Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Competiția europeană „Școala antreprenorială a anului 2020”

Colegiul „M. Viteazul” din Bumbești-Jiu și Colegiul Ec. „N. Titulescu” din Baia Mare, premiate la

Competiția europeană „Școala antreprenorială a anului 2020”

Premiile „Școala antreprenorială" reprezintă o recunoaștere anuală, acordată de Junior Achievement (J.A.) Europe, menită să ofere un cadru pentru susținerea și încurajarea instituțiilor de învățământ, directorilor de școli și cadrelor didactice din Europa care dezvoltă programe de educație antreprenorială.

Colegiul „Mihai Viteazul" din Bumbești-Jiu și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare sunt două dintre cele 39 de școli din Europa premiate pentru excelență în educația antreprenorială în cadrul evenimentului „Școala antreprenorială a anului 2020", desfășurat pe 9 noiembrie.
Acum este nevoie mai mult decât oricând de o recunoaștere a muncii și eforturilor extraordinare pe care instituțiile de învățământ și cadrele didactice implicate în programele J.A. le-au depus în ultimele luni pentru a promova educația antreprenorială în comunitățile lor școlare. La festivitatea de premiere, una deosebit de animată și găzduită în premieră online, au fost invitați profesori de școli câștigătoare din 25 de țări europene, inclusiv din România.
„De-a lungul celor 60 de ani de existență, destinul Colegiului Economic «Nicolae Titulescu» s-a conturat sub auspiciile performanței, fiind una dintre instituțiile școlare care au pus bazele unui învățământ economic în spirit european prin Competitivitate, Educație modernă, Notorietate, Tradiția valorilor perene și imuabile. C.E.N.T. pregătește specialiști utili economiei țării, încurajând obținerea competențelor antreprenoriale în vederea unei educații prospective, în spiritul idealului educațional și european. Obținerea distincției de «Școală antreprenorială a anului 2020» ne onorează și este o confirmare a promovării valorilor durabile pe care C.E.N.T. le urmărește în permanență pentru a dezvolta o abordare inovatoare, în toate domeniile de activitate", afirmat prof.Crina Buda, director al Colegiului Economic „Nicolae Titulescu" din Baia Mare.
În cadrul aceluiași eveniment, prof. Cîrlea Elena, directorul Colegiului „Mihai Viteazul" din Bumbești Jiu, Gorj, a declarat: „Pornind de la misiunea Colegiului «Mihai Viteazul» din Bumbești-Jiu, de a forma absolvenți adaptabili la schimbare și la noul statut de cetățeni europeni, implicarea elevilor în activitățile specifice programelor J.A. România contribuie și mai mult la stimularea gândirii antreprenoriale și la dezvoltarea competențelor esențiale pentru carieră și viață. Ne onorează acordarea distincției de «Școală antreprenorială a anului 2020» și suntem convinși că va crește nivelul satisfacției antreprenoriale în rândul colegilor care au contribuit la obținerea acestui premiu, fiind în același timp și un imbold pentru viitor".
Având în vedere că evenimentul are loc în cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Vocaționale (E.V.S.W.), acesta a inclus și o dezbatere despre educație la care au participat 92 de profesori și directori din 25 de țări europene. Andra Andriucă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Agricol ,,Mihail Kogălniceanu" din Miroslava, a reprezentat vocea elevilor: „Pentru a fi un bun profesor trebuie să vii la școală din dragoste pentru această profesie și să fii o persoană bună, onestă, care să ajute elevii să devină adulți responsabili. O admir pe doamna profesor Casiana Petrescu. Dumneaei nu este doar profesorul meu, este mentorul meu. Admir spiritul tânăr, relația implicată cu elevii și creativitatea în privința metodelor abordate. Ne-a inspirat pe toți și am câștigat alături de colegi de trei ori competițiile de educație antreprenorială Junior Achievement. Dacă aș putea să ofer un sfat profesorilor, acela ar fi să aibă încredere în tineri, să fie partenerii acestora în parcursul lor educațional și să nu își piardă spiritul antreprenorial pentru spargerea barierelor virtuale în această perioadă grea pentru noi toți. Suntem aici pentru dumneavoastră, așa cum sunteți și dumneavoastră pentru noi!"
Reprezentanții Manpower Group, sponsori al evenimentului, și J.A. Europe sunt de părere că niciodată nu este prea devreme să începem să creăm contextul pentru o viață plină de realizări, bazată pe învățare și dezvoltarea abilităților. Liderii de mâine sunt elevii de astăzi, iar profesorii au un rol esențial în clădirea viitorului, atât al tinerilor, cât și al societății. Noua realitate digitală a adus cu sine o „revoluție a abilităților" care ne obligă să ne adaptăm cu toții și să pregătim tinerele talente încurajându-le să își dezvolte continuu abilitățile dobândite, conform cerințelor pieței muncii.
La webinar, profesorii și elevii participanți au aflat mai multe despre două dintre cele mai relevante competențe necesare în viitor pe piața muncii: capacitatea de învățare și leadership-ul digital. Scopul acestui webinar este ca profesorii să se transforme din educatori specializați în mediatori care susțin interesul tinerilor pentru învățarea continuă și dezvoltarea abilităților de care au nevoie acum și în viitor. Evenimentul a avut două părți: o sesiune plenară menită să inspire participanții,care include cuvântul de deschidere al câștigătorului premiului Top 10 Global Teacher Award 2020, profesorul italian Carlo Mazzone, și o sesiune de dezbateri urmată de un atelier interactiv practic, în care vor fi prezentate modalități de cooperare internațională între profesori în perioada pandemiei și vor fi analizate cele mai bune practici prin care școlile pot încuraja parteneriatele cu mediul de afaceri.
Premiile „Școala antreprenorială a anului" se decernează în cadrul„Săptămânii europene a competențelor profesionale", un eveniment anual în care organizațiile locale, regionale sau naționale scot în evidență cele mai bune programe de educație și formare vocațională (V.E.T. - Vocational Education and Training). Festivitatea de premiere pentru excelență în domeniul programelor V.E.T. reprezintă un prilej prin care organizațiile și instituțiile de învățământ își pot demonstra dedicația și angajamentul față de educația și formarea vocațională.
Categoria „J.A. Europe" a competiției „Școala antreprenorială a anului" încurajează școlile vocaționale și de știință să sporească accentul pus pe predarea abilităților antreprenoriale, astfel încât tinerii să fie mai bine pregătiți pentru locurile de muncă de mâine. Suntem mândri că la această categorie concurează și două școli Junior Achievement - Colegiul Superior de Inginerie Wolfsberg din Austria și Lycée Technique Agricole Ettelbruck din Luxemburg -, câștigătorul urmând să fie anunțat pe 13 noiembrie, de către comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit. Procesul de votare se desfășoară până pe 10 noiembrie, așa că încă mai aveți timp să vă alegeți școala preferată aici.
Câștigătorii competiției „Școala antreprenorială a anului 2020" (în ordine alfabetică)
1.AUSTRIA - Colegiul Superior de Inginerie Wolfsberg
2.AUSTRIA - Bundeshandelsakademie/ Bundeshandelsschule Oberwart
3.BELGIA - Middenschool Brugge Centrum
4.BULGARIA - Liceul St. Paisii Hilendarski
5.BULGARIA - Liceul Vocațional „Dimitar Talev" Nevrokop
6.CEHIA - Liceul și Colegiul Vocațional de Artizanat și Artă
7.CIPRU - Latsia Lyceum
8.ELVEȚIA - Kanti Baden
9.ELVEȚIA - EMS Schiers
10.ESTONIA - Värska Gümnaasium
11.ESTONIA - Viljandi Kutseõppekeskus (Centrul de Formare Vocațională Viljandi)
12.FINLANDA - Kyrkslätts Gymnasium
13.FINLANDA - Riveria, Consorțiul Municipal de Educație și Formare din Carelia de Nord
14.GEORGIA - Școala Publică N175 Tbilisi
15.GERMANIA - Staatliche Gemeinschaftsschule „Johann Wolfgang von Goethe"
16.GRECIA - Școala Privată Avgoulea Linardatou
17.GRECIA - Single Special Vocational High School - Lyceum of Pyrgos
18.ITALIA - I.T.T Ettore Majorana
19.LETONIA - Centrul de Formare Vocațională Valmiera
20.LETONIA - Școala Gimnazială Nr. 2 Ventspils
21.LITUANIA - Kovo 11 - osios Gymnasium
22.LITUANIA - Centrul de Formare Tehnică și Vocațională Kaunas
23.LUXEMBURG - Ecole de Commerce et de Gestion
24.LUXEMBURG - Lycée Technique Agricole Ettelbruck (LTA)
25.MACEDONIA DE NORD - Școala Vocațională Vlado Tasevski
26.MOLDOVA - Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe/PU CEEF
27.NORVEGIA - Școala Secundară Superioară Hersleb
28.PORTUGALIA - Agrpamento de Escolas de Alvade - Escola Padre António Vieira
29.PORTUGALIA - Escola Profissional Magestil
30.REGATUL UNIT - St. Patrick's College Dungannon
31.ROMÂNIA - Colegiul Mihai Viteazul Bumbești-Jiu
32.ROMÂNIA - Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" Baia Mare
33.RUSIA - Școala Gimnazială #2 Plavskaya
34.SLOVACIA - Evanjelické Gymnázium Tisovec
35.SLOVACIA - Súkromná stredná odborná škola
36.SPANIA - Col.legi Montserrat
37.SPANIA - IES Las Musas
38.TURCIA-Liceul de Știință Ataşehir Anabilim
39.TURCIA- Liceul Vocațional și Tehnic Anatolian Haci Sani Konukoglu
Despre J.A. Europe
J.A. Europe este cea mai mare organizaţie nonprofit din Europa orientată spre educația antreprenorială și formarea vocațională a tinerilor. J.A. Europe este membră a J.A. Worldwide, care, de 100 de ani, derulează programe de formare antreprenorială, profesională și financiară menite să sporească șansele de angajare, succes în carieră și prosperitate financiară ale tinerilor. 
Datorită sprijinului primit din partea a 140.000 de consultanți voluntari din mediul de afaceri și a 130.000 de profesori/educatori, 4 milioane de tineri din 40 de țări au putut beneficia anul trecut de programele J.A. Europe.
 Despre „Săptămâna europeană a competențelor profesionale"
„Săptămâna europeană a competențelor profesionale" este un eveniment anual,în care organizațiile locale, regionale sau naționale scot în evidență cele mai bune programe de educație și formare vocațională (E.F.V.). Sistemul de educație și formare vocațională (E.F.V.) le oferă cursanților competențele de care au nevoie pentru o viață personală și profesională împlinită. „Săptămâna europeană a competențelor profesionale" este o platformă menită să crească notorietatea programelor de educație și formare vocațională și o oportunitate de a face schimb de informații și bune practici la nivel european și nu numai.
Cea de-a cincea ediție a „Săptămânii europene a competențelor profesionale" este organizată exclusiv online, de către Comisia Europeană în cooperare cu Germania, actuala deţinătoare a preşedinţiei Consiliului U.E. În cadrul acestui parteneriat, în Uniunea Europeană se derulează mai multe activități online. Tema ediției din acest an a fost „V.E.T. for Green and Digital Transitions" (E.F.V. pentru dubla tranziție verde și digitală), în conformitate cu prioritățile Comisiei privind „European Green Deal" (Pactul verde european) și „Europe fit for the digital age" (O Europă pregătită pentru era digitală).
Mihai Cornea

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 23:21:06 Ora de vară a Europei de Est