatra de temelie la zidirea noii Biserici Ortodoxe cu Hramul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Și tot în 2009, au început, efectiv, lucrările.  Un prieten (Dan Vlad) mi-a trimis un excavator pentru a săpa șanțurile pentru fundație, un alt prieten ne-a trimis primele cife cu beton; ulterior au sosit primele trei tiruri de cărămizi, iar pereții au început să se ridice spre cer. În 2013, am ajuns de am așezat primele turnuri pe biserică, fiecare din turnurile mici cântărește o tonă și jumătate, iar cel mare, două tone și jumătate. În 2015, a început tencuiala interioară și exterioară, în 2016, au fost montate geamurile termopan; un an mai târziu a fost montat clinchetul exterior, fiind trasată tencuiala nobilă. În 2018, ne-am încăpățânat să sărbătorim pentru prima oară Hramul noii biserici, oficiind prima Sf. Liturghie în noul locaș, cu binecuvântarea și acordul P.S. episcop Sofronie Drincec, care, însă, nu a putut să ne onoreze, fiind prezent la târnosirea Catedralei Patriarhiei din București", ne-a povestit părintele Lele Dan.
Cuvântul ne învățătură ne-a fost pus la suflet de pr. Agoston Leon
La Sf. Liturghie au onorat noul primar ales, domnul Florin Birta, și domnul viceprimar Marcel Dragoș, alături de un număr important de credincioși, cu toții purtând mască și păstrând distanța fizică corespunzătoare.
,,Iată, am poposit câteva ceasuri în acest Sion pământesc, pentru că este un Sion pământesc; este un loc în care parcă cerul s-a coborât pe pământ, este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu. Și mai ales astăzi, la biserica aceasta, eu i-am spus catedrală, dimineață, când am venit aici. În acest loc ne simțim că Dumnezeu este aproape de noi... ,,Cu noi este Dumnezeu", cum stă scris la intrarea în biserică".
Vindecarea îndrăcitului din Gadara
Referindu-se apoi la mesajul Evangheliei, părintele Agoston a spus: ,,Evanghelia duminicii ne prezintă o secvență din viața Mântuitorului Iisus Hristos, o situație unică, pentru că ceea ce s-a întâmplat în Gadara nu s-a întâmplat nicăieri în altă parte. În momentul în care Mântuitorul a pus piciorul pe pământul gadarenilor, a fost refuzat, a fost respins datorită unui fapt care s-a produs la venirea Mântuitorului, dar ceea ce a salvat Mântuitorul prin aceasta, noi nu putem să analizăm..."
Apoi s-a aplecat cu multă dragoste asupra Sf. Mare Mucenic Dimitrie, prezentându-i portretul, faptele și credința sa: ,,Hristos a murit pentru păcatele noastre, eu mor pentru adevăr și credința cea adevărată"; ajungând și pe la Muntele Athos, părintele ne-a mărturisit că grecii sunt pentru noi modele de urmat și de cinstit (fiind un popor ortodox prin excelență)...
,,Să nu ne panicăm, că din panică vin apoi toate celelalte probleme"
Ancorat în problemele perioadei pe care o traversăm, părintele paroh Lele Dan a sfătuit credincioșii să nu intre în panică, pentru că ,,din panică vin apoi toate celelalte probleme". ,,Să ne dea Sf. Dimitrie mai multă liniște, mai multă pace. Să ne ferească Dumnezeu de aceste boli. Să ne iubim și să prețuim viața, așa cum au spus sfinții părinți: ,,Să prețuim viața, cel mai important dar pe care Dumnezeu ni L-a dat și sănătatea, ca dar suprem.
A mulțumit apoi celor 13 preoți și diaconi care au slujit la Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, celor care de ani buni pun umărul la ridicarea acestei frumoase ,,catedrale", cum a numit-o părintele Agoston Leon, dar și celor care au pregătit evenimentul de astăzi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (69 de poze) în Galeria foto: La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 8 mai 2021