Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Festivalul Naţional de Teatru

F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL (on-line, TVR, on-air)

Festivalul Naţional de Teatru

Ediția a 30-a, 22-29 noiembrie 2020
SECŢIUNEA SPECTACOLE INVITATE

Invitaţi dintr-o istorie recuperată
Ediţia aniversară din acest an a Festivalului Naţional de Teatru transformă constrângerile unui prezent sever în oportunitatea de întâlnire cu un trecut de care ne este dor. Datorită formatului online avem prilejul de a fi spectatorii unor spectacole-patrimoniu.
Cele două producţii invitate în prima şi ultima zi de festival sunt momente de excepţie din trecutul recent al artei teatrului. Pe site-ul www.fnt.ro, duminică, 22 noiembrie, de la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi să colindaţi prin Livada de vişini, de A.P. Cehov, imaginată de Giorgio Strehler la Piccolo Teatro din Milano. Duminică, 29 noiembrie, de la ora 23.00, veţi putea fi martorii tragediei Electra, de Sofocle, în regia lui Antoine Vitez, de la Théâtre National de Chaillot. Cei doi regizori-reper ai secolului XX au fost oaspeţi în ţara noastră, iar participarea spectacolelor ce le-au purtat semnătura au generat de fiecare dată evenimente primite cu entuziasm cultural.
Criticul de teatru George Banu scria în volumul „Livada de vişini. Teatrul nostru": „La Strehler, personajele Livezii de vişini se asimilează unor delăsători, care aşteaptă în spaţiul tranzitoriu al Antepurgatoriului. Strehler şi-a construit spectacolul pornind de la această intuiţie. Uneori, o singură frază e de ajuns: ea valorează mai mult decât un caiet de regie. Spectacolul lui Strehler schiţează peisajul dantesc peste care s-au înstăpânit aşteptarea nesfârşită şi jocurile copilăreşti ale delăsătorilor incurabili".
Despre Electra, în regia lui Antoine Vitez, acelaşi George Banu îşi aminteşte cu o caldă nostalgie: Acest spectacol, admirabil captat de către un mare regizor de cinema argentinian, Hugo Santiago, este totodată un film. Îl putem privi cu atenție, cu gravitate și, în același timp, îi putem admira profunda densitate tragică, lipsită de spectacular, de orice retorică, cu o încărcătură tragică la care putem fi sensibili, noi cei de astăzi, amintindu-ne de Vitez, care acum 30 de ani era la București, de care m-am despărțit la aeroport și pe care nu l-am mai revăzut apoi".
Obstacolul ne-prezenţei fizice se transformă în şansa de a fi împreună spectatori ai unor opere de artă surprinzător de actuale, cu un impact emoţional nealterat de trecerea timpului. Este modalitatea generoasă prin care F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL oferă o revizitare a teatrului de artă din perspectiva prezentului. Astfel putem adăuga noi nuanţe de interpretare, putem decodifica noi mesaje şi, de ce nu, noi surse de inspiraţie pentru un viitor ce se anunţă a fi spectaculos.
Duminică, 22 noiembrie, ora 19.00, www.fnt.ro
LIVADA DE VIȘINI / IL GIARDINO DEI CILIEGI
de: Anton Pavlovici Cehov
Traducerea: Luigi Lunari, Giorgio Strehler
Regia: Giorgio Strehler
Scenografia și costumele: Luciano Damiani
Muzica: Fiorenzo Carpi
cu: Cip Barcellini, Valentina Cortese, Franco Graziosi, Monica Guerritore, Claudia Lawrence, Giulia Lazzarini, Gianfranco Mauri, Marisa Minelli, Renzo Ricci, Piero Sammataro, Renato De Carmine, Enzo Tarascio
Producător: Piccolo Teatro Milano (Italia), 1973
Durata: 2h 40min
Spectacol în limba italiană cu subtitrare în limba română
Duminică, 29 noiembrie, ora 23.00, www.fnt.ro
ELECTRA
de: Sofocle
Traducerea: Antoine Vitez
Regia filmului: Hugo Santiago
Regia de teatru: Antoine Vitez
Scenografia și costumele: Yanis Kokkos
Muzica de teatru: Georges Aperghis
Înregistrare video: INA éditions
cu: Evelyne Istria, Valérie Dréville, Eric Frey, Jean Claude Jay, Redjep Mitrovitsa, Maïté Nahyr, Grégoire Ingold, Alain Ollivier, Charlotte Clamens, Hélène Avice, Cécile Violl
Producător: Théâtre National de Chaillot (Franța), 1986
Durata: 1 h 40min
Spectacol în limba franceză cu subtitrare în limba română
F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL
(on-line, TVR, on-air)
FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU
Ediția a 30-a, 22-29 noiembrie 2020
PRODUCĂTORI:
UNITER - Uniunea Teatrală din România
Televiziunea Română
PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:
Ministerul Culturii
PROIECT REALIZAT ÎN PARTENERIAT CU
Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte
PARTENERI:
Institutul Cultural Român
ITI - Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru
SPONSOR:
Fundația „PROCULTURA" Magdalena și Ovidiu Buluc
PARTENER PRINCIPAL:
MOL România
CU SPRIJINUL:
DEDEMAN
POWERED BY:
EUROPA FM
PARTENERI DE TRADIŢIE:
RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Romania Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic
Radio RFI România
PARTENERI INSTITUŢIONALI:
Teatrul Național „I.L. Caragiale" din București
Teatrul Odeon
Teatrul ACT
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București
Teatrul Bulandra
Teatrul Evreiesc de Stat
Teatrul Masca
Teatrul Mic
Fundația „Teatru Contemporan" și Teatrul de Comedie
Compania „Passe Partout Dan Puric"
Spider Film
Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Teatrul Național Cluj-Napoca
Teatrul Național „Marin Sorescu" Craiova
Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu
Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania „Tompa Miklós"
Teatrul „Sică Alexandrescu" Brașov
Teatrul „Szigligeti" Oradea
Teatrul „Tamási Áron" Sfântu-Gheorghe
Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Timișoara
Teatrul „Eugène Ionesco" Chișinău
Les Ateliers Nomad
myStage.ro
PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI:
Radio Europa Liberă
Deutsche Welle
Theatrescu.com
PARTENERI MEDIA: 
Phoenix Media
Radio Clasic
Marie Claire
Harper's Bazaar
Femeia
Cosmopolitan
Ziarul Metropolis
Teatrul Azi
Revista Amfiteatru
Observator Cultural
Zile și Nopți      
VestiBune.com
Modernism.ro     
Jurnalul.ro
Cotidianul.ro
DCNews
PARTENER DE MONITORIZARE:
MediaTrust

Trimite email

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."