Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Festivalul Naţional de Teatru

F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL (on-line, TVR, on-air)

Festivalul Naţional de Teatru

Ediția a 30-a, 22-29 noiembrie 2020
SECŢIUNEA SPECTACOLE INVITATE

Invitaţi dintr-o istorie recuperată
Ediţia aniversară din acest an a Festivalului Naţional de Teatru transformă constrângerile unui prezent sever în oportunitatea de întâlnire cu un trecut de care ne este dor. Datorită formatului online avem prilejul de a fi spectatorii unor spectacole-patrimoniu.
Cele două producţii invitate în prima şi ultima zi de festival sunt momente de excepţie din trecutul recent al artei teatrului. Pe site-ul www.fnt.ro, duminică, 22 noiembrie, de la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi să colindaţi prin Livada de vişini, de A.P. Cehov, imaginată de Giorgio Strehler la Piccolo Teatro din Milano. Duminică, 29 noiembrie, de la ora 23.00, veţi putea fi martorii tragediei Electra, de Sofocle, în regia lui Antoine Vitez, de la Théâtre National de Chaillot. Cei doi regizori-reper ai secolului XX au fost oaspeţi în ţara noastră, iar participarea spectacolelor ce le-au purtat semnătura au generat de fiecare dată evenimente primite cu entuziasm cultural.
Criticul de teatru George Banu scria în volumul „Livada de vişini. Teatrul nostru": „La Strehler, personajele Livezii de vişini se asimilează unor delăsători, care aşteaptă în spaţiul tranzitoriu al Antepurgatoriului. Strehler şi-a construit spectacolul pornind de la această intuiţie. Uneori, o singură frază e de ajuns: ea valorează mai mult decât un caiet de regie. Spectacolul lui Strehler schiţează peisajul dantesc peste care s-au înstăpânit aşteptarea nesfârşită şi jocurile copilăreşti ale delăsătorilor incurabili".
Despre Electra, în regia lui Antoine Vitez, acelaşi George Banu îşi aminteşte cu o caldă nostalgie: Acest spectacol, admirabil captat de către un mare regizor de cinema argentinian, Hugo Santiago, este totodată un film. Îl putem privi cu atenție, cu gravitate și, în același timp, îi putem admira profunda densitate tragică, lipsită de spectacular, de orice retorică, cu o încărcătură tragică la care putem fi sensibili, noi cei de astăzi, amintindu-ne de Vitez, care acum 30 de ani era la București, de care m-am despărțit la aeroport și pe care nu l-am mai revăzut apoi".
Obstacolul ne-prezenţei fizice se transformă în şansa de a fi împreună spectatori ai unor opere de artă surprinzător de actuale, cu un impact emoţional nealterat de trecerea timpului. Este modalitatea generoasă prin care F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL oferă o revizitare a teatrului de artă din perspectiva prezentului. Astfel putem adăuga noi nuanţe de interpretare, putem decodifica noi mesaje şi, de ce nu, noi surse de inspiraţie pentru un viitor ce se anunţă a fi spectaculos.
Duminică, 22 noiembrie, ora 19.00, www.fnt.ro
LIVADA DE VIȘINI / IL GIARDINO DEI CILIEGI
de: Anton Pavlovici Cehov
Traducerea: Luigi Lunari, Giorgio Strehler
Regia: Giorgio Strehler
Scenografia și costumele: Luciano Damiani
Muzica: Fiorenzo Carpi
cu: Cip Barcellini, Valentina Cortese, Franco Graziosi, Monica Guerritore, Claudia Lawrence, Giulia Lazzarini, Gianfranco Mauri, Marisa Minelli, Renzo Ricci, Piero Sammataro, Renato De Carmine, Enzo Tarascio
Producător: Piccolo Teatro Milano (Italia), 1973
Durata: 2h 40min
Spectacol în limba italiană cu subtitrare în limba română
Duminică, 29 noiembrie, ora 23.00, www.fnt.ro
ELECTRA
de: Sofocle
Traducerea: Antoine Vitez
Regia filmului: Hugo Santiago
Regia de teatru: Antoine Vitez
Scenografia și costumele: Yanis Kokkos
Muzica de teatru: Georges Aperghis
Înregistrare video: INA éditions
cu: Evelyne Istria, Valérie Dréville, Eric Frey, Jean Claude Jay, Redjep Mitrovitsa, Maïté Nahyr, Grégoire Ingold, Alain Ollivier, Charlotte Clamens, Hélène Avice, Cécile Violl
Producător: Théâtre National de Chaillot (Franța), 1986
Durata: 1 h 40min
Spectacol în limba franceză cu subtitrare în limba română
F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL
(on-line, TVR, on-air)
FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU
Ediția a 30-a, 22-29 noiembrie 2020
PRODUCĂTORI:
UNITER - Uniunea Teatrală din România
Televiziunea Română
PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:
Ministerul Culturii
PROIECT REALIZAT ÎN PARTENERIAT CU
Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte
PARTENERI:
Institutul Cultural Român
ITI - Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru
SPONSOR:
Fundația „PROCULTURA" Magdalena și Ovidiu Buluc
PARTENER PRINCIPAL:
MOL România
CU SPRIJINUL:
DEDEMAN
POWERED BY:
EUROPA FM
PARTENERI DE TRADIŢIE:
RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Romania Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic
Radio RFI România
PARTENERI INSTITUŢIONALI:
Teatrul Național „I.L. Caragiale" din București
Teatrul Odeon
Teatrul ACT
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București
Teatrul Bulandra
Teatrul Evreiesc de Stat
Teatrul Masca
Teatrul Mic
Fundația „Teatru Contemporan" și Teatrul de Comedie
Compania „Passe Partout Dan Puric"
Spider Film
Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Teatrul Național Cluj-Napoca
Teatrul Național „Marin Sorescu" Craiova
Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu
Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania „Tompa Miklós"
Teatrul „Sică Alexandrescu" Brașov
Teatrul „Szigligeti" Oradea
Teatrul „Tamási Áron" Sfântu-Gheorghe
Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Timișoara
Teatrul „Eugène Ionesco" Chișinău
Les Ateliers Nomad
myStage.ro
PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI:
Radio Europa Liberă
Deutsche Welle
Theatrescu.com
PARTENERI MEDIA: 
Phoenix Media
Radio Clasic
Marie Claire
Harper's Bazaar
Femeia
Cosmopolitan
Ziarul Metropolis
Teatrul Azi
Revista Amfiteatru
Observator Cultural
Zile și Nopți      
VestiBune.com
Modernism.ro     
Jurnalul.ro
Cotidianul.ro
DCNews
PARTENER DE MONITORIZARE:
MediaTrust

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 01:42:58 Ora de vară a Europei de Est