Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Nu le este frică de schimbări

Astăzi, alți doi vulcanici, Romana și Bogdan (cărora)

Nu le este frică de schimbări

Într-o lume în care „criza de modele” este din ce în ce mai accentuată, a luat ființă în cadrul Liceului Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea, proiectul „10 vulcanici pentru Europa”, coordonat de prof. Gheorghe Tileagă. Acest proiect își propune prezentarea carierelor de succes ale unor foști absolvenți ai liceului. Sub egida numărului 10, considerat a fi simbol al perfecțiunii și rectitudinii, în fiecare lună, este invitat un absolvent ce își desfășoară activitatea nu numai în România, ci și în Europa

 Invitații acestui episod sunt Romana Fărcaș și Bogdan Bele, doi tineri jurnaliști, ajunși din intervievatori intervievați.
 Așa după cum i-a prezentat dl prof. Gheorghe Tileagă, Romana și Bogdan sunt niște persoane cărora nu le este frică de schimbări.
 Bogdan Bele este, actualmente, redactor- șef adjunct la revista "Connect".  Atracția sa pentru jurnalism s-a manifestat încă din liceu, când era redactor la revista franceză a școlii "Francofolies", precum și la revista școlii "Tineri și vulcanici". Parcursul său profesional a fost marcat de diferite perioade petrecute în televiziune și în redacția unor ziare. A fost producătorul unor emisiuni variate, oscilând de la prezentarea unor decorațiuni interioare la emisiuni cu tentă politică, dar a fost o perioadă reușită, după cum apreciază el însuși. În schimb, se pare că atracția pentru presa scrisă și-a spus cuvântul, deoarece a trecut de la televiziune, din postura de producător, la cea de redactor, la revista de I.T. My Computer, iar în prezent este redactor-șef adjunct la revista "Connect", o publicație de telecomunicații, fiind cea mai mare revistă de acest gen din Europa, în România funcționând sub licență.
 Televiziunea a fost reprezentată de Romana Fărcaș, gazda emisiunii "Supermarket" de la TVS Oradea. Ea și-a început prezentarea referindu-se la liceul pe care l-a absolvit. Privind în urmă, constată cu bucurie faptul că mulți profesori au constituit pentru ea adevărate modele. Cariera sa jurnalistică a debutat în clasa a XII-a, când a început să lucreze în televiziune, era tocmai ceea ce își dorea atât de mult să facă în viitor.
 Cei doi invitați ne-au dezvăluit diverse secrete de culise din lumea mass-media.
 Ei ne-au demonstrat că nu contează vârsta sau experiența când pui multă pasiune în ceea ce faci. Chiar dacă fac parte din universul miraculos al mass-media, nu sunt niște fițoși, nu-și dau aere de vedete, din contră sunt niște tineri joviali și deștepți. Într-o perioadă relativ scurtă, au realizat multe, dar fără compromisuri.
 Nu le este frică de schimbări fiindcă ei înșiși sunt promotorii schimbării. Prin natura profesiei lor, ei tocmai ne prezintă schimbările care se petrec zilnic în jurul nostru. (Eliza VAȘ)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:57:37 Ora de vară a Europei de Est