Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

14 preoți și diaconi au slujit, astăzi,

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 25 octombrie 2020, am răspuns invitației lansate de părintele paroh Lele Dan de a participa la sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La Sfânta Liturghie și la Sfântul Maslu au slujit nu mai puțin de 14 preoți și diaconi: preoții parohi Lele Dan și Laurențiu Lazăr, precum și arhimandrit Antim Ioan, pr. Agoston Leon, Rus Dorel, Bala Ioan, Dobai Silviu, Caba Adrian, Daina Floricel, Dragoș Bogdan, Hrebe Mirel, Cosma Damian și diaconii Alin Bala și Socolan Virgil.
P.S.  episcop Sofronie a pus piatra de temelie
,,În 2009, P.S. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a pus piatra de temelie la zidirea noii Biserici Ortodoxe cu Hramul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Și tot în 2009, au început, efectiv, lucrările.  Un prieten (Dan Vlad) mi-a trimis un excavator pentru a săpa șanțurile pentru fundație, un alt prieten ne-a trimis primele cife cu beton; ulterior au sosit primele trei tiruri de cărămizi, iar pereții au început să se ridice spre cer. În 2013, am ajuns de am așezat primele turnuri pe biserică, fiecare din turnurile mici cântărește o tonă și jumătate, iar cel mare, două tone și jumătate. În 2015, a început tencuiala interioară și exterioară, în 2016, au fost montate geamurile termopan; un an mai târziu a fost montat clinchetul exterior, fiind trasată tencuiala nobilă. În 2018, ne-am încăpățânat să sărbătorim pentru prima oară Hramul noii biserici, oficiind prima Sf. Liturghie în noul locaș, cu binecuvântarea și acordul P.S. episcop Sofronie Drincec, care, însă, nu a putut să ne onoreze, fiind prezent la târnosirea Catedralei Patriarhiei din București", ne-a povestit părintele Lele Dan.
Cuvântul ne învățătură ne-a fost pus la suflet de pr. Agoston Leon
La Sf. Liturghie au onorat noul primar ales, domnul Florin Birta, și domnul viceprimar Marcel Dragoș, alături de un număr important de credincioși, cu toții purtând mască și păstrând distanța fizică corespunzătoare.
,,Iată, am poposit câteva ceasuri în acest Sion pământesc, pentru că este un Sion pământesc; este un loc în care parcă cerul s-a coborât pe pământ, este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu. Și mai ales astăzi, la biserica aceasta, eu i-am spus catedrală, dimineață, când am venit aici. În acest loc ne simțim că Dumnezeu este aproape de noi... ,,Cu noi este Dumnezeu", cum stă scris la intrarea în biserică".
Vindecarea îndrăcitului din Gadara
Referindu-se apoi la mesajul Evangheliei, părintele Agoston a spus: ,,Evanghelia duminicii ne prezintă o secvență din viața Mântuitorului Iisus Hristos, o situație unică, pentru că ceea ce s-a întâmplat în Gadara nu s-a întâmplat nicăieri în altă parte. În momentul în care Mântuitorul a pus piciorul pe pământul gadarenilor, a fost refuzat, a fost respins datorită unui fapt care s-a produs la venirea Mântuitorului, dar ceea ce a salvat Mântuitorul prin aceasta, noi nu putem să analizăm..."
Apoi s-a aplecat cu multă dragoste asupra Sf. Mare Mucenic Dimitrie, prezentându-i portretul, faptele și credința sa: ,,Hristos a murit pentru păcatele noastre, eu mor pentru adevăr și credința cea adevărată"; ajungând și pe la Muntele Athos, părintele ne-a mărturisit că grecii sunt pentru noi modele de urmat și de cinstit (fiind un popor ortodox prin excelență)...
,,Să nu ne panicăm, că din panică vin apoi toate celelalte probleme"
Ancorat în problemele perioadei pe care o traversăm, părintele paroh Lele Dan a sfătuit credincioșii să nu intre în panică, pentru că ,,din panică vin apoi toate celelalte probleme". ,,Să ne dea Sf. Dimitrie mai multă liniște, mai multă pace. Să ne ferească Dumnezeu de aceste boli. Să ne iubim și să prețuim viața, așa cum au spus sfinții părinți: ,,Să prețuim viața, cel mai important dar pe care Dumnezeu ni L-a dat și sănătatea, ca dar suprem.
A mulțumit apoi celor 13 preoți și diaconi care au slujit la Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, celor care de ani buni pun umărul la ridicarea acestei frumoase ,,catedrale", cum a numit-o părintele Agoston Leon, dar și celor care au pregătit evenimentul de astăzi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (69 de poze) în Galeria foto: La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Trimite email

Sunday, 28 May 2023