Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

14 preoți și diaconi au slujit, astăzi,

La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 25 octombrie 2020, am răspuns invitației lansate de părintele paroh Lele Dan de a participa la sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La Sfânta Liturghie și la Sfântul Maslu au slujit nu mai puțin de 14 preoți și diaconi: preoții parohi Lele Dan și Laurențiu Lazăr, precum și arhimandrit Antim Ioan, pr. Agoston Leon, Rus Dorel, Bala Ioan, Dobai Silviu, Caba Adrian, Daina Floricel, Dragoș Bogdan, Hrebe Mirel, Cosma Damian și diaconii Alin Bala și Socolan Virgil.
P.S.  episcop Sofronie a pus piatra de temelie
,,În 2009, P.S. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a pus piatra de temelie la zidirea noii Biserici Ortodoxe cu Hramul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Și tot în 2009, au început, efectiv, lucrările.  Un prieten (Dan Vlad) mi-a trimis un excavator pentru a săpa șanțurile pentru fundație, un alt prieten ne-a trimis primele cife cu beton; ulterior au sosit primele trei tiruri de cărămizi, iar pereții au început să se ridice spre cer. În 2013, am ajuns de am așezat primele turnuri pe biserică, fiecare din turnurile mici cântărește o tonă și jumătate, iar cel mare, două tone și jumătate. În 2015, a început tencuiala interioară și exterioară, în 2016, au fost montate geamurile termopan; un an mai târziu a fost montat clinchetul exterior, fiind trasată tencuiala nobilă. În 2018, ne-am încăpățânat să sărbătorim pentru prima oară Hramul noii biserici, oficiind prima Sf. Liturghie în noul locaș, cu binecuvântarea și acordul P.S. episcop Sofronie Drincec, care, însă, nu a putut să ne onoreze, fiind prezent la târnosirea Catedralei Patriarhiei din București", ne-a povestit părintele Lele Dan.
Cuvântul ne învățătură ne-a fost pus la suflet de pr. Agoston Leon
La Sf. Liturghie au onorat noul primar ales, domnul Florin Birta, și domnul viceprimar Marcel Dragoș, alături de un număr important de credincioși, cu toții purtând mască și păstrând distanța fizică corespunzătoare.
,,Iată, am poposit câteva ceasuri în acest Sion pământesc, pentru că este un Sion pământesc; este un loc în care parcă cerul s-a coborât pe pământ, este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu. Și mai ales astăzi, la biserica aceasta, eu i-am spus catedrală, dimineață, când am venit aici. În acest loc ne simțim că Dumnezeu este aproape de noi... ,,Cu noi este Dumnezeu", cum stă scris la intrarea în biserică".
Vindecarea îndrăcitului din Gadara
Referindu-se apoi la mesajul Evangheliei, părintele Agoston a spus: ,,Evanghelia duminicii ne prezintă o secvență din viața Mântuitorului Iisus Hristos, o situație unică, pentru că ceea ce s-a întâmplat în Gadara nu s-a întâmplat nicăieri în altă parte. În momentul în care Mântuitorul a pus piciorul pe pământul gadarenilor, a fost refuzat, a fost respins datorită unui fapt care s-a produs la venirea Mântuitorului, dar ceea ce a salvat Mântuitorul prin aceasta, noi nu putem să analizăm..."
Apoi s-a aplecat cu multă dragoste asupra Sf. Mare Mucenic Dimitrie, prezentându-i portretul, faptele și credința sa: ,,Hristos a murit pentru păcatele noastre, eu mor pentru adevăr și credința cea adevărată"; ajungând și pe la Muntele Athos, părintele ne-a mărturisit că grecii sunt pentru noi modele de urmat și de cinstit (fiind un popor ortodox prin excelență)...
,,Să nu ne panicăm, că din panică vin apoi toate celelalte probleme"
Ancorat în problemele perioadei pe care o traversăm, părintele paroh Lele Dan a sfătuit credincioșii să nu intre în panică, pentru că ,,din panică vin apoi toate celelalte probleme". ,,Să ne dea Sf. Dimitrie mai multă liniște, mai multă pace. Să ne ferească Dumnezeu de aceste boli. Să ne iubim și să prețuim viața, așa cum au spus sfinții părinți: ,,Să prețuim viața, cel mai important dar pe care Dumnezeu ni L-a dat și sănătatea, ca dar suprem.
A mulțumit apoi celor 13 preoți și diaconi care au slujit la Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, celor care de ani buni pun umărul la ridicarea acestei frumoase ,,catedrale", cum a numit-o părintele Agoston Leon, dar și celor care au pregătit evenimentul de astăzi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (69 de poze) în Galeria foto: La sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:20:16 Ora de vară a Europei de Est